5 книжни изкушения от издателство Colibri на Пролетния базар на книгата

5 книжни изкушения от издателство Colibri на Пролетния базар на книгата

Изненади, намаления, специални предложения, VIB заглавия и VIM събития. Всичко това ви очаква на щанд 315 в НДК, където в рамките на ежегодния Пролетен базар на книгата издателство Colibri са се погрижили да има огромно разнообразие от страхотни книги.

Пролетният базар на книгата по традиция е събитие, което всички запалени читатели очакват с огромно нетърпение. Тази година той е в периода от 23 до 28 май в НДК, а щандът, който не бива да подминавате, е с номер 315.

Освен впечатляваща селекция от много важни книги на изкушаващо ниски цени там ви очакват и купища сладки изненади! Както обикновено, издателство Colibri са се погрижили освен с интересни книги да ви изкушат и с няколко много важни срещи (VIM) с писатели.

За да ви помогнем да се ориентирате в морето от заглавия, се спряхме на следващите 5 книги:

"Зелената къща" на Марио Варгас Льоса

Марио Варгас ЛьосаЕдно от безспорно най-значимите имена в съвременната латиноамериканска литература, Марио Варгас Льоса за пореден път успява да обрисува безпогрешно човешката природа с всичките ù тъмни и светли страни, създавайки ярка палитра от въздействащи персонажи.

"Зелената къща" е историята на зеленооко индианско момиче, откъснато насилствено от естествената си среда и отгледано от монахините в мисията Санта Мария де Ниева. Зелената къща е името на публичен дом в град Пиура, където младата индианка се озовава. Място, много различно от джунглата, където е родена, но точно толкова опасно и коварно.

Марио Варгас Льоса умело преплита множество сюжетни линии, които се развиват паралелно, отчасти свързани помежду си, но обединени най-вече от общочовешките си теми. Поквара и невинност, любов и пари, реално и митично изграждат пъстрата мозайка на перуанската действителност.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Зелената къща" на щанд 315 на Пролетния базар на книгата или ТУК.

"Казусът Кукоцки" на Людмила Улицка

Людмила УлитскаЛюдмила Улицка е руска писателка, позната на българските читатели с отличената с няколко награди повест "Сонечка" и романа "Mедея и нейните деца". Критиците я сравняват с Чехов, а произведенията ù са преведени на повече от 20 езика.

Романът "Казусът Кукоцки" е своеобразна семейна сага, отличена с най-престижната руска литературна награда "Руски Букър". Книгата обхваща мащабен период от време и теми: двете световни войни, последните години на сталинизма, лагерите, управлението на Хрушчов.

На фона на динамичните политически промени и борби за власт Людмила Улицка проследява историята на професор Павел Кукоцки, потомствен и изключително отдаден на работата си лекар, ежедневно изправен пред битката между смъртта и живота.

Романът засяга вечните екзистенциални въпроси за пределите човешката свобода, за границите между власт и тирания, между страх и достойнство, между безсилие и апатия. Самата писателка казва: "Казус – това е случай. Аз разказах за случая на Кукоцки – за човека и неговата съдба. Този казус, струва ми се, е казусът на всеки от нас... На всеки, който внимателно наблюдава живота, смело и честно гледа на света."

Можете да се сдобиете с "Казусът Кукоцки" на щанда на издателство Colibri или ТУК.

"Истории, различни от моята" на Еманюел Карер

Еманюел КарерЕманюел Карер е френски сценарист, кинокритик и писател. Книгите му, макар да са романи, често излизат извън класическата жанрова рамка, включвайки биографични, автобиографични, есеистични и исторически елементи.

"Истории, различни от моята" може да бъде определен като най-малко личната книга на писателя, въпреки автобиографичния елемент в нея. В основата на романа са общочовешките теми за любовта, за живота и смъртта, за болестта и бедността, за правосъдието и справедливостта.

През 2004 година Карер е на почивка в Шри Ланка, когато островът е връхлетян от разрушително цунами. Той и спътницата му в живота Елен се сближават с младо семейство, загубило детето си в бедствието.

Двамата се завръщат благополучно във Франция, за да се сблъскат с не по-малко тежка житейска трагедия – сестрата на Елен, майка на три деца, е неизлечимо болна. Разтърсващи и дълбоки, историите, които Карер разказва, са истински и въздействащи, докосващи най-дълбоките страхове и най-болезнените места в сърцата на читателите.

В случай че по някаква причина не успеете да стигнете до щанд 315, можете да намерите "Истории, различни от моята" ТУК.

"Пътуване до Индия" на Гонсало М. Тавареш

Пътуване от ИндияГонсало М. Тавареш е един от най-ярките съвременни португалски автори и е специален гост на издателство Colibri в рамките на Пролетния базар на книгата 2017. Срещата с писателя, наричан от критиците "португалския Кафка", ще се състои на 25 май от 18 часа в клуб "Перото" в НДК. Ден по-рано, на празничния 24 май, е срещата на Гонсало М. Тавареш с пловдивските читатели в галерия Arsenal of Art – Капана.

"Пътуване до Индия" е поема в проза, своеобразна съвременна реплика на класиката на Джойс "Одисей". Не само защото героят на Тавареш също се казва Блум, а и защото ви очаква едно запомнящо се литературно пътешествие.

Тръгнал да търси духовно просветление, Блум потегля от Лисабон, минава през най-големите европейски градове Лондон, Виена, Прага и Париж и след множество перипетии пристига в Индия, където вместо очакваните отговори го посрещат същата бездуховност и лицемерие, с които се е сблъсквал и на стария континент.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Пътуване до Индия" на щанд 315 или ТУК.

"Пумпал" на Владислав Тодоров

Владислав ТодоровСлед "Дзифт" и "Цинкограф" с новия си роман "Пумпал" Владислав Тодоров ни отвежда в бъдещето. Една утопична приказка, в която смешното постепенно става страшно, абсурдното – реално, а фантастичното отстъпва място на горчива ирония.

Пумпала, летящо чудо на чудесата, капсулиран свят, кацнал на върха на Плешивата планина, приютява микронация от вечно млади биотитани, напуснали Земята след избухването на биоклетъчна революция. Освен че са вечно млади, обитателите на Пумпала са и безсмъртни.

От тяхна гледна точка женският пол се оказва ненужен, затова е архивиран. От него остава само една приказно красива мостра на жена, потънала във вечен сън. Дали безсмъртният Криптон, тайно влюбен в спящата, ще успее да я спаси и през какви изпитания трябва да премине, за да достигне до своя щастлив край?

Най-лесният начин да разберете е на щанда на издателство Colibri на Пролетния базар на книгата или ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X