Зловещите истории, които стоят зад 8 детски анимации на Disney

Зловещите истории, които стоят зад 8 детски анимации на Disney

Дори да гледате биографичен филм, винаги имайте едно наум. Защото фактите доказват, че и в най-правдоподобната лента има неточности. Затова ние ви представяме осем истории, които стоят зад едни от най-обичаните Disney ленти.

1. "Пепеляшка"

Версията на Disney: Момиче, което е унижавано от мащехата си, отива на бал, на който се среща с принц. Но трябва да си тръгне пред полунощ, за да не изгуби бляскавата си визия и каляска. Бяга, губи обувката си. Принцът я намира и я пробва на всички дами в кралството, на Пепеляшка ѝ пасва перфектно. Двамата се женят и живеят щастливо.

Оригинална история: В оригинала на Шарл Перо принцът отива в дома на Пепеляшка. Нейната мащеха заръчва на заварените ѝ сестри да си отрежат палците, за да им е по мярка обувката. Планът ѝ не проработва, а влюбените продължават живота си заедно.

2. "Спящата красавица"

Версията на Disney: Принцеса убожда пръста си на вретено и заспива непробудно. Смел принц я спасява с целувка.

Оригинална история: Жан Батиста Базиле е написал, че Аурора не се събужда след сладка целувка, а след раждането на близнаците си. Принцът първо я забременява, по-късно я изоставя, защото е женен. Когато Аурора и децата ѝ пристигат в двореца, съпругата на принца се опитва да ги убие, но кралят успява да я спре.

3. "Красавицата и Звяра"

Версията на Disney: Красавицата е отвлечена от Звяра и заживява в лъскав замък с говореща посуда, докато не осъзнава вътрешната му красота. Целувайки го, тя разваля проклятието.

Оригинална история: Бел убеждава Звяра да ѝ позволи да посети сестрите си за седмица. Когато разбират, че тя живее изключително луксозно, опитват да я убедят до остане по-дълго при тях. Целта им е Звяра да се разяри и да я изостави.

Снимка, публикувана от Julia Hock (@julia_hock) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

4. "Снежанка"

Версията на Disney: Единственото прегрешение на Снежанка било, че е най-красивата в света. Заради това тя е принудена да заживее в гората със седем джуджета. Злата вещица я открива, успява да я отрови с червена ябълка и тя заспива. Принцът я открива и я спасява. Разбира се, двамата заживяват щастливо.

Оригинална история: В приказката на Братя Грим вещицата е била наказана да танцува с нагорещени железни обувки, докато не припада и не умира.

5. "Малката русалка"

Версията на Disney: Ариел, дъщерята на господаря на морето, разменя гласа си за чифт крака. Учи се да използва вилица и търси любовта. Влюбва се в принц Ерик и двамата успяват да победят злото.

Оригинална история: В разказа на Ханс Кристиян Андерсен едно от условията Ариел да получи крака е те да я болят постоянно, сякаш я пробождат с нож. Тъй като болката и съблазняването не вървят ръка за ръка, принцът се жени за друга. Ариел се връща в морето и се превръща в морска пяна.

6. "Мулан"

Версията на Disney: Мулан е млада дама с домашни любимци дракон и щурче. Тя се преструва на момче, защото единственото ѝ желание е да се присъедини към китайската армия в битката им срещу хуните. Тя побеждава и се връща в радостна вкъщи.

Оригинална история: В поемата на Хуа Мулан Китай губи войната. Вождът на противниците позволява на Мулан да живее, но при условие, че живее с него. Мулан бяга, но когато се прибира вкъщи, разбира, че баща ѝ е мъртъв, а майка ѝ е женена за друг. Тогава тя казва: Аз съм жена. Преживях война. Стига ми толкова. Сега искам да съм с баща ми. И се самоубива.

Снимка, публикувана от Ayunda (@yundaww) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

7. "Рапунцел"

Версията на Disney: Рапунцел е красива дългокоса принцеса, живееща в кула. Един ден среща разбойник, с когото преживяват най-различни приключения.

Оригинална история: Когато става на 12 г., вещица я затваря в кула. Единственият начин някой да се добере до Рапунцел е като се изкачи по дългата ѝ руса коса. Скоро принц дочува песента ѝ и решава да се изкачи по кулата. Двамата искат да се оженят. Той се връща при Рапунцел, но вещицата го бута от кулата. Принцът пада, но тръни пробождат очите му. Минават години, те се срещат отново, Рапунцел има две деца, а вълшебните й сълзи му връщат зрението.

