5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат с полезна информация и практически препоръки.

"Митът за разглезеното дете" на Алфи Кон

Митът за разглезеното детеСъвременните родители често се колебаят между консервативните възпитателни методи и модерното, често свръхтолерантно възпитание. Ако се опитвате да намерите здравословен баланс между двете тенденции, "Митът за разглезеното дете" е точната книга за вас.
 

Нейният автор, Алфи Кон, е социолог, експерт по възпитание на децата и по поведенческа психология, известен с критичното си отношение към традиционните възпитателни методи. Автор е на повече от десет книги, преведени на двадесет езика. Няколко от тях, включително "Митът за разглезеното дете" са издадени и у нас.

Както подсказва заглавието, целта на книгата е да разруши дълбоко вкоренени консервативни схващания относно възпитанието на децата. Кое поведение е допустимо, как да бъдем умерени и едновременно с това да поставяме ясни граници, които трябва да се спазват? Какви грешки допускаме като родители и как можем да избегнем поне част от тях? 

Алфи Кон се опитва да даде ясни отговори на тези въпроси, без да натрапва крайно мнение и едновременно с това се появява точно навреме, за да се опита да преобърне част от закостенелите схващания, които определят отношенията деца - родители.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Възпитание на характера" на Алфонсо Агило

Възпитание на характераИнженер по образование, Алфонсо Агило заменя пътното строителство, което е първата му специалност с по-различна дейсност. В продължение на повече от десет години, той е директор на колежа "Тахамар", освен това е председател на Испанската национална конфедерация на образователните центрове.

Книгите и статиите му на образователни и антропологични теми стъпват на богатия му личен опит, изпозлват конкретни примери и чрез тях Агило успява да даде ясни насоки за изграждането на детския характер, както и полезни съвети за поведението на възпитаващите.

Целта на "Възпитание на характера" е да промени схващането, че характерът е нещо заложено у човек от самото му раждане и неподлежащо на промяна. Според него възпитателният процес е изключително важен за развитието на индивидуалните качества и начина на поведение.

Думите и действията на родителите неизменно се отразяват върху постъпките и проявленията на децата. Достъпният стил на книгата предлага разумни решения в конкретни трудни ситуации, с които да помогнем на подрастващите да се изградят като хора с реална самопреценка, свободна воля и здрави наравствени принципи.

Най-прекият път към "Възпитание на характера" е ТУК.

"Край на мита за добрата майка" на Алисън Шейфър

Край на мита за добрата майкаАлисън Шейфър е добре позната на българските читатели като едно от най-значимите имена в съвременната семейна терапия, възпитанието и отглеждането на деца. Тя предлага рационален модел на възпитание, балансиращ умело между свръхтолерантността и крайно деспотичното отношение.

"Край на мита за добрата майка" се опитва да помогне на онези майки, които в старанието си да са идеални несъзнателно допускат грешки. Наложените в обществото модели често са неефективни и водят до кризи и родителски провали.

Алисън Шейфър изпозлва реални истории и дава практически съвети, чиято цел е да докаже, че да бъдем отговорни и удовлетворени родители на щастливи деца е осъществима цел. Достатъчно е просто да се отърсим от наложените стереотипи, да не позволяваме амбициите да ни пречат да обичаме децата си такива каквито са и на обичта си към тях да ни прави напълно невзискателни.

Ако приемете, че няма идеални родители, ще ви бъде много по-лесно да се радвате на всички несъвършенства, свързани с предизвикателството да бъдеш родител и ще изградите здрава връзка с децата си, вместо да се опитвате да покривате непосилни и нереалистични критерии.

Можете да намерите "Край на мита за добрата майка" ТУК. 

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" на Мари-Елен Плас

60 занимания Монтесори бебеПедагогическият модел на Мария Монтесори се е доказал във времето като един от най-ефективните методи за обучение на деца. Мари-Елен Плас е автор на детски книги и се опитва да популяризира методите на Монтесори, най-вече насърчаване на развитието на детето и тезата, че трябва да се отнасяме към децата като към пълноценни човешки същества от самото им раждане.

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" предлага идеи за занимание с най-малките: от раждането до петнайсетмесечна възраст. Целта на книгата е да помогне на родителите в изграждането на спокойна и положителна домашна атмосфера и да им даде идеи за занимания с детето, които да са подходящи за различните етапи от развитието им.

Как да се забавляваме и едновременно с това да насърчаваме любознателност у детето, да му помогнем да развива способността си за концентрация и да го научим да бъде самостоятелно. Ако сте любопитни да научите повече, можете да откриете "60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" ТУК.

"Изкуството да бъдеш баща" на д-р Фицхю Додсън

Изкуството да бъдеш бащаДоктор Фицхю Додсън е известен психолог, писател и практикуващ детски психиатър, автор на множество книги, преведени по цял свят и помогнали на поколения родители, като "Изкуството да бъдеш родител", "Изкуството да бъдеш баща", "Всичко зависи от първите шест години", "Как да приучим децата си към дисциплина", "Да обичаме, без да позволяваме всичко" и други.

"Изкуството да бъдеш баща" не просто книга с теоритични принципи, тя съдържа много илюстративен материал, а забавните примери, които доктор Додсън черпи колкото от професионалния, толкова и от личния си опит.
Според него бащинството е опит, който трябва да носи положителни емоции и тъй като ролята на мъжа в семейството постепенно се променя, предизвикателствата свързани с нея също са различни от тези в миналото. 

Как да се справите с тях, без да подглате и себе си, и децата на излишен стрес, можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X