История на българското кино в 8 филма, които вероятно не сте гледали

История на българското кино в 8 филма, които вероятно не сте гледали

Често незаслужено подценявано, българско кино има интересна история. Освен това, колкото и добре да смятате, че го познавате, винаги успява да ви изненада. Следващите осем филма определено не са от тези, които всички са гледали, но си струва да им отделите внимание.

Голямото начало

Освен ако не сте адски запален киноман или кинокритик, вероятно не знаете кой е първият български филм. Лентата, която поставя началото на киното у нас, се казва "Българан е галант". За съжаление, филмът не може да бъде гледан, от него са запазени само няколко кадъра, но пък историята около създаването му е интересна. 

Лентата е дело на Васил Гендов. Филмът е черно-бял и ням, вдъхновен е от комедиите на Макс Линдер. Дълго време се смята, че е създаден и прожектиран за първи път през 1910 година, но впоследствие става ясно, че премиерата му се е състояла през 1915 година. 

Киното проговаря

Васил Гендов остава в историята като основоположник на българското филмово изкуство. Актьор, режисьор и сценарист, той е създател и на първия звуков филм – "Бунтът на робите". Изключително отдаден на работата си, Гендов ипотекира дома си, за да има пари за създаването на този филм, а самият той играе главната роля в него – на Васил Левски. Запазени са само откъси от "Бунтът на робите", чиято премиера е през 1933 година.

Кино и факти

Балканската война 1912-1913

"Балканската война 1912-1913" е първият български документален филм. Лентата е съставена от пет части, заснети по време на Балканската война. Нейният създател е операторът и режисьор Александър Жеков.

Филмът "Балканската война 1912-1913" е фрагментарен, но улавя някои от най-важните моменти в хода на войната – след сражението при Люлебургас, след превземането на Одринската крепост. В него можете да видите някои от най-важните исторически личности по онова време – цар Фердинанд I, генерал Георги Вазов и революционера Тане Николов. Лентата се съхранява в Българската национална филмотека.

Цветна магия

"Точка първa" е първият български цветен филм. Лентата е заснета през 1956 година. За сравнение: цветът навлиза в киното още в средата на трийсетте години, но се налага окончателно над черно-белите ленти едва през шейсетте.

"Точка първa" проследява историята на малко момиче, което решава да се разходи само из града, с което предизвиква паника. Сценарист на филма е Валери Петров.

Три години по-рано през 1953 година се появява и първият цветен анимационен филм – "Горска република". Филмът е дълъг само 16 минути и може да бъде гледан съвсем безплатно онлайн, така че няма да ви разваляме изненадата.

Класика в жанра

Инспекторът и нощта

"Инспекторът и нощта" е един от по-малко известните филми на режисьора Рангел Вълчанов. Лентата е екранизация по едноименния роман на Богомил Райнов. Освен с любопитен криминален сюжет, "Инспекторът и нощта" впечатлява и с интересна стилистика. Сниман е през 1963 година, но въпреки това не е цветен. Освен това е прекрасна възможност да видите Георги Калоянчев, Невена Коканова, Наум Шопов и Стефан Данаилов като съвсем млади.

Кино в киното

"Равновесие" е филм на Людмил Кирков. Историята проследява взаимоотношенията в един филмов екип. Крехкото равновесие в живота им е разрушено от една на пръв поглед съвсем банална ситуация – любовен триъгълник. Изневярата обаче става повод за самоубийство, което ще накара сценариста и режисьора на лентата да се замислят сериозно дали изкуството им отразява истинските проблеми на хората.

Ново начало

Много неща могат да се кажат за съвременното българско кино. Дали ви харесва, или не, е въпрос на лично мнение. Що се отнася до фактите, те не са много по-обективни. След 1989 година кинопродукциите са много по-малко, главно по финансови причини.

Любовното лято на един льохман

Един от филмите, останали в сянката на този преходен период, е "Любовното лято на един льохман". Сценарист и режисьор на филма е Людмил Тодоров, а в главните роли са Чочо Попйорданов и Александър Морфов. Историята започва с група приятели, които прекарват ваканцията си на самотен плаж. Десет години по-късно обаче животът ги е променил почти до неузнаваемост.

Avtora препоръчва

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 16.12.2017 | 10:00

Определян като най-добрия от новите епизоди на сагата, "Междузвездни войни: Последните джедаи" (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi) е всичко, което ни се искаше да бъде, и дори малко повече. Няма да ви разваляме удоволствието от гледането с излишни...

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 24.02.2017 | 11:00

Остават броени дни до 89-та церемония по връчване на ежегодните филмови награди "Оскар", която ще се проведе на 26 февруари в Лос Анджелис. Водещ тази година ще бъде Джими Кимъл, добил популярност с едноименното си телевизионно токшоу. Той няма да е на...

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 14.02.2017 | 13:00

Valar Morghulis. Зимата дойде, но има време до новия сезон на Game Of Thrones (Игра на тронове). Всички тръпнем да разберем какво ще се случи и какво – не в оставащите 2 кратки сезона.

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

от Ваня Георгиева | 05.02.2017 | 20:46

Защото La La Land не е първият модерен мюзикъл... Представяме ви 10 от най-добрите музикални продукции, превзели екрана след 2000 г.

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

от Емил Антонов, Avtora.com | 24.01.2017 | 15:00

Делнична вечер, киното е пълно. Хората са дошли да гледат "Воевода" на Зорница София – един от най-рекламираните и най-добре разпространени български филми за последната година (не че е имало кой знае колко филми като цяло).

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.01.2017 | 11:00

Има най-различни сюжети в киното, но безспорно кулинарните се радват на голяма популярност сред киноманите. Тенджери, тигани с гореща магия в тях, смесици от подправки, издаващи страхотен аромат от големия кино екран... Филми с ухание на сметана, шоколад,...

6 от най-големите телевизионни провали

6 от най-големите телевизионни провали

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 06.01.2017 | 10:00

Изненадващо е, че някои от тези продукции всъщност имат своите фенове, но те просто не са достатъчно. Причините за провал могат да са най-различни, но винаги има такива. Общото между следващите шест сериала е, че са прекратени, преди да се излъчат всичките...

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 27.12.2016 | 23:45

Game of Thrones безспорно промени правилата в телевизията Не само що се отнася до мащабност на продукцията, но и по отношение на откровено бруталните сцени. Ако реалистичните кървави битки са една от причините да харесвате Game of Thrones, следващите...

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

от Емил Антонов, Avtora.com | 21.12.2016 | 11:00

Rogue One: A Star Wars Story e в кината и през следващите 1-2 месеца ще събира камиони с пари в замяна на носталгия и надежда за бъдещето от страна на феновете. Но какво е Rogue One за по-непросветените в Тъмната страна и заслужава ли си гледането?

X