5 книги, с които да разнообразите лятото си

5 книги, с които да разнообразите лятото си

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и да си изберете.

"Екипът на Смайли" на Джон льо Каре

Екипът на СмайлиВсепризнат майстор на шпионските трилъри, Джон льо Каре е майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Романите му са увлекателни, изтъкани от напрежение и неизменно повдигат важни теми.

Джордж Смайли, един от най-ярките и известни персонажи на Джон льо Каре, се завръща в "Екипът на Смайли". Въпреки че е в оставка, легендарният шпионин е призован, за да разпознае трупа на бивш съветски генерал, когото някой е застрелял от упор в лицето.

Оказва се, че генералът е бил двоен агент по време на Студената война и британските тайни служби искат да покрият случая. Джордж Смайли обаче е решен да открие убийците на своя някогашен приятел и тръгва по следите им. Докъде ще го отведе това разследване, можете да научите ТУК.

"Законът за детето" на Иън Макюън

Законът за дететоЕдно от най-значимите имена в съвременната британска, а и световна литература, Иън Макюън е сред писателите, които определено не свързваме с определението "плажно четиво". Ако обаче и вие като нас смятате, че почивката може да се посвети и на четене на сериозна литература, то "Законът за детето" е прекрасен избор.

Книгата повдига няколко изключително важни въпроса, свързани с правата на децата, отговорностите на възрастните и докъде трябва да се простират свободата и нейното ограничаване. Романът проследява историята на Фиона Мей, съдия в Семейното отделение на Висшия лондонски съд. 

Фиона е отдадена на работата си и въпреки че бракът ù е в криза, успява не само да се грижи за собствените си деца, но и да отделя време за Адам Хенри − непълнолетно момче, болно от левкимия, което отказва да се лекува заради религиозните си убеждения. 

Фиона посещава Адам в болницата и между двамата постепенно се създава особена емоционална връзка, която ще има неочакван финал. "Законът за детето" повдига множество сериозни въпроси. Например способно ли е безпристрастното правосъдие да излекува раните, нанесени на децата от семействата и обществото?

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите книгата ТУК

"Осъзнат живот" на Стивън Грос

Стивън ГросСтивън Грос е изтъкнат американски психоаналитик с дългогодишна практика, а "Осъзнат живот" е първата му книга, която още с появата си получава възторжени отзиви от критиката и читателите и става бестселър. 

Грос описва по необикновен начин един на пръв поглед съвсем обикновен процес: говорене, слушане и разбиране. Чрез своите кратки документални разкази авторът успява, изпозвайки дългогодишния си опит, да ни преведе през поредица от емоции до сериозни изводи, като извлича от дълбините на несъзнаваното истинската причина за човешкото преживяване.

Какви са скритите мотиви, оформящи нашето съществуване? "Осъзнат живот" повдига сериозни теми. Например как да преодолеем смъртта и загубата на близки хора, предателството, защо лъжем, какво мотивира решенията ни в действителност и още много интересни въпроси, към чиито отговори Стивън Грос деликатно отвежда читателите.

Най-прекият път към "Осъзнат живот" е ТУК.

"През девет планини" на Катерина Хапсали

През девет планиниВ делничните дни рядко имаме време за поезия, но това не значи, че сме изгубили способността си да я ценим. Ето защо смятаме, че лятната почивка е прекрасна възможност да се потопите в една различна, дълбока и искрена книга със стихове.

Катерина Хапсали е журналист с дългогодишен опит и автор на изключително успешния роман "Гръцко кафе", отличен с награда "Перото" и приза "Цветето на Хеликон". "През девет планини" е първата стихосбирка на писателката.

Самата Катерина Хапсали описва книгата като "една книга с 42 състояния". Толкова са стихотворенията, събрани в нея, и макар всяко от тях да е зареденено с огромна емоция, само едно има заглавие. На него е кръстена и книгата.

"През девет планини" е книга за емоцията от писането и четенето на поезия, за споделените мигове между автор и читател, за думите, които сами намират своя път от едно сърце към друго, и за още много прекрасни неща. А най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК

"Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" на Рафаел Джордано

Твоят втори живот започваЕдин нетрадиционен роман с дълго заглавие, който със сигурност се вписва идеално в понятието "почивка", без това да означава, че е несериозен. Рафаел Джордано е френска писателка, автор на няколко нехудожествени книги, посветени на психологията.

"Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" е първият ù роман. Дълбоко оптимистичен, забавен и разведряващ, той ни среща с Камий. Тя е почти на 40 и като че ли си има всичко: и хубава работа, и щастливо семейство. Само че животът ù е някак рутинен и скучен, докато не среща "рутинолога" Клод Дюпонтел.

Тази среща ще промени не само нея, но и много други хора. Защото Клод е убеден, че Камий страда от "остър рутинит" и трябва да се избави от него с помощта на поредица от завладяващи приключения с любопитни наименования, които постепенно ще я избавят от усещането за безсмисленост.

Какви са техните имена и как да се спасите от всичко рутинно, можете да научите ТУК

Бързо търсене за:
"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

от Avtora.com | 28.06.2017 | 10:00

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

от Avtora.com | 21.06.2017 | 10:00

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат...

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

от Avtora.com | 14.06.2017 | 10:00

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

от Avtora.com | 01.06.2017 | 10:00

Сали Грийн е автор на хитовата трилогия "Полуживот", преведена на повече от 50 езика. Писателаката гостува в България по покана на Colibri и "Варна Лит 2017". На 1 юни тя ще се срещне с публиката във Варна. Място на срещата е книжарница "Сиела", а часът...

X