"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

Има няколко причини да очакваме с нетърпение всяка следваща книга на Джо Абъркромби. Основната обаче са персонажите му. Ярки, запомнящи се, пълни с изненади и недостатъци. И тъкмо те ги правят толкова истински и въздействащи, защото както казва самият писател:

"Никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата."

Внезапни завършециТака че пригответе се за истинско фентъзи приключение, в което крадци, войни, наемници, самовлюбени военачалници и откровени страхливци препускат из един пълнокръвен и пълен с приключения свят. Светът на Първия закон.

Тук е моментът за едно кратко отклонение. "Първият закон" е името на брилянтната трилогия на английския писател, която излиза извън всички жанрови клишета и успя да спечели на Абъркромби заслужено място сред най-значимите съвременни фентъзи автори.

Във "Внезапни завършеци" ще се срещнем с някои вече познати от трилогията и много любими персонажи, за да ги видим за пореден път в съвсем различна светлина. Първият разказ в книгата, "Красив негодник", ни среща с един от най-ярките образи от трилогията - Санд дан Глотка. Преди обаче да стане такъв, какъвто го познаваме.

Циничен и обезобразен, в "Първият закон" инквизитор Глокта използва коварство, заплахи и изнудване, за да постига целите си. В "Красив негодник" той все още е в разцвета си - самоуверен, красив, ненадминат във фехтовката, арогантен, безпардонен и завладяващ сърцата на дамите. 

"Глокта се подсмихна, докато танцуваше около мъжете, оправдавайки напълно репутацията си нанай-изтъкнат фехтовач и фукльо в Съюза."

Червената странаСигурни сме, че вече се питате как напереният атлет се е превърнал в осакатения инквизитор и отговорът поне отчасти е скрит в този разказ. 

Освен с Глотка, "Внезапни завършеци" ни среща и с крадлата Шеведая. За да бъдем справедливи към Шев, трябва да отбележем, че тя не е обикновена джебчийка, а най-добрият крадец в Уестпорт. Освен това е твърдо решена да загърби миналото и да се захване с нещо почти легално и значително по-малко рисковано. Или поне така си мисли.

Само че докато Шев си прави планове за бъдещето, други хора вече са решили как да ги объркат. Опасни хора, които не са свикнали да им се отказва. Малко преди отново да се окаже принудена да краде, в пристъп на доброта Шеведая прибира жена-войн, която намира в несвяст пред заведението си. Решение, за което едновременно ще се радва и ще съжалява.

"Внезапни завършеци" е изкушение колкото за онези от вас, които познават и обичат романите на  Джо Абъркромби, толкова и за читателите, които ще започнат пътуването си в неговия свят именно с тези 13 разказа. Просто, защото няма начин да ги прочетете и да не останете жадни за още приключения. 

Най-прекият път към "Внезапни завършеци" е ТУК.

Бързо търсене за:
"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

от Avtora.com | 21.06.2017 | 10:00

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат...

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

от Avtora.com | 14.06.2017 | 10:00

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

5 книги, с които да разнообразите лятото си

5 книги, с които да разнообразите лятото си

от Avtora.com | 07.06.2017 | 10:00

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и...

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

от Avtora.com | 01.06.2017 | 10:00

Сали Грийн е автор на хитовата трилогия "Полуживот", преведена на повече от 50 езика. Писателаката гостува в България по покана на Colibri и "Варна Лит 2017". На 1 юни тя ще се срещне с публиката във Варна. Място на срещата е книжарница "Сиела", а часът...

X