5 книги, с които да разнообразите лятото си

5 книги, с които да разнообразите лятото си

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и да си изберете.

"Екипът на Смайли" на Джон льо Каре

Екипът на СмайлиВсепризнат майстор на шпионските трилъри, Джон льо Каре е майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Романите му са увлекателни, изтъкани от напрежение и неизменно повдигат важни теми.

Джордж Смайли, един от най-ярките и известни персонажи на Джон льо Каре, се завръща в "Екипът на Смайли". Въпреки че е в оставка, легендарният шпионин е призован, за да разпознае трупа на бивш съветски генерал, когото някой е застрелял от упор в лицето.

Оказва се, че генералът е бил двоен агент по време на Студената война и британските тайни служби искат да покрият случая. Джордж Смайли обаче е решен да открие убийците на своя някогашен приятел и тръгва по следите им. Докъде ще го отведе това разследване, можете да научите ТУК.

"Законът за детето" на Иън Макюън

Законът за дететоЕдно от най-значимите имена в съвременната британска, а и световна литература, Иън Макюън е сред писателите, които определено не свързваме с определението "плажно четиво". Ако обаче и вие като нас смятате, че почивката може да се посвети и на четене на сериозна литература, то "Законът за детето" е прекрасен избор.

Книгата повдига няколко изключително важни въпроса, свързани с правата на децата, отговорностите на възрастните и докъде трябва да се простират свободата и нейното ограничаване. Романът проследява историята на Фиона Мей, съдия в Семейното отделение на Висшия лондонски съд. 

Фиона е отдадена на работата си и въпреки че бракът ù е в криза, успява не само да се грижи за собствените си деца, но и да отделя време за Адам Хенри − непълнолетно момче, болно от левкимия, което отказва да се лекува заради религиозните си убеждения. 

Фиона посещава Адам в болницата и между двамата постепенно се създава особена емоционална връзка, която ще има неочакван финал. "Законът за детето" повдига множество сериозни въпроси. Например способно ли е безпристрастното правосъдие да излекува раните, нанесени на децата от семействата и обществото?

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите книгата ТУК

"Осъзнат живот" на Стивън Грос

Стивън ГросСтивън Грос е изтъкнат американски психоаналитик с дългогодишна практика, а "Осъзнат живот" е първата му книга, която още с появата си получава възторжени отзиви от критиката и читателите и става бестселър. 

Грос описва по необикновен начин един на пръв поглед съвсем обикновен процес: говорене, слушане и разбиране. Чрез своите кратки документални разкази авторът успява, изпозвайки дългогодишния си опит, да ни преведе през поредица от емоции до сериозни изводи, като извлича от дълбините на несъзнаваното истинската причина за човешкото преживяване.

Какви са скритите мотиви, оформящи нашето съществуване? "Осъзнат живот" повдига сериозни теми. Например как да преодолеем смъртта и загубата на близки хора, предателството, защо лъжем, какво мотивира решенията ни в действителност и още много интересни въпроси, към чиито отговори Стивън Грос деликатно отвежда читателите.

Най-прекият път към "Осъзнат живот" е ТУК.

"През девет планини" на Катерина Хапсали

През девет планиниВ делничните дни рядко имаме време за поезия, но това не значи, че сме изгубили способността си да я ценим. Ето защо смятаме, че лятната почивка е прекрасна възможност да се потопите в една различна, дълбока и искрена книга със стихове.

Катерина Хапсали е журналист с дългогодишен опит и автор на изключително успешния роман "Гръцко кафе", отличен с награда "Перото" и приза "Цветето на Хеликон". "През девет планини" е първата стихосбирка на писателката.

Самата Катерина Хапсали описва книгата като "една книга с 42 състояния". Толкова са стихотворенията, събрани в нея, и макар всяко от тях да е зареденено с огромна емоция, само едно има заглавие. На него е кръстена и книгата.

"През девет планини" е книга за емоцията от писането и четенето на поезия, за споделените мигове между автор и читател, за думите, които сами намират своя път от едно сърце към друго, и за още много прекрасни неща. А най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК

"Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" на Рафаел Джордано

Твоят втори живот започваЕдин нетрадиционен роман с дълго заглавие, който със сигурност се вписва идеално в понятието "почивка", без това да означава, че е несериозен. Рафаел Джордано е френска писателка, автор на няколко нехудожествени книги, посветени на психологията.

"Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" е първият ù роман. Дълбоко оптимистичен, забавен и разведряващ, той ни среща с Камий. Тя е почти на 40 и като че ли си има всичко: и хубава работа, и щастливо семейство. Само че животът ù е някак рутинен и скучен, докато не среща "рутинолога" Клод Дюпонтел.

Тази среща ще промени не само нея, но и много други хора. Защото Клод е убеден, че Камий страда от "остър рутинит" и трябва да се избави от него с помощта на поредица от завладяващи приключения с любопитни наименования, които постепенно ще я избавят от усещането за безсмисленост.

Какви са техните имена и как да се спасите от всичко рутинно, можете да научите ТУК

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X