5 смразяващо добри романа на Дийн Кунц, които не бива да пропускате

5 смразяващо добри романа на Дийн Кунц, които не бива да пропускате

Ненадминат майстор на съспенса, Дийн Кунц е един от най-продуктивните, най-продаваните и най-изобретателните автори на трилъри в света. Успехът, естествено, не се измерва само в продажби, а и с огромния брой читатели, които очакват с нетърпение всяка следваща книга на Кунц.

Дийн Кунц е автор на толкова много романи (самостоятелни и в съавторство с други писатели) в толкова много различни жанрове, че да се направи пълна библиография на творбите му би отнело страшно дълго време. Затова ще ви кажем само, че неговите книги са били номер едно в най-престижния списък на бестселърите в Америка – този на "Ню Йорк таймс" – повече от десет пъти.

Огромните тиражи, изключително успешните екранизации, възторжените рецензии на критиката и множеството литературни награди, както и фактът, че романите на Кунц са преведени на почти 40 езика, са повече от достатъчна причина да ги прочетете.

И макар да обича да експериментира с различни жанрове, Кунц е ненадминат майстор на трилърите. Следващите пет заглавия са малка, но достатъчно представителна част от най-напрегнатите, психологически сложни и кипящи от адреналин книги на американския писател.

"Градът"

Градът"Градът" е историята на Джона Кърк. Когато я разказва, той е вече възрастен, но когато започва всичко (през 1967 година), Джона е просто едно малко момче. Възхитен от града, в който живее, той мечтае да стане пианист като дядо си, от когото се възхищава.

Предстои му обаче да открие, че освен очарование градът крие и смъртни опасности, а също и неща, които излизат много извън границите на възможното. Въпреки че е малък, Джона знае, че всички имат тайни. Не само хората, но и градовете. Самият той също има една.

Нейното име е госпожица Пърл. Тя му помага да си намери пиано, на което да се упражнява, дава му съвети и му помага в трудни моменти. Освен това често навестява сънищата на Джона и му разкрива събития от миналото или го предупреждава за бъдещи опасности.

Книгата "Градът" включва в себе си самостоятелния разказ "Съседът"и – предистория, в която бъдещите приятели на Джона, Малкълм и Амелия, откриват, че светът е по-загадъчен, отколкото са подозирали. 

Колко са важни изборите, които правим, и как те променят живота ни? Дали силата на музиката не навлиза в онази изпълнена с невъзможни неща територия, която наричаме свръхестествено, и как ще се справи Джона с огромните предизвикателства, които стоят пред него. Отговорите на всички тези въпроси са скрити в "Градът", а най-прекият път към него е ТУК

"Невинност"

НевинностКогато си толкова грозен, че не можеш да покажеш лицето си пред света, единственото, което ти остава, е да го скриеш. Главният герой на "Невинност" живее в тунелите под града, защото лицето му е толкова ужасяващо, че когато го видят хората, или бягат с писъци, или го нападат.

Какво би могло да свърже точно него с една много красива жена? Изненадващо много неща, както се оказва. Красавицата има социална фобия и не понася да я докосват, затова излиза само нощем. Така започва необичайното приятелство между персонажите на Кунц, но скоро те се оказват свързани не само от социалната изолация, която са си наложили.

Младата дама има опасни, безскрупулни врагове, решени да я преследват до смърт, а съдбата на света е поставена на карта от приближаващо бедствие с библейски размери. Как двама толкова нетрадиционни съюзници ще се изправят срещу ужасяващото предизвикателство и дали ще се справят с него, можете да разберете само ако прочете "Невинност". Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

"Ускорение"

УскорениеНенадминат в изграждането на спиращо дъха напрежение и неочаквани обрати, Кунц е любимец на читателите и защото персонажите му са реалистични и убедителни, а диалозите им – неподправено естествени. 

"Ускорение" е стискащ за гърлото трилър, в който един млад мъж се оказва впримчен в зловеща игра от неизвестен сериен убиец. Били Уайлс е трийсетгодишен бивш писател, който работи като барман и е доволен от живота си сред постоянните клиенти на кръчмата. Прекарва свободното си време в местната болница, където годеницата му лежи в кома.

Подреденото ежедневие на Били рухва, когато един ден намира бележка със стряскащо съдържание. Според нея той има шест часа, за да избере кой да умре - млада учителка или възрастен филантроп. Местният шериф не приема бележката сериозно докато не открива учителката мъртва. А заедно с нея и още едно послание до Били, който трябва да реши съдбата на други двама души, в още по-кратък срок.

Най-прекият път към "Ускорение" е ТУК.

"Ключът към полунощ"

Ключ към полунощЗа разлика от много други трилъри, в които обикновени хора като по чудо придобиват умения, сходни с тези на Джеймс Бонд, в романите на Кунц няма да попаднете на подобни нереалистични сюжети.

Да, героят на "Ключът към полунощ" – Алекс Хънтър – попада в гонка с мощни коли, минава нелегално граници, участва в престрелки и демонстрира безпогрешен инстинкт за самосъхранение. Само че той е собственик на частна охранителна фирма и е развивал тези свои умения в продължение на двайсетина години.

Случайна среща с отвлечената преди много време дъщеря на американски сенатор става повод Хънтър да впрегне всичките си умения, макар отдавна да се е отказал от точно това разследване. Оказва се обаче, че младата дама няма никакъв спомен какво се е случило с нея и Алекс Хънтър се впуска в нов опит да разбере кой и защо я е отвлякъл.

Каква е тайната, скрита в "Ключът към полунощ", и дали Хънтър ще успее да я разгадае? Отговорът се крие ТУК.

"Какво знае нощта"

Какво знае нощтаДжон Калвино е полицай, който разследва убийства и грабежи. Изборът му на професия не е случаен. В миналото цялото семейство на Джон – родителите му и двете му сестри – са убити от злодей, който продължава да го преследва в кошмарите му. 

Загърбил тези ужасяващи събития, доколкото е възможно, Джон работи упорито и има собствено семейство – прекрасна съпруга и три деца. Само че миналото продължава да лежи като сянка над живота на Джон и когато поредицата от жестоки убийства, извършени преди двайсет години, сякаш започва да се повтаря, по всичко изглежда, че злодеят се е завърнал.

Как обаче е възможно това, след като Джон е убеден, че онзи човек е мъртъв. Нещо повече – лично той го е убил. И откъде да започне разследването си сега? Най-прекият път към "Какво знае нощта" е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

X