"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

"Катафалка, два носорога" е роман за изгубения смисъл на живота. Ироничен, малко горчив, но безкрайно истински и много въздействащ. Освен това е плашещо зрял, особено като се има предвид, че е дебютен роман за автора си Петър Крумов. 

Следвал културология, а след това и кинорежисура в НАТФИЗ, което обяснява кинематографичността на стила му, Петър Крумов описва един от онези обикновени, почти безлични хора, чийто живот сякаш минава в безкрайно повторение от безсмислени дейности и лутане между скуката и задълженията.

Катафолка, два носорогаГероят на "Катафалка, два носорога" се казва Доч, а историята започва в един неделен следобед с жив омар и задушен тролей. Доч е от онези отегчени до смърт, изпаднали в тиха криза на средната възраст хора, които нямат никаква цел. Излязъл от университета по-глупав, отколкото е влязъл, и минал през поредица от краткосрочни работни ангажименти на различни места, преди да попадне зад едно бюро в Агенцията по вписванията и да затъне в документи, рутина и неприязън към всичко, което го заобикаля.

"Утре е понеделник, неоспорим факт. Безброй пъти в живота на човека се стига до това омерзително положение: неделя срещу понеделник. Няма съмнение, почивката свършва. На бюрото ме очаква камара от документи. Иде ми да се изям, за да изчезна и да не отида на работа."

Дните му са поредица от хапливи забележки, досадни колеги, поръчки от кварталната пицария и караници с дългогодишната му приятелка. Връзка, изтощена като самия Доч, в която дори тръпката от скандала вече е отдавна изгубена и се дърлиш с другия някак по навик, без основателна причина. 

Въпреки всичко един пореден сив и отегчителен понеделник Доч решава да резервира стая в планински курорт, където да отбележи годишнината си. Може би дори да посъживи изгубената отдавна тръпка. 

Когато взима това решение Доч още не знае, че скучната му работа, а с нея и сивото му ежедневие, ще бъдат внезапно освежени от чифт хубави крака, дошли от Германия. Циничната му натура не е подготвена за странното чувство, което го очаква. Защото Доч се познава и не се харесва. Вие също няма да го харесате. Но тъкмо това прави персонажа толкова силен, защото въпреки спонтанната неприязън, която провокира у читателя, искате да разберете какво ще случи с него.

Това, което му предстои, включва зимен курорт, актриса със слабост към кокаина, баща с алцхаймер, убиец... и два носорога. И отвежда към извод за кризите, сивотата, некрасивите страни човешката природа и склонността да се поддаваме на най-грозните си чувства.

Неслучайно "Катафалка, два носорога" започва с цитат от Ницше: "Ако човек остане насаме със себе си, остава в компанията на собствената си свиня". Ако сте любопитни да разберете как завършва, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Бързо търсене за:
Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X