8. "Гърбушкото от Нотр Дам"

Версията на Disney: Квазимодо е млад мъж, роден с малформации, който се влюбва в циганка. Той успява да спаси Есмералда от екзекуцията на църквата.

Оригинална история: В романа на Виктор Юго Квазимодо не само че не помага на Есмералда, а и свидетелства срещу нея. Дори става свидетел на смъртта ѝ. После той отива до гроба ѝ и остава там, докато умира от глад. Години по-късно гробът ѝ е отворен е вътре намират два скелета, които не могат да бъдат разделени.

Снимка, публикувана от Matteo Costa (@matte_costa_) на

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

6 от най-големите телевизионни провали

6 от най-големите телевизионни провали

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 06.01.2017 | 10:00

Изненадващо е, че някои от тези продукции всъщност имат своите фенове, но те просто не са достатъчно. Причините за провал могат да са най-различни, но винаги има такива. Общото между следващите шест сериала е, че са прекратени, преди да се излъчат всичките...

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 27.12.2016 | 23:45

Game of Thrones безспорно промени правилата в телевизията Не само що се отнася до мащабност на продукцията, но и по отношение на откровено бруталните сцени. Ако реалистичните кървави битки са една от причините да харесвате Game of Thrones, следващите...

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

от Емил Антонов, Avtora.com | 21.12.2016 | 11:00

Rogue One: A Star Wars Story e в кината и през следващите 1-2 месеца ще събира камиони с пари в замяна на носталгия и надежда за бъдещето от страна на феновете. Но какво е Rogue One за по-непросветените в Тъмната страна и заслужава ли си гледането?

5 от най-злите телевизионни водещи, или как да бъдеш гаден и да ти плащат за това

5 от най-злите телевизионни водещи, или как да бъдеш гаден и да ти плащат за това

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 09.12.2016 | 11:00

Те са брутално откровени, а понякога дори и откровено зли, често разплакват участниците в предаванията си, но въпреки това са посвоему брилянтни и именно затова ги харесваме.

История на българското кино в 8 филма, които вероятно не сте гледали

История на българското кино в 8 филма, които вероятно не сте гледали

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 07.12.2016 | 11:00

Често незаслужено подценявано, българско кино има интересна история. Освен това, колкото и добре да смятате, че го познавате, винаги успява да ви изненада. Следващите осем филма определено не са от тези, които всички са гледали, но си струва да им отделите...

6 хитови сериала, чийто успех никога няма да разберем

6 хитови сериала, чийто успех никога няма да разберем

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 02.12.2016 | 11:00

Става дума за мащабни телевизионни продукции с по няколко сезона и милиони фенове по цял свят. Въпреки фактите успехът на поредици като The Vampire Diaries и True Blood, поне за нас, си остава пълна мистерия.

За и против 3D киното: Има ли полза от 3D филмите, или всичко е пари на вятъра

За и против 3D киното: Има ли полза от 3D филмите, или всичко е пари на вятъра

от Виктория Георгиева, Avtora.com | 01.12.2016 | 10:26

Макар 3D киното да е познато от много години, то се възроди и направи страхотен бум от Avatar (Аватар) насам. Вече почти всеки нов филм излиза направо в 3D формат по кината, а за обещаващите високи доходи продукции това е направо задължително.

5 безплатни мобилни приложения, които всеки киноман трябва да има

5 безплатни мобилни приложения, които всеки киноман трябва да има

от Лера Стефанова, Avtora.com | 15.11.2016 | 14:01

Най-изкушаващите мобилни приложения за филмови маниаци, в които ще откриете всичко – от трейлъри и премиерни дати до онлайн стрийминг. Те са удобни, живеят във вашия мобилен телефон, а най-хубавото е, че са съвсем безплатни.

Before the Flood – Леонардо Ди Каприо и National Geographic заедно срещу глупостта

Before the Flood – Леонардо Ди Каприо и National Geographic заедно срещу глупостта

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 12.11.2016 | 17:09

Before the Flood (Преди потопа) не е просто документален филм. Това е начинът на National Geographic да се завърне към корените си, избирайки науката пред развлечението, и да ни поднесе плашещата истина за климатичните промени.

X