5 книжни изкушения от издателство Colibri на Пролетния базар на книгата

5 книжни изкушения от издателство Colibri на Пролетния базар на книгата

Изненади, намаления, специални предложения, VIB заглавия и VIM събития. Всичко това ви очаква на щанд 315 в НДК, където в рамките на ежегодния Пролетен базар на книгата издателство Colibri са се погрижили да има огромно разнообразие от страхотни книги.

Пролетният базар на книгата по традиция е събитие, което всички запалени читатели очакват с огромно нетърпение. Тази година той е в периода от 23 до 28 май в НДК, а щандът, който не бива да подминавате, е с номер 315.

Освен впечатляваща селекция от много важни книги на изкушаващо ниски цени там ви очакват и купища сладки изненади! Както обикновено, издателство Colibri са се погрижили освен с интересни книги да ви изкушат и с няколко много важни срещи (VIM) с писатели.

За да ви помогнем да се ориентирате в морето от заглавия, се спряхме на следващите 5 книги:

"Зелената къща" на Марио Варгас Льоса

Марио Варгас ЛьосаЕдно от безспорно най-значимите имена в съвременната латиноамериканска литература, Марио Варгас Льоса за пореден път успява да обрисува безпогрешно човешката природа с всичките ù тъмни и светли страни, създавайки ярка палитра от въздействащи персонажи.

"Зелената къща" е историята на зеленооко индианско момиче, откъснато насилствено от естествената си среда и отгледано от монахините в мисията Санта Мария де Ниева. Зелената къща е името на публичен дом в град Пиура, където младата индианка се озовава. Място, много различно от джунглата, където е родена, но точно толкова опасно и коварно.

Марио Варгас Льоса умело преплита множество сюжетни линии, които се развиват паралелно, отчасти свързани помежду си, но обединени най-вече от общочовешките си теми. Поквара и невинност, любов и пари, реално и митично изграждат пъстрата мозайка на перуанската действителност.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Зелената къща" на щанд 315 на Пролетния базар на книгата или ТУК.

"Казусът Кукоцки" на Людмила Улицка

Людмила УлитскаЛюдмила Улицка е руска писателка, позната на българските читатели с отличената с няколко награди повест "Сонечка" и романа "Mедея и нейните деца". Критиците я сравняват с Чехов, а произведенията ù са преведени на повече от 20 езика.

Романът "Казусът Кукоцки" е своеобразна семейна сага, отличена с най-престижната руска литературна награда "Руски Букър". Книгата обхваща мащабен период от време и теми: двете световни войни, последните години на сталинизма, лагерите, управлението на Хрушчов.

На фона на динамичните политически промени и борби за власт Людмила Улицка проследява историята на професор Павел Кукоцки, потомствен и изключително отдаден на работата си лекар, ежедневно изправен пред битката между смъртта и живота.

Романът засяга вечните екзистенциални въпроси за пределите човешката свобода, за границите между власт и тирания, между страх и достойнство, между безсилие и апатия. Самата писателка казва: "Казус – това е случай. Аз разказах за случая на Кукоцки – за човека и неговата съдба. Този казус, струва ми се, е казусът на всеки от нас... На всеки, който внимателно наблюдава живота, смело и честно гледа на света."

Можете да се сдобиете с "Казусът Кукоцки" на щанда на издателство Colibri или ТУК.

"Истории, различни от моята" на Еманюел Карер

Еманюел КарерЕманюел Карер е френски сценарист, кинокритик и писател. Книгите му, макар да са романи, често излизат извън класическата жанрова рамка, включвайки биографични, автобиографични, есеистични и исторически елементи.

"Истории, различни от моята" може да бъде определен като най-малко личната книга на писателя, въпреки автобиографичния елемент в нея. В основата на романа са общочовешките теми за любовта, за живота и смъртта, за болестта и бедността, за правосъдието и справедливостта.

През 2004 година Карер е на почивка в Шри Ланка, когато островът е връхлетян от разрушително цунами. Той и спътницата му в живота Елен се сближават с младо семейство, загубило детето си в бедствието.

Двамата се завръщат благополучно във Франция, за да се сблъскат с не по-малко тежка житейска трагедия – сестрата на Елен, майка на три деца, е неизлечимо болна. Разтърсващи и дълбоки, историите, които Карер разказва, са истински и въздействащи, докосващи най-дълбоките страхове и най-болезнените места в сърцата на читателите.

В случай че по някаква причина не успеете да стигнете до щанд 315, можете да намерите "Истории, различни от моята" ТУК.

"Пътуване до Индия" на Гонсало М. Тавареш

Пътуване от ИндияГонсало М. Тавареш е един от най-ярките съвременни португалски автори и е специален гост на издателство Colibri в рамките на Пролетния базар на книгата 2017. Срещата с писателя, наричан от критиците "португалския Кафка", ще се състои на 25 май от 18 часа в клуб "Перото" в НДК. Ден по-рано, на празничния 24 май, е срещата на Гонсало М. Тавареш с пловдивските читатели в галерия Arsenal of Art – Капана.

"Пътуване до Индия" е поема в проза, своеобразна съвременна реплика на класиката на Джойс "Одисей". Не само защото героят на Тавареш също се казва Блум, а и защото ви очаква едно запомнящо се литературно пътешествие.

Тръгнал да търси духовно просветление, Блум потегля от Лисабон, минава през най-големите европейски градове Лондон, Виена, Прага и Париж и след множество перипетии пристига в Индия, където вместо очакваните отговори го посрещат същата бездуховност и лицемерие, с които се е сблъсквал и на стария континент.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Пътуване до Индия" на щанд 315 или ТУК.

"Пумпал" на Владислав Тодоров

Владислав ТодоровСлед "Дзифт" и "Цинкограф" с новия си роман "Пумпал" Владислав Тодоров ни отвежда в бъдещето. Една утопична приказка, в която смешното постепенно става страшно, абсурдното – реално, а фантастичното отстъпва място на горчива ирония.

Пумпала, летящо чудо на чудесата, капсулиран свят, кацнал на върха на Плешивата планина, приютява микронация от вечно млади биотитани, напуснали Земята след избухването на биоклетъчна революция. Освен че са вечно млади, обитателите на Пумпала са и безсмъртни.

От тяхна гледна точка женският пол се оказва ненужен, затова е архивиран. От него остава само една приказно красива мостра на жена, потънала във вечен сън. Дали безсмъртният Криптон, тайно влюбен в спящата, ще успее да я спаси и през какви изпитания трябва да премине, за да достигне до своя щастлив край?

Най-лесният начин да разберете е на щанда на издателство Colibri на Пролетния базар на книгата или ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X