"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

Има няколко причини да очакваме с нетърпение всяка следваща книга на Джо Абъркромби. Основната обаче са персонажите му. Ярки, запомнящи се, пълни с изненади и недостатъци. И тъкмо те ги правят толкова истински и въздействащи, защото както казва самият писател:

"Никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата."

Внезапни завършециТака че пригответе се за истинско фентъзи приключение, в което крадци, войни, наемници, самовлюбени военачалници и откровени страхливци препускат из един пълнокръвен и пълен с приключения свят. Светът на Първия закон.

Тук е моментът за едно кратко отклонение. "Първият закон" е името на брилянтната трилогия на английския писател, която излиза извън всички жанрови клишета и успя да спечели на Абъркромби заслужено място сред най-значимите съвременни фентъзи автори.

Във "Внезапни завършеци" ще се срещнем с някои вече познати от трилогията и много любими персонажи, за да ги видим за пореден път в съвсем различна светлина. Първият разказ в книгата, "Красив негодник", ни среща с един от най-ярките образи от трилогията - Санд дан Глотка. Преди обаче да стане такъв, какъвто го познаваме.

Циничен и обезобразен, в "Първият закон" инквизитор Глокта използва коварство, заплахи и изнудване, за да постига целите си. В "Красив негодник" той все още е в разцвета си - самоуверен, красив, ненадминат във фехтовката, арогантен, безпардонен и завладяващ сърцата на дамите. 

"Глокта се подсмихна, докато танцуваше около мъжете, оправдавайки напълно репутацията си нанай-изтъкнат фехтовач и фукльо в Съюза."

Червената странаСигурни сме, че вече се питате как напереният атлет се е превърнал в осакатения инквизитор и отговорът поне отчасти е скрит в този разказ. 

Освен с Глотка, "Внезапни завършеци" ни среща и с крадлата Шеведая. За да бъдем справедливи към Шев, трябва да отбележем, че тя не е обикновена джебчийка, а най-добрият крадец в Уестпорт. Освен това е твърдо решена да загърби миналото и да се захване с нещо почти легално и значително по-малко рисковано. Или поне така си мисли.

Само че докато Шев си прави планове за бъдещето, други хора вече са решили как да ги объркат. Опасни хора, които не са свикнали да им се отказва. Малко преди отново да се окаже принудена да краде, в пристъп на доброта Шеведая прибира жена-войн, която намира в несвяст пред заведението си. Решение, за което едновременно ще се радва и ще съжалява.

"Внезапни завършеци" е изкушение колкото за онези от вас, които познават и обичат романите на  Джо Абъркромби, толкова и за читателите, които ще започнат пътуването си в неговия свят именно с тези 13 разказа. Просто, защото няма начин да ги прочетете и да не останете жадни за още приключения. 

Най-прекият път към "Внезапни завършеци" е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X