5 смразяващо добри романа на Дийн Кунц, които не бива да пропускате

5 смразяващо добри романа на Дийн Кунц, които не бива да пропускате

Ненадминат майстор на съспенса, Дийн Кунц е един от най-продуктивните, най-продаваните и най-изобретателните автори на трилъри в света. Успехът, естествено, не се измерва само в продажби, а и с огромния брой читатели, които очакват с нетърпение всяка следваща книга на Кунц.

Дийн Кунц е автор на толкова много романи (самостоятелни и в съавторство с други писатели) в толкова много различни жанрове, че да се направи пълна библиография на творбите му би отнело страшно дълго време. Затова ще ви кажем само, че неговите книги са били номер едно в най-престижния списък на бестселърите в Америка – този на "Ню Йорк таймс" – повече от десет пъти.

Огромните тиражи, изключително успешните екранизации, възторжените рецензии на критиката и множеството литературни награди, както и фактът, че романите на Кунц са преведени на почти 40 езика, са повече от достатъчна причина да ги прочетете.

И макар да обича да експериментира с различни жанрове, Кунц е ненадминат майстор на трилърите. Следващите пет заглавия са малка, но достатъчно представителна част от най-напрегнатите, психологически сложни и кипящи от адреналин книги на американския писател.

"Градът"

Градът"Градът" е историята на Джона Кърк. Когато я разказва, той е вече възрастен, но когато започва всичко (през 1967 година), Джона е просто едно малко момче. Възхитен от града, в който живее, той мечтае да стане пианист като дядо си, от когото се възхищава.

Предстои му обаче да открие, че освен очарование градът крие и смъртни опасности, а също и неща, които излизат много извън границите на възможното. Въпреки че е малък, Джона знае, че всички имат тайни. Не само хората, но и градовете. Самият той също има една.

Нейното име е госпожица Пърл. Тя му помага да си намери пиано, на което да се упражнява, дава му съвети и му помага в трудни моменти. Освен това често навестява сънищата на Джона и му разкрива събития от миналото или го предупреждава за бъдещи опасности.

Книгата "Градът" включва в себе си самостоятелния разказ "Съседът"и – предистория, в която бъдещите приятели на Джона, Малкълм и Амелия, откриват, че светът е по-загадъчен, отколкото са подозирали. 

Колко са важни изборите, които правим, и как те променят живота ни? Дали силата на музиката не навлиза в онази изпълнена с невъзможни неща територия, която наричаме свръхестествено, и как ще се справи Джона с огромните предизвикателства, които стоят пред него. Отговорите на всички тези въпроси са скрити в "Градът", а най-прекият път към него е ТУК

"Невинност"

НевинностКогато си толкова грозен, че не можеш да покажеш лицето си пред света, единственото, което ти остава, е да го скриеш. Главният герой на "Невинност" живее в тунелите под града, защото лицето му е толкова ужасяващо, че когато го видят хората, или бягат с писъци, или го нападат.

Какво би могло да свърже точно него с една много красива жена? Изненадващо много неща, както се оказва. Красавицата има социална фобия и не понася да я докосват, затова излиза само нощем. Така започва необичайното приятелство между персонажите на Кунц, но скоро те се оказват свързани не само от социалната изолация, която са си наложили.

Младата дама има опасни, безскрупулни врагове, решени да я преследват до смърт, а съдбата на света е поставена на карта от приближаващо бедствие с библейски размери. Как двама толкова нетрадиционни съюзници ще се изправят срещу ужасяващото предизвикателство и дали ще се справят с него, можете да разберете само ако прочете "Невинност". Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

"Ускорение"

УскорениеНенадминат в изграждането на спиращо дъха напрежение и неочаквани обрати, Кунц е любимец на читателите и защото персонажите му са реалистични и убедителни, а диалозите им – неподправено естествени. 

"Ускорение" е стискащ за гърлото трилър, в който един млад мъж се оказва впримчен в зловеща игра от неизвестен сериен убиец. Били Уайлс е трийсетгодишен бивш писател, който работи като барман и е доволен от живота си сред постоянните клиенти на кръчмата. Прекарва свободното си време в местната болница, където годеницата му лежи в кома.

Подреденото ежедневие на Били рухва, когато един ден намира бележка със стряскащо съдържание. Според нея той има шест часа, за да избере кой да умре - млада учителка или възрастен филантроп. Местният шериф не приема бележката сериозно докато не открива учителката мъртва. А заедно с нея и още едно послание до Били, който трябва да реши съдбата на други двама души, в още по-кратък срок.

Най-прекият път към "Ускорение" е ТУК.

"Ключът към полунощ"

Ключ към полунощЗа разлика от много други трилъри, в които обикновени хора като по чудо придобиват умения, сходни с тези на Джеймс Бонд, в романите на Кунц няма да попаднете на подобни нереалистични сюжети.

Да, героят на "Ключът към полунощ" – Алекс Хънтър – попада в гонка с мощни коли, минава нелегално граници, участва в престрелки и демонстрира безпогрешен инстинкт за самосъхранение. Само че той е собственик на частна охранителна фирма и е развивал тези свои умения в продължение на двайсетина години.

Случайна среща с отвлечената преди много време дъщеря на американски сенатор става повод Хънтър да впрегне всичките си умения, макар отдавна да се е отказал от точно това разследване. Оказва се обаче, че младата дама няма никакъв спомен какво се е случило с нея и Алекс Хънтър се впуска в нов опит да разбере кой и защо я е отвлякъл.

Каква е тайната, скрита в "Ключът към полунощ", и дали Хънтър ще успее да я разгадае? Отговорът се крие ТУК.

"Какво знае нощта"

Какво знае нощтаДжон Калвино е полицай, който разследва убийства и грабежи. Изборът му на професия не е случаен. В миналото цялото семейство на Джон – родителите му и двете му сестри – са убити от злодей, който продължава да го преследва в кошмарите му. 

Загърбил тези ужасяващи събития, доколкото е възможно, Джон работи упорито и има собствено семейство – прекрасна съпруга и три деца. Само че миналото продължава да лежи като сянка над живота на Джон и когато поредицата от жестоки убийства, извършени преди двайсет години, сякаш започва да се повтаря, по всичко изглежда, че злодеят се е завърнал.

Как обаче е възможно това, след като Джон е убеден, че онзи човек е мъртъв. Нещо повече – лично той го е убил. И откъде да започне разследването си сега? Най-прекият път към "Какво знае нощта" е ТУК.

Бързо търсене за:
Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

от Avtora.com | 24.09.2017 | 10:00

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

X