5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат с полезна информация и практически препоръки.

"Митът за разглезеното дете" на Алфи Кон

Митът за разглезеното детеСъвременните родители често се колебаят между консервативните възпитателни методи и модерното, често свръхтолерантно възпитание. Ако се опитвате да намерите здравословен баланс между двете тенденции, "Митът за разглезеното дете" е точната книга за вас.
 

Нейният автор, Алфи Кон, е социолог, експерт по възпитание на децата и по поведенческа психология, известен с критичното си отношение към традиционните възпитателни методи. Автор е на повече от десет книги, преведени на двадесет езика. Няколко от тях, включително "Митът за разглезеното дете" са издадени и у нас.

Както подсказва заглавието, целта на книгата е да разруши дълбоко вкоренени консервативни схващания относно възпитанието на децата. Кое поведение е допустимо, как да бъдем умерени и едновременно с това да поставяме ясни граници, които трябва да се спазват? Какви грешки допускаме като родители и как можем да избегнем поне част от тях? 

Алфи Кон се опитва да даде ясни отговори на тези въпроси, без да натрапва крайно мнение и едновременно с това се появява точно навреме, за да се опита да преобърне част от закостенелите схващания, които определят отношенията деца - родители.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Възпитание на характера" на Алфонсо Агило

Възпитание на характераИнженер по образование, Алфонсо Агило заменя пътното строителство, което е първата му специалност с по-различна дейсност. В продължение на повече от десет години, той е директор на колежа "Тахамар", освен това е председател на Испанската национална конфедерация на образователните центрове.

Книгите и статиите му на образователни и антропологични теми стъпват на богатия му личен опит, изпозлват конкретни примери и чрез тях Агило успява да даде ясни насоки за изграждането на детския характер, както и полезни съвети за поведението на възпитаващите.

Целта на "Възпитание на характера" е да промени схващането, че характерът е нещо заложено у човек от самото му раждане и неподлежащо на промяна. Според него възпитателният процес е изключително важен за развитието на индивидуалните качества и начина на поведение.

Думите и действията на родителите неизменно се отразяват върху постъпките и проявленията на децата. Достъпният стил на книгата предлага разумни решения в конкретни трудни ситуации, с които да помогнем на подрастващите да се изградят като хора с реална самопреценка, свободна воля и здрави наравствени принципи.

Най-прекият път към "Възпитание на характера" е ТУК.

"Край на мита за добрата майка" на Алисън Шейфър

Край на мита за добрата майкаАлисън Шейфър е добре позната на българските читатели като едно от най-значимите имена в съвременната семейна терапия, възпитанието и отглеждането на деца. Тя предлага рационален модел на възпитание, балансиращ умело между свръхтолерантността и крайно деспотичното отношение.

"Край на мита за добрата майка" се опитва да помогне на онези майки, които в старанието си да са идеални несъзнателно допускат грешки. Наложените в обществото модели често са неефективни и водят до кризи и родителски провали.

Алисън Шейфър изпозлва реални истории и дава практически съвети, чиято цел е да докаже, че да бъдем отговорни и удовлетворени родители на щастливи деца е осъществима цел. Достатъчно е просто да се отърсим от наложените стереотипи, да не позволяваме амбициите да ни пречат да обичаме децата си такива каквито са и на обичта си към тях да ни прави напълно невзискателни.

Ако приемете, че няма идеални родители, ще ви бъде много по-лесно да се радвате на всички несъвършенства, свързани с предизвикателството да бъдеш родител и ще изградите здрава връзка с децата си, вместо да се опитвате да покривате непосилни и нереалистични критерии.

Можете да намерите "Край на мита за добрата майка" ТУК. 

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" на Мари-Елен Плас

60 занимания Монтесори бебеПедагогическият модел на Мария Монтесори се е доказал във времето като един от най-ефективните методи за обучение на деца. Мари-Елен Плас е автор на детски книги и се опитва да популяризира методите на Монтесори, най-вече насърчаване на развитието на детето и тезата, че трябва да се отнасяме към децата като към пълноценни човешки същества от самото им раждане.

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" предлага идеи за занимание с най-малките: от раждането до петнайсетмесечна възраст. Целта на книгата е да помогне на родителите в изграждането на спокойна и положителна домашна атмосфера и да им даде идеи за занимания с детето, които да са подходящи за различните етапи от развитието им.

Как да се забавляваме и едновременно с това да насърчаваме любознателност у детето, да му помогнем да развива способността си за концентрация и да го научим да бъде самостоятелно. Ако сте любопитни да научите повече, можете да откриете "60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" ТУК.

"Изкуството да бъдеш баща" на д-р Фицхю Додсън

Изкуството да бъдеш бащаДоктор Фицхю Додсън е известен психолог, писател и практикуващ детски психиатър, автор на множество книги, преведени по цял свят и помогнали на поколения родители, като "Изкуството да бъдеш родител", "Изкуството да бъдеш баща", "Всичко зависи от първите шест години", "Как да приучим децата си към дисциплина", "Да обичаме, без да позволяваме всичко" и други.

"Изкуството да бъдеш баща" не просто книга с теоритични принципи, тя съдържа много илюстративен материал, а забавните примери, които доктор Додсън черпи колкото от професионалния, толкова и от личния си опит.
Според него бащинството е опит, който трябва да носи положителни емоции и тъй като ролята на мъжа в семейството постепенно се променя, предизвикателствата свързани с нея също са различни от тези в миналото. 

Как да се справите с тях, без да подглате и себе си, и децата на излишен стрес, можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X