"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

Има няколко причини да очакваме с нетърпение всяка следваща книга на Джо Абъркромби. Основната обаче са персонажите му. Ярки, запомнящи се, пълни с изненади и недостатъци. И тъкмо те ги правят толкова истински и въздействащи, защото както казва самият писател:

"Никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата."

Внезапни завършециТака че пригответе се за истинско фентъзи приключение, в което крадци, войни, наемници, самовлюбени военачалници и откровени страхливци препускат из един пълнокръвен и пълен с приключения свят. Светът на Първия закон.

Тук е моментът за едно кратко отклонение. "Първият закон" е името на брилянтната трилогия на английския писател, която излиза извън всички жанрови клишета и успя да спечели на Абъркромби заслужено място сред най-значимите съвременни фентъзи автори.

Във "Внезапни завършеци" ще се срещнем с някои вече познати от трилогията и много любими персонажи, за да ги видим за пореден път в съвсем различна светлина. Първият разказ в книгата, "Красив негодник", ни среща с един от най-ярките образи от трилогията - Санд дан Глотка. Преди обаче да стане такъв, какъвто го познаваме.

Циничен и обезобразен, в "Първият закон" инквизитор Глокта използва коварство, заплахи и изнудване, за да постига целите си. В "Красив негодник" той все още е в разцвета си - самоуверен, красив, ненадминат във фехтовката, арогантен, безпардонен и завладяващ сърцата на дамите. 

"Глокта се подсмихна, докато танцуваше около мъжете, оправдавайки напълно репутацията си нанай-изтъкнат фехтовач и фукльо в Съюза."

Червената странаСигурни сме, че вече се питате как напереният атлет се е превърнал в осакатения инквизитор и отговорът поне отчасти е скрит в този разказ. 

Освен с Глотка, "Внезапни завършеци" ни среща и с крадлата Шеведая. За да бъдем справедливи към Шев, трябва да отбележем, че тя не е обикновена джебчийка, а най-добрият крадец в Уестпорт. Освен това е твърдо решена да загърби миналото и да се захване с нещо почти легално и значително по-малко рисковано. Или поне така си мисли.

Само че докато Шев си прави планове за бъдещето, други хора вече са решили как да ги объркат. Опасни хора, които не са свикнали да им се отказва. Малко преди отново да се окаже принудена да краде, в пристъп на доброта Шеведая прибира жена-войн, която намира в несвяст пред заведението си. Решение, за което едновременно ще се радва и ще съжалява.

"Внезапни завършеци" е изкушение колкото за онези от вас, които познават и обичат романите на  Джо Абъркромби, толкова и за читателите, които ще започнат пътуването си в неговия свят именно с тези 13 разказа. Просто, защото няма начин да ги прочетете и да не останете жадни за още приключения. 

Най-прекият път към "Внезапни завършеци" е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X