5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат с полезна информация и практически препоръки.

"Митът за разглезеното дете" на Алфи Кон

Митът за разглезеното детеСъвременните родители често се колебаят между консервативните възпитателни методи и модерното, често свръхтолерантно възпитание. Ако се опитвате да намерите здравословен баланс между двете тенденции, "Митът за разглезеното дете" е точната книга за вас.
 

Нейният автор, Алфи Кон, е социолог, експерт по възпитание на децата и по поведенческа психология, известен с критичното си отношение към традиционните възпитателни методи. Автор е на повече от десет книги, преведени на двадесет езика. Няколко от тях, включително "Митът за разглезеното дете" са издадени и у нас.

Както подсказва заглавието, целта на книгата е да разруши дълбоко вкоренени консервативни схващания относно възпитанието на децата. Кое поведение е допустимо, как да бъдем умерени и едновременно с това да поставяме ясни граници, които трябва да се спазват? Какви грешки допускаме като родители и как можем да избегнем поне част от тях? 

Алфи Кон се опитва да даде ясни отговори на тези въпроси, без да натрапва крайно мнение и едновременно с това се появява точно навреме, за да се опита да преобърне част от закостенелите схващания, които определят отношенията деца - родители.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Възпитание на характера" на Алфонсо Агило

Възпитание на характераИнженер по образование, Алфонсо Агило заменя пътното строителство, което е първата му специалност с по-различна дейсност. В продължение на повече от десет години, той е директор на колежа "Тахамар", освен това е председател на Испанската национална конфедерация на образователните центрове.

Книгите и статиите му на образователни и антропологични теми стъпват на богатия му личен опит, изпозлват конкретни примери и чрез тях Агило успява да даде ясни насоки за изграждането на детския характер, както и полезни съвети за поведението на възпитаващите.

Целта на "Възпитание на характера" е да промени схващането, че характерът е нещо заложено у човек от самото му раждане и неподлежащо на промяна. Според него възпитателният процес е изключително важен за развитието на индивидуалните качества и начина на поведение.

Думите и действията на родителите неизменно се отразяват върху постъпките и проявленията на децата. Достъпният стил на книгата предлага разумни решения в конкретни трудни ситуации, с които да помогнем на подрастващите да се изградят като хора с реална самопреценка, свободна воля и здрави наравствени принципи.

Най-прекият път към "Възпитание на характера" е ТУК.

"Край на мита за добрата майка" на Алисън Шейфър

Край на мита за добрата майкаАлисън Шейфър е добре позната на българските читатели като едно от най-значимите имена в съвременната семейна терапия, възпитанието и отглеждането на деца. Тя предлага рационален модел на възпитание, балансиращ умело между свръхтолерантността и крайно деспотичното отношение.

"Край на мита за добрата майка" се опитва да помогне на онези майки, които в старанието си да са идеални несъзнателно допускат грешки. Наложените в обществото модели често са неефективни и водят до кризи и родителски провали.

Алисън Шейфър изпозлва реални истории и дава практически съвети, чиято цел е да докаже, че да бъдем отговорни и удовлетворени родители на щастливи деца е осъществима цел. Достатъчно е просто да се отърсим от наложените стереотипи, да не позволяваме амбициите да ни пречат да обичаме децата си такива каквито са и на обичта си към тях да ни прави напълно невзискателни.

Ако приемете, че няма идеални родители, ще ви бъде много по-лесно да се радвате на всички несъвършенства, свързани с предизвикателството да бъдеш родител и ще изградите здрава връзка с децата си, вместо да се опитвате да покривате непосилни и нереалистични критерии.

Можете да намерите "Край на мита за добрата майка" ТУК. 

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" на Мари-Елен Плас

60 занимания Монтесори бебеПедагогическият модел на Мария Монтесори се е доказал във времето като един от най-ефективните методи за обучение на деца. Мари-Елен Плас е автор на детски книги и се опитва да популяризира методите на Монтесори, най-вече насърчаване на развитието на детето и тезата, че трябва да се отнасяме към децата като към пълноценни човешки същества от самото им раждане.

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" предлага идеи за занимание с най-малките: от раждането до петнайсетмесечна възраст. Целта на книгата е да помогне на родителите в изграждането на спокойна и положителна домашна атмосфера и да им даде идеи за занимания с детето, които да са подходящи за различните етапи от развитието им.

Как да се забавляваме и едновременно с това да насърчаваме любознателност у детето, да му помогнем да развива способността си за концентрация и да го научим да бъде самостоятелно. Ако сте любопитни да научите повече, можете да откриете "60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" ТУК.

"Изкуството да бъдеш баща" на д-р Фицхю Додсън

Изкуството да бъдеш бащаДоктор Фицхю Додсън е известен психолог, писател и практикуващ детски психиатър, автор на множество книги, преведени по цял свят и помогнали на поколения родители, като "Изкуството да бъдеш родител", "Изкуството да бъдеш баща", "Всичко зависи от първите шест години", "Как да приучим децата си към дисциплина", "Да обичаме, без да позволяваме всичко" и други.

"Изкуството да бъдеш баща" не просто книга с теоритични принципи, тя съдържа много илюстративен материал, а забавните примери, които доктор Додсън черпи колкото от професионалния, толкова и от личния си опит.
Според него бащинството е опит, който трябва да носи положителни емоции и тъй като ролята на мъжа в семейството постепенно се променя, предизвикателствата свързани с нея също са различни от тези в миналото. 

Как да се справите с тях, без да подглате и себе си, и децата на излишен стрес, можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:
Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X