Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

"Пиленце мое" в песента Breathing

Американският певец Джейсън Деруло включи в хита си Breathing част от българската народна песен "Пиленце мое" в изпълнение на "Мистерията на българските гласове". Парчето на Деруло доби популярност през 2011 г. и е номинирано за най-добра песен и клип на World Music Award for World’s Best Song/Best Video. Тракът е гледан над 39 милиона пъти в интернет платформата YouTube.

 

"Втора песен из пътя" в  The Violing Song

Тракът на Monoir & Osaka feat. Brianna включва фолклорен мотив от "Втора песен из пътя", отново изпълнен от "Мистерията на българските гласове" под обработката на композитора Николай Кауфман. Освен това клипът е заснет на българското черноморие.

 

"Чичовите конье" в Stanga

Израелският диджей Саги Абитбул придоби популярност с парче, в което отчетливо се чува и българската песен "Чичовите коне". Stanga стана абсолютен хит, а само аудиото е пускано над 7,7 милиона пъти в YouTube. Изпълнителят планира да включи друга българска народна песен в следващия си проект. Тракът ще носи името "Марико", а българската част ще е от "Мари Марийко".

 

"Притури се планината" в саундтрака на Step Up: Revolution 

Прекрасната българска песен е осъвременена с дъбстеп елементи в парче от саундтрака на филма. В листата с хитове към Step Up се включат и парчета на Джъстин Бийбър, Питбул, Фърги, Джей Ло.

 

"Зайди, зайди, ясно слънце" в Message for the Queen

Мотиви от българската народна песен са използвани в Message for the Queen от саундтрака на компютърната графика "300". През 2007 година композиторът Тайлър Бейтс сподели, че е създал парчето на базата на "Зайди, зайди, ясно слънце".

 

"Що ли, месечинко, грееш" в трак на Тиесто

Небезизвестният диджей Тиесто използва мотиви от българска народна песен в Alone in the Dark - Edward Carnby, изпълнена от "Мистерия на българските гласове". В изпълнението се включва и френският композитор на видеоигри Оливър Деривие. Alone in the Dark е компютърна игра от 2008 г, пета част от хорър поредица, а главният герой е частният детектив Едуард Карнби.

 

"Излел е Дельо хайдутин"

Няма как да пропуснем песента, която прослави България в Космоса. Творбата в изпълнение на Валя Балканска излетя сред звездите през 1977 г. Включена е в "Златната плоча на Вояджър" на американските космически апарати "Вояджър" 1 и 2 като послание от Земята. Това е най-известната българска народна песен, успяла да прехвърли границите на нашата планета и се отправи към звездите.

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X