5 книжни изкушения от издателство Colibri на Пролетния базар на книгата

5 книжни изкушения от издателство Colibri на Пролетния базар на книгата

Изненади, намаления, специални предложения, VIB заглавия и VIM събития. Всичко това ви очаква на щанд 315 в НДК, където в рамките на ежегодния Пролетен базар на книгата издателство Colibri са се погрижили да има огромно разнообразие от страхотни книги.

Пролетният базар на книгата по традиция е събитие, което всички запалени читатели очакват с огромно нетърпение. Тази година той е в периода от 23 до 28 май в НДК, а щандът, който не бива да подминавате, е с номер 315.

Освен впечатляваща селекция от много важни книги на изкушаващо ниски цени там ви очакват и купища сладки изненади! Както обикновено, издателство Colibri са се погрижили освен с интересни книги да ви изкушат и с няколко много важни срещи (VIM) с писатели.

За да ви помогнем да се ориентирате в морето от заглавия, се спряхме на следващите 5 книги:

"Зелената къща" на Марио Варгас Льоса

Марио Варгас ЛьосаЕдно от безспорно най-значимите имена в съвременната латиноамериканска литература, Марио Варгас Льоса за пореден път успява да обрисува безпогрешно човешката природа с всичките ù тъмни и светли страни, създавайки ярка палитра от въздействащи персонажи.

"Зелената къща" е историята на зеленооко индианско момиче, откъснато насилствено от естествената си среда и отгледано от монахините в мисията Санта Мария де Ниева. Зелената къща е името на публичен дом в град Пиура, където младата индианка се озовава. Място, много различно от джунглата, където е родена, но точно толкова опасно и коварно.

Марио Варгас Льоса умело преплита множество сюжетни линии, които се развиват паралелно, отчасти свързани помежду си, но обединени най-вече от общочовешките си теми. Поквара и невинност, любов и пари, реално и митично изграждат пъстрата мозайка на перуанската действителност.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Зелената къща" на щанд 315 на Пролетния базар на книгата или ТУК.

"Казусът Кукоцки" на Людмила Улицка

Людмила УлитскаЛюдмила Улицка е руска писателка, позната на българските читатели с отличената с няколко награди повест "Сонечка" и романа "Mедея и нейните деца". Критиците я сравняват с Чехов, а произведенията ù са преведени на повече от 20 езика.

Романът "Казусът Кукоцки" е своеобразна семейна сага, отличена с най-престижната руска литературна награда "Руски Букър". Книгата обхваща мащабен период от време и теми: двете световни войни, последните години на сталинизма, лагерите, управлението на Хрушчов.

На фона на динамичните политически промени и борби за власт Людмила Улицка проследява историята на професор Павел Кукоцки, потомствен и изключително отдаден на работата си лекар, ежедневно изправен пред битката между смъртта и живота.

Романът засяга вечните екзистенциални въпроси за пределите човешката свобода, за границите между власт и тирания, между страх и достойнство, между безсилие и апатия. Самата писателка казва: "Казус – това е случай. Аз разказах за случая на Кукоцки – за човека и неговата съдба. Този казус, струва ми се, е казусът на всеки от нас... На всеки, който внимателно наблюдава живота, смело и честно гледа на света."

Можете да се сдобиете с "Казусът Кукоцки" на щанда на издателство Colibri или ТУК.

"Истории, различни от моята" на Еманюел Карер

Еманюел КарерЕманюел Карер е френски сценарист, кинокритик и писател. Книгите му, макар да са романи, често излизат извън класическата жанрова рамка, включвайки биографични, автобиографични, есеистични и исторически елементи.

"Истории, различни от моята" може да бъде определен като най-малко личната книга на писателя, въпреки автобиографичния елемент в нея. В основата на романа са общочовешките теми за любовта, за живота и смъртта, за болестта и бедността, за правосъдието и справедливостта.

През 2004 година Карер е на почивка в Шри Ланка, когато островът е връхлетян от разрушително цунами. Той и спътницата му в живота Елен се сближават с младо семейство, загубило детето си в бедствието.

Двамата се завръщат благополучно във Франция, за да се сблъскат с не по-малко тежка житейска трагедия – сестрата на Елен, майка на три деца, е неизлечимо болна. Разтърсващи и дълбоки, историите, които Карер разказва, са истински и въздействащи, докосващи най-дълбоките страхове и най-болезнените места в сърцата на читателите.

В случай че по някаква причина не успеете да стигнете до щанд 315, можете да намерите "Истории, различни от моята" ТУК.

"Пътуване до Индия" на Гонсало М. Тавареш

Пътуване от ИндияГонсало М. Тавареш е един от най-ярките съвременни португалски автори и е специален гост на издателство Colibri в рамките на Пролетния базар на книгата 2017. Срещата с писателя, наричан от критиците "португалския Кафка", ще се състои на 25 май от 18 часа в клуб "Перото" в НДК. Ден по-рано, на празничния 24 май, е срещата на Гонсало М. Тавареш с пловдивските читатели в галерия Arsenal of Art – Капана.

"Пътуване до Индия" е поема в проза, своеобразна съвременна реплика на класиката на Джойс "Одисей". Не само защото героят на Тавареш също се казва Блум, а и защото ви очаква едно запомнящо се литературно пътешествие.

Тръгнал да търси духовно просветление, Блум потегля от Лисабон, минава през най-големите европейски градове Лондон, Виена, Прага и Париж и след множество перипетии пристига в Индия, където вместо очакваните отговори го посрещат същата бездуховност и лицемерие, с които се е сблъсквал и на стария континент.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Пътуване до Индия" на щанд 315 или ТУК.

"Пумпал" на Владислав Тодоров

Владислав ТодоровСлед "Дзифт" и "Цинкограф" с новия си роман "Пумпал" Владислав Тодоров ни отвежда в бъдещето. Една утопична приказка, в която смешното постепенно става страшно, абсурдното – реално, а фантастичното отстъпва място на горчива ирония.

Пумпала, летящо чудо на чудесата, капсулиран свят, кацнал на върха на Плешивата планина, приютява микронация от вечно млади биотитани, напуснали Земята след избухването на биоклетъчна революция. Освен че са вечно млади, обитателите на Пумпала са и безсмъртни.

От тяхна гледна точка женският пол се оказва ненужен, затова е архивиран. От него остава само една приказно красива мостра на жена, потънала във вечен сън. Дали безсмъртният Криптон, тайно влюбен в спящата, ще успее да я спаси и през какви изпитания трябва да премине, за да достигне до своя щастлив край?

Най-лесният начин да разберете е на щанда на издателство Colibri на Пролетния базар на книгата или ТУК.

Бързо търсене за:
Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X