"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

Има няколко причини да очакваме с нетърпение всяка следваща книга на Джо Абъркромби. Основната обаче са персонажите му. Ярки, запомнящи се, пълни с изненади и недостатъци. И тъкмо те ги правят толкова истински и въздействащи, защото както казва самият писател:

"Никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата."

Внезапни завършециТака че пригответе се за истинско фентъзи приключение, в което крадци, войни, наемници, самовлюбени военачалници и откровени страхливци препускат из един пълнокръвен и пълен с приключения свят. Светът на Първия закон.

Тук е моментът за едно кратко отклонение. "Първият закон" е името на брилянтната трилогия на английския писател, която излиза извън всички жанрови клишета и успя да спечели на Абъркромби заслужено място сред най-значимите съвременни фентъзи автори.

Във "Внезапни завършеци" ще се срещнем с някои вече познати от трилогията и много любими персонажи, за да ги видим за пореден път в съвсем различна светлина. Първият разказ в книгата, "Красив негодник", ни среща с един от най-ярките образи от трилогията - Санд дан Глотка. Преди обаче да стане такъв, какъвто го познаваме.

Циничен и обезобразен, в "Първият закон" инквизитор Глокта използва коварство, заплахи и изнудване, за да постига целите си. В "Красив негодник" той все още е в разцвета си - самоуверен, красив, ненадминат във фехтовката, арогантен, безпардонен и завладяващ сърцата на дамите. 

"Глокта се подсмихна, докато танцуваше около мъжете, оправдавайки напълно репутацията си нанай-изтъкнат фехтовач и фукльо в Съюза."

Червената странаСигурни сме, че вече се питате как напереният атлет се е превърнал в осакатения инквизитор и отговорът поне отчасти е скрит в този разказ. 

Освен с Глотка, "Внезапни завършеци" ни среща и с крадлата Шеведая. За да бъдем справедливи към Шев, трябва да отбележем, че тя не е обикновена джебчийка, а най-добрият крадец в Уестпорт. Освен това е твърдо решена да загърби миналото и да се захване с нещо почти легално и значително по-малко рисковано. Или поне така си мисли.

Само че докато Шев си прави планове за бъдещето, други хора вече са решили как да ги объркат. Опасни хора, които не са свикнали да им се отказва. Малко преди отново да се окаже принудена да краде, в пристъп на доброта Шеведая прибира жена-войн, която намира в несвяст пред заведението си. Решение, за което едновременно ще се радва и ще съжалява.

"Внезапни завършеци" е изкушение колкото за онези от вас, които познават и обичат романите на  Джо Абъркромби, толкова и за читателите, които ще започнат пътуването си в неговия свят именно с тези 13 разказа. Просто, защото няма начин да ги прочетете и да не останете жадни за още приключения. 

Най-прекият път към "Внезапни завършеци" е ТУК.

Бързо търсене за:
Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X