Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

"Пиленце мое" в песента Breathing

Американският певец Джейсън Деруло включи в хита си Breathing част от българската народна песен "Пиленце мое" в изпълнение на "Мистерията на българските гласове". Парчето на Деруло доби популярност през 2011 г. и е номинирано за най-добра песен и клип на World Music Award for World’s Best Song/Best Video. Тракът е гледан над 39 милиона пъти в интернет платформата YouTube.

 

"Втора песен из пътя" в  The Violing Song

Тракът на Monoir & Osaka feat. Brianna включва фолклорен мотив от "Втора песен из пътя", отново изпълнен от "Мистерията на българските гласове" под обработката на композитора Николай Кауфман. Освен това клипът е заснет на българското черноморие.

 

"Чичовите конье" в Stanga

Израелският диджей Саги Абитбул придоби популярност с парче, в което отчетливо се чува и българската песен "Чичовите коне". Stanga стана абсолютен хит, а само аудиото е пускано над 7,7 милиона пъти в YouTube. Изпълнителят планира да включи друга българска народна песен в следващия си проект. Тракът ще носи името "Марико", а българската част ще е от "Мари Марийко".

 

"Притури се планината" в саундтрака на Step Up: Revolution 

Прекрасната българска песен е осъвременена с дъбстеп елементи в парче от саундтрака на филма. В листата с хитове към Step Up се включат и парчета на Джъстин Бийбър, Питбул, Фърги, Джей Ло.

 

"Зайди, зайди, ясно слънце" в Message for the Queen

Мотиви от българската народна песен са използвани в Message for the Queen от саундтрака на компютърната графика "300". През 2007 година композиторът Тайлър Бейтс сподели, че е създал парчето на базата на "Зайди, зайди, ясно слънце".

 

"Що ли, месечинко, грееш" в трак на Тиесто

Небезизвестният диджей Тиесто използва мотиви от българска народна песен в Alone in the Dark - Edward Carnby, изпълнена от "Мистерия на българските гласове". В изпълнението се включва и френският композитор на видеоигри Оливър Деривие. Alone in the Dark е компютърна игра от 2008 г, пета част от хорър поредица, а главният герой е частният детектив Едуард Карнби.

 

"Излел е Дельо хайдутин"

Няма как да пропуснем песента, която прослави България в Космоса. Творбата в изпълнение на Валя Балканска излетя сред звездите през 1977 г. Включена е в "Златната плоча на Вояджър" на американските космически апарати "Вояджър" 1 и 2 като послание от Земята. Това е най-известната българска народна песен, успяла да прехвърли границите на нашата планета и се отправи към звездите.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 15.01.2017 | 11:00

Поредната драма в кино индустрията е свързана с Майкъл Джексън. Или по-точно – с Джоузеф Файнс, който е избран от компанията Sky Arts network да влезе в образа на Краля на попа в британската поредица Urban Myths.

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

от Елена Фучеджиева, Avtora.com | 22.12.2016 | 15:05

Мащабите и достиженията на корейския шоубизнес вече не са изненада за никого, но корейската кино индустрия сякаш все още е незаслужено подценявана от киноманите.

X