"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

"Катафалка, два носорога" е роман за изгубения смисъл на живота. Ироничен, малко горчив, но безкрайно истински и много въздействащ. Освен това е плашещо зрял, особено като се има предвид, че е дебютен роман за автора си Петър Крумов. 

Следвал културология, а след това и кинорежисура в НАТФИЗ, което обяснява кинематографичността на стила му, Петър Крумов описва един от онези обикновени, почти безлични хора, чийто живот сякаш минава в безкрайно повторение от безсмислени дейности и лутане между скуката и задълженията.

Катафолка, два носорогаГероят на "Катафалка, два носорога" се казва Доч, а историята започва в един неделен следобед с жив омар и задушен тролей. Доч е от онези отегчени до смърт, изпаднали в тиха криза на средната възраст хора, които нямат никаква цел. Излязъл от университета по-глупав, отколкото е влязъл, и минал през поредица от краткосрочни работни ангажименти на различни места, преди да попадне зад едно бюро в Агенцията по вписванията и да затъне в документи, рутина и неприязън към всичко, което го заобикаля.

"Утре е понеделник, неоспорим факт. Безброй пъти в живота на човека се стига до това омерзително положение: неделя срещу понеделник. Няма съмнение, почивката свършва. На бюрото ме очаква камара от документи. Иде ми да се изям, за да изчезна и да не отида на работа."

Дните му са поредица от хапливи забележки, досадни колеги, поръчки от кварталната пицария и караници с дългогодишната му приятелка. Връзка, изтощена като самия Доч, в която дори тръпката от скандала вече е отдавна изгубена и се дърлиш с другия някак по навик, без основателна причина. 

Въпреки всичко един пореден сив и отегчителен понеделник Доч решава да резервира стая в планински курорт, където да отбележи годишнината си. Може би дори да посъживи изгубената отдавна тръпка. 

Когато взима това решение Доч още не знае, че скучната му работа, а с нея и сивото му ежедневие, ще бъдат внезапно освежени от чифт хубави крака, дошли от Германия. Циничната му натура не е подготвена за странното чувство, което го очаква. Защото Доч се познава и не се харесва. Вие също няма да го харесате. Но тъкмо това прави персонажа толкова силен, защото въпреки спонтанната неприязън, която провокира у читателя, искате да разберете какво ще случи с него.

Това, което му предстои, включва зимен курорт, актриса със слабост към кокаина, баща с алцхаймер, убиец... и два носорога. И отвежда към извод за кризите, сивотата, некрасивите страни човешката природа и склонността да се поддаваме на най-грозните си чувства.

Неслучайно "Катафалка, два носорога" започва с цитат от Ницше: "Ако човек остане насаме със себе си, остава в компанията на собствената си свиня". Ако сте любопитни да разберете как завършва, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Бързо търсене за:
"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

от Avtora.com | 28.06.2017 | 10:00

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

от Avtora.com | 21.06.2017 | 10:00

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат...

5 книги, с които да разнообразите лятото си

5 книги, с които да разнообразите лятото си

от Avtora.com | 07.06.2017 | 10:00

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и...

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

от Avtora.com | 01.06.2017 | 10:00

Сали Грийн е автор на хитовата трилогия "Полуживот", преведена на повече от 50 езика. Писателаката гостува в България по покана на Colibri и "Варна Лит 2017". На 1 юни тя ще се срещне с публиката във Варна. Място на срещата е книжарница "Сиела", а часът...

X