"Шахматните фигури": смърт, наркотици и рокендрол

"Шахматните фигури": смърт, наркотици и рокендрол

Непредвидим, динамичен и майсторски изпипан, "Шахматните фигури" е последният роман от трилогията на Питър Мей за остров Луис.

Черната къщаРоманите на Питър Мей са абсолютно пристрастяващи. Освен да изгради изключително реалистична атмосфера и ярки персонажи, британският писател успява да постигне нещо, което малко автори могат. Частите на трилогията са напълно равностойни. Могат спокойно да се четат непоследователно, а единствената причина, поради която бихте могли да определите една от тях като по-добра от останалите, е личното пристрастие. 

Повечето поредици започват прекрасно, но впоследствие губят част от енергията и оригиналността си и в крайна сметка първият роман си остава много по-добър от останалите. Много рядко се случва обратното - последната книга да е най-добра. 

Трилогията за остров Луис е определяна от критиците по цял свят като шедьовър, отличена е с няколко големи литературни награди и се продава в милионни тиражи във Великобритания и по света. Причината за този грандиозен успех е умелото съчетаване на историята и фолклора на Хебридските острови, прецизното изграждане на криминалните интириги и пълнокръвните образи.

Човекът от остров ЛуисАко досега не сте попадали на романите на Мей, това, което трябва да знаете, е, че ви предстои да бъдете захвърлени сред суровата, но красива природа на остров Луис, където се говори на келтски, а тайните, пазени с години, връхлитат безмилостно като стихии.

В "Шахматните фигури" Фин Маклауд се събужда в едно древно каменно жилище, за да открие, че езерото, което предната вечер се е виждало в далечината, е пресъхнало. Къде е отишла цялата вода? Тази загадка поставя началото на върволица от необясними (поне за Фин) събития. Защото на дъното на някогашното езеро има самолет.

Само два дни преди това откритие Фин е започнал работа като шеф на охраната на голямо частно имение на острова. Собственикът на имението е твърдо решен да се отърве от бракониерите, които ловят и продават на черно рибата от неговите водоеми, затова наема Фин, разчитайки, че бившият полицай ще се справи с проблема.

Шахматните фигуриСамо че един от главните заподозрени, макар и за съвсем дребни провинения, е приятел на Фин още от гимназията. Необичайно едър и неочаквано талантлив и умен, Уистлър Макаскил е особняк във всеки възможен смисъл. А фактът, че старият му приятел се опитва да го усмирява и да се меси, където не му е мястото, изобщо не му харесва.

На Фин му отнема по-малко от ден да навакса пропуснатото през двайсетте години, в които не е виждал Уистлър, поне що се отнася до основните факти. Или поне така си мисли. И затова се оказва именно в компанията на Уистлър, когато открива самолета.

Същият, с който преди 17 години е изчезнал един от най-близките им приятели, рокмузикантът Роди Макензи. Така че веднага изниква въпросът как самолет, за който се предполага, че се е разбил, се оказва на дъното на езеро без никакви видими следи от катастрофа. 

Трупът, открит вътре, е неразпознаваем, но случилото се връща Фин към спомените от тийнейджърските му години, когато е бил шофьор на бандата на Роди. Заедно с носталгията по отминалата младост изплуват отдавана забравени вражди, ревност и дълго пазени тайни.

"Шахматните фигури" не предлага лесни отговори. Дори напротив, финалът на трилогията оставя персонажите, поне онези от тях, които са оцелели, изправени пред трудния избор как да продължат напред след всичко, което им се случило. И не, няма хепиенд, но сме сигурни, че не сте и очаквали. 

Най-прекият път към брилянтния финал на трилогията за осторв Луис е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X