5 смразяващо добри романа на Дийн Кунц, които не бива да пропускате

5 смразяващо добри романа на Дийн Кунц, които не бива да пропускате

Ненадминат майстор на съспенса, Дийн Кунц е един от най-продуктивните, най-продаваните и най-изобретателните автори на трилъри в света. Успехът, естествено, не се измерва само в продажби, а и с огромния брой читатели, които очакват с нетърпение всяка следваща книга на Кунц.

Дийн Кунц е автор на толкова много романи (самостоятелни и в съавторство с други писатели) в толкова много различни жанрове, че да се направи пълна библиография на творбите му би отнело страшно дълго време. Затова ще ви кажем само, че неговите книги са били номер едно в най-престижния списък на бестселърите в Америка – този на "Ню Йорк таймс" – повече от десет пъти.

Огромните тиражи, изключително успешните екранизации, възторжените рецензии на критиката и множеството литературни награди, както и фактът, че романите на Кунц са преведени на почти 40 езика, са повече от достатъчна причина да ги прочетете.

И макар да обича да експериментира с различни жанрове, Кунц е ненадминат майстор на трилърите. Следващите пет заглавия са малка, но достатъчно представителна част от най-напрегнатите, психологически сложни и кипящи от адреналин книги на американския писател.

"Градът"

Градът"Градът" е историята на Джона Кърк. Когато я разказва, той е вече възрастен, но когато започва всичко (през 1967 година), Джона е просто едно малко момче. Възхитен от града, в който живее, той мечтае да стане пианист като дядо си, от когото се възхищава.

Предстои му обаче да открие, че освен очарование градът крие и смъртни опасности, а също и неща, които излизат много извън границите на възможното. Въпреки че е малък, Джона знае, че всички имат тайни. Не само хората, но и градовете. Самият той също има една.

Нейното име е госпожица Пърл. Тя му помага да си намери пиано, на което да се упражнява, дава му съвети и му помага в трудни моменти. Освен това често навестява сънищата на Джона и му разкрива събития от миналото или го предупреждава за бъдещи опасности.

Книгата "Градът" включва в себе си самостоятелния разказ "Съседът"и – предистория, в която бъдещите приятели на Джона, Малкълм и Амелия, откриват, че светът е по-загадъчен, отколкото са подозирали. 

Колко са важни изборите, които правим, и как те променят живота ни? Дали силата на музиката не навлиза в онази изпълнена с невъзможни неща територия, която наричаме свръхестествено, и как ще се справи Джона с огромните предизвикателства, които стоят пред него. Отговорите на всички тези въпроси са скрити в "Градът", а най-прекият път към него е ТУК

"Невинност"

НевинностКогато си толкова грозен, че не можеш да покажеш лицето си пред света, единственото, което ти остава, е да го скриеш. Главният герой на "Невинност" живее в тунелите под града, защото лицето му е толкова ужасяващо, че когато го видят хората, или бягат с писъци, или го нападат.

Какво би могло да свърже точно него с една много красива жена? Изненадващо много неща, както се оказва. Красавицата има социална фобия и не понася да я докосват, затова излиза само нощем. Така започва необичайното приятелство между персонажите на Кунц, но скоро те се оказват свързани не само от социалната изолация, която са си наложили.

Младата дама има опасни, безскрупулни врагове, решени да я преследват до смърт, а съдбата на света е поставена на карта от приближаващо бедствие с библейски размери. Как двама толкова нетрадиционни съюзници ще се изправят срещу ужасяващото предизвикателство и дали ще се справят с него, можете да разберете само ако прочете "Невинност". Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

"Ускорение"

УскорениеНенадминат в изграждането на спиращо дъха напрежение и неочаквани обрати, Кунц е любимец на читателите и защото персонажите му са реалистични и убедителни, а диалозите им – неподправено естествени. 

"Ускорение" е стискащ за гърлото трилър, в който един млад мъж се оказва впримчен в зловеща игра от неизвестен сериен убиец. Били Уайлс е трийсетгодишен бивш писател, който работи като барман и е доволен от живота си сред постоянните клиенти на кръчмата. Прекарва свободното си време в местната болница, където годеницата му лежи в кома.

Подреденото ежедневие на Били рухва, когато един ден намира бележка със стряскащо съдържание. Според нея той има шест часа, за да избере кой да умре - млада учителка или възрастен филантроп. Местният шериф не приема бележката сериозно докато не открива учителката мъртва. А заедно с нея и още едно послание до Били, който трябва да реши съдбата на други двама души, в още по-кратък срок.

Най-прекият път към "Ускорение" е ТУК.

"Ключът към полунощ"

Ключ към полунощЗа разлика от много други трилъри, в които обикновени хора като по чудо придобиват умения, сходни с тези на Джеймс Бонд, в романите на Кунц няма да попаднете на подобни нереалистични сюжети.

Да, героят на "Ключът към полунощ" – Алекс Хънтър – попада в гонка с мощни коли, минава нелегално граници, участва в престрелки и демонстрира безпогрешен инстинкт за самосъхранение. Само че той е собственик на частна охранителна фирма и е развивал тези свои умения в продължение на двайсетина години.

Случайна среща с отвлечената преди много време дъщеря на американски сенатор става повод Хънтър да впрегне всичките си умения, макар отдавна да се е отказал от точно това разследване. Оказва се обаче, че младата дама няма никакъв спомен какво се е случило с нея и Алекс Хънтър се впуска в нов опит да разбере кой и защо я е отвлякъл.

Каква е тайната, скрита в "Ключът към полунощ", и дали Хънтър ще успее да я разгадае? Отговорът се крие ТУК.

"Какво знае нощта"

Какво знае нощтаДжон Калвино е полицай, който разследва убийства и грабежи. Изборът му на професия не е случаен. В миналото цялото семейство на Джон – родителите му и двете му сестри – са убити от злодей, който продължава да го преследва в кошмарите му. 

Загърбил тези ужасяващи събития, доколкото е възможно, Джон работи упорито и има собствено семейство – прекрасна съпруга и три деца. Само че миналото продължава да лежи като сянка над живота на Джон и когато поредицата от жестоки убийства, извършени преди двайсет години, сякаш започва да се повтаря, по всичко изглежда, че злодеят се е завърнал.

Как обаче е възможно това, след като Джон е убеден, че онзи човек е мъртъв. Нещо повече – лично той го е убил. И откъде да започне разследването си сега? Най-прекият път към "Какво знае нощта" е ТУК.

Бързо търсене за:
"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

X