"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

"Катафалка, два носорога" е роман за изгубения смисъл на живота. Ироничен, малко горчив, но безкрайно истински и много въздействащ. Освен това е плашещо зрял, особено като се има предвид, че е дебютен роман за автора си Петър Крумов. 

Следвал културология, а след това и кинорежисура в НАТФИЗ, което обяснява кинематографичността на стила му, Петър Крумов описва един от онези обикновени, почти безлични хора, чийто живот сякаш минава в безкрайно повторение от безсмислени дейности и лутане между скуката и задълженията.

Катафолка, два носорогаГероят на "Катафалка, два носорога" се казва Доч, а историята започва в един неделен следобед с жив омар и задушен тролей. Доч е от онези отегчени до смърт, изпаднали в тиха криза на средната възраст хора, които нямат никаква цел. Излязъл от университета по-глупав, отколкото е влязъл, и минал през поредица от краткосрочни работни ангажименти на различни места, преди да попадне зад едно бюро в Агенцията по вписванията и да затъне в документи, рутина и неприязън към всичко, което го заобикаля.

"Утре е понеделник, неоспорим факт. Безброй пъти в живота на човека се стига до това омерзително положение: неделя срещу понеделник. Няма съмнение, почивката свършва. На бюрото ме очаква камара от документи. Иде ми да се изям, за да изчезна и да не отида на работа."

Дните му са поредица от хапливи забележки, досадни колеги, поръчки от кварталната пицария и караници с дългогодишната му приятелка. Връзка, изтощена като самия Доч, в която дори тръпката от скандала вече е отдавна изгубена и се дърлиш с другия някак по навик, без основателна причина. 

Въпреки всичко един пореден сив и отегчителен понеделник Доч решава да резервира стая в планински курорт, където да отбележи годишнината си. Може би дори да посъживи изгубената отдавна тръпка. 

Когато взима това решение Доч още не знае, че скучната му работа, а с нея и сивото му ежедневие, ще бъдат внезапно освежени от чифт хубави крака, дошли от Германия. Циничната му натура не е подготвена за странното чувство, което го очаква. Защото Доч се познава и не се харесва. Вие също няма да го харесате. Но тъкмо това прави персонажа толкова силен, защото въпреки спонтанната неприязън, която провокира у читателя, искате да разберете какво ще случи с него.

Това, което му предстои, включва зимен курорт, актриса със слабост към кокаина, баща с алцхаймер, убиец... и два носорога. И отвежда към извод за кризите, сивотата, некрасивите страни човешката природа и склонността да се поддаваме на най-грозните си чувства.

Неслучайно "Катафалка, два носорога" започва с цитат от Ницше: "Ако човек остане насаме със себе си, остава в компанията на собствената си свиня". Ако сте любопитни да разберете как завършва, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X