5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат с полезна информация и практически препоръки.

"Митът за разглезеното дете" на Алфи Кон

Митът за разглезеното детеСъвременните родители често се колебаят между консервативните възпитателни методи и модерното, често свръхтолерантно възпитание. Ако се опитвате да намерите здравословен баланс между двете тенденции, "Митът за разглезеното дете" е точната книга за вас.
 

Нейният автор, Алфи Кон, е социолог, експерт по възпитание на децата и по поведенческа психология, известен с критичното си отношение към традиционните възпитателни методи. Автор е на повече от десет книги, преведени на двадесет езика. Няколко от тях, включително "Митът за разглезеното дете" са издадени и у нас.

Както подсказва заглавието, целта на книгата е да разруши дълбоко вкоренени консервативни схващания относно възпитанието на децата. Кое поведение е допустимо, как да бъдем умерени и едновременно с това да поставяме ясни граници, които трябва да се спазват? Какви грешки допускаме като родители и как можем да избегнем поне част от тях? 

Алфи Кон се опитва да даде ясни отговори на тези въпроси, без да натрапва крайно мнение и едновременно с това се появява точно навреме, за да се опита да преобърне част от закостенелите схващания, които определят отношенията деца - родители.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Възпитание на характера" на Алфонсо Агило

Възпитание на характераИнженер по образование, Алфонсо Агило заменя пътното строителство, което е първата му специалност с по-различна дейсност. В продължение на повече от десет години, той е директор на колежа "Тахамар", освен това е председател на Испанската национална конфедерация на образователните центрове.

Книгите и статиите му на образователни и антропологични теми стъпват на богатия му личен опит, изпозлват конкретни примери и чрез тях Агило успява да даде ясни насоки за изграждането на детския характер, както и полезни съвети за поведението на възпитаващите.

Целта на "Възпитание на характера" е да промени схващането, че характерът е нещо заложено у човек от самото му раждане и неподлежащо на промяна. Според него възпитателният процес е изключително важен за развитието на индивидуалните качества и начина на поведение.

Думите и действията на родителите неизменно се отразяват върху постъпките и проявленията на децата. Достъпният стил на книгата предлага разумни решения в конкретни трудни ситуации, с които да помогнем на подрастващите да се изградят като хора с реална самопреценка, свободна воля и здрави наравствени принципи.

Най-прекият път към "Възпитание на характера" е ТУК.

"Край на мита за добрата майка" на Алисън Шейфър

Край на мита за добрата майкаАлисън Шейфър е добре позната на българските читатели като едно от най-значимите имена в съвременната семейна терапия, възпитанието и отглеждането на деца. Тя предлага рационален модел на възпитание, балансиращ умело между свръхтолерантността и крайно деспотичното отношение.

"Край на мита за добрата майка" се опитва да помогне на онези майки, които в старанието си да са идеални несъзнателно допускат грешки. Наложените в обществото модели често са неефективни и водят до кризи и родителски провали.

Алисън Шейфър изпозлва реални истории и дава практически съвети, чиято цел е да докаже, че да бъдем отговорни и удовлетворени родители на щастливи деца е осъществима цел. Достатъчно е просто да се отърсим от наложените стереотипи, да не позволяваме амбициите да ни пречат да обичаме децата си такива каквито са и на обичта си към тях да ни прави напълно невзискателни.

Ако приемете, че няма идеални родители, ще ви бъде много по-лесно да се радвате на всички несъвършенства, свързани с предизвикателството да бъдеш родител и ще изградите здрава връзка с децата си, вместо да се опитвате да покривате непосилни и нереалистични критерии.

Можете да намерите "Край на мита за добрата майка" ТУК. 

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" на Мари-Елен Плас

60 занимания Монтесори бебеПедагогическият модел на Мария Монтесори се е доказал във времето като един от най-ефективните методи за обучение на деца. Мари-Елен Плас е автор на детски книги и се опитва да популяризира методите на Монтесори, най-вече насърчаване на развитието на детето и тезата, че трябва да се отнасяме към децата като към пълноценни човешки същества от самото им раждане.

"60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" предлага идеи за занимание с най-малките: от раждането до петнайсетмесечна възраст. Целта на книгата е да помогне на родителите в изграждането на спокойна и положителна домашна атмосфера и да им даде идеи за занимания с детето, които да са подходящи за различните етапи от развитието им.

Как да се забавляваме и едновременно с това да насърчаваме любознателност у детето, да му помогнем да развива способността си за концентрация и да го научим да бъде самостоятелно. Ако сте любопитни да научите повече, можете да откриете "60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" ТУК.

"Изкуството да бъдеш баща" на д-р Фицхю Додсън

Изкуството да бъдеш бащаДоктор Фицхю Додсън е известен психолог, писател и практикуващ детски психиатър, автор на множество книги, преведени по цял свят и помогнали на поколения родители, като "Изкуството да бъдеш родител", "Изкуството да бъдеш баща", "Всичко зависи от първите шест години", "Как да приучим децата си към дисциплина", "Да обичаме, без да позволяваме всичко" и други.

"Изкуството да бъдеш баща" не просто книга с теоритични принципи, тя съдържа много илюстративен материал, а забавните примери, които доктор Додсън черпи колкото от професионалния, толкова и от личния си опит.
Според него бащинството е опит, който трябва да носи положителни емоции и тъй като ролята на мъжа в семейството постепенно се променя, предизвикателствата свързани с нея също са различни от тези в миналото. 

Как да се справите с тях, без да подглате и себе си, и децата на излишен стрес, можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:
"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

от Avtora.com | 28.06.2017 | 10:00

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

от Avtora.com | 14.06.2017 | 10:00

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

5 книги, с които да разнообразите лятото си

5 книги, с които да разнообразите лятото си

от Avtora.com | 07.06.2017 | 10:00

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и...

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

от Avtora.com | 01.06.2017 | 10:00

Сали Грийн е автор на хитовата трилогия "Полуживот", преведена на повече от 50 езика. Писателаката гостува в България по покана на Colibri и "Варна Лит 2017". На 1 юни тя ще се срещне с публиката във Варна. Място на срещата е книжарница "Сиела", а часът...

X