За и против 3D киното: Има ли полза от 3D филмите, или всичко е пари на вятъра

За и против 3D киното: Има ли полза от 3D филмите, или всичко е пари на вятъра

Макар 3D киното да е познато от много години, то се възроди и направи страхотен бум от Avatar (Аватар) насам. Вече почти всеки нов филм излиза направо в 3D формат по кината, а за обещаващите високи доходи продукции това е направо задължително.

Да не споменаваме и детските анимационни филми, от които 99% са в 3D, което прави децата едни от най-заклетите фенове на този формат. Много от тях дори не познават двуизмерното кино. 

Идеята на 3D филмите е да пресъздадат максимално реалността – така, както я виждаме наистина, в три измерения. За да се постигне тази цел, се използват скъпоструващи камери и технологии, както и специални (и отново скъпи) прожекционни апарати и екрани в киносалоните. Процесът е сложен и обременяващ за и без това големите филмови бюджети, поради което повечето 3D филми всъщност са заснети с 2D технологии, а впоследствие са конвертирани към 3D.

Това шмекеруване се отразява върху качеството на триизмерността. Всеки е свалял очилата по време на прожекция, за да провери какво се вижда без тях, и се е изненадвал (и вероятно разочаровал), че почти няма разлика. В повечето филми има само отделни сцени, които наистина успяват да пресъздадат перспективата и дълбочината на образите.

Освен това учените са доказали експериментално, че емоционалното въздействие, което имат двуизмерните и триизмерните образи върху човешката психика, е еднакво, независимо дали става дума за чувства като страх, вълнение, веселие или тъга. Тогава си задаваме въпроса: "Струва ли си цялата тая работа парите, с които се разделяме, и главоболието, с което се сдобиваме?". Отговорът, разбира се, е субективен.

Повечето хора, които не са доволни от 3D изживяването, го отчитат като крачка назад, тъй като вместо да се подобри картината, нейните параметри като контраст, осветеност и цветове се влошават и тя става трудна за възприемане от очите. Те предпочитат да имат алтернатива, поне докато не се усъвършенства тази технология.

Раздразнени са не толкова от това, че всеки нов, обещаващ филм излиза в 3D формат, а от липсата на избор и възможност да се гледа в старомодния 2D. Така се пораждат подозрения дали зад това натрапване на триизмерните образи не стои единствено желанието за постигане на по-голяма печалба от продажбата на по-скъпи билети и специални очила. И понеже за всеки влак си има пътници, находчиви бизнесмени са измислили 2D очила – те преобразуват стереоскопичните образи в двуизмерни.

От друга страна, съвсем в реда на нещата е да има закостенели противници на новите технологии, на които им се иска прогресът да спре (или поне да забави своя ход) само защото те се чувстват комфортно точно тук и сега. Но всичко тече и се развива, включително и 3D технологиите. С новите RealD 3D и Dolby 3D доста от недостатъците (като например ниския контраст, тъмната картина, замазванията при динамичните сцени) са сведени до минимум.

Броят на кадрите в секунда е увеличен от стандартните до сега 24 до 144 – по 72 за всяко око, което натоварва очите много по-малко, защото мозъкът получава повече информация и не се налага да запълва липсващите картини. От финансова гледна точка също има подобрение, тъй като вече не се изисква специален (скъп) екран със сребърни нишки, а прожекторът лесно може да се преобразува от 3D в 2D и обратно. Самата картина също става по-реалистична, тъй като има дълбочина назад, а не като при досегашните варианти, при които обектите "изскачат" от екрана към зрителя.

Харесва ли ни, или не, ще минем през 3D филмите, преди да продължим нататък. Гответе се за масови 4D и холограмни филми. А след тях – кой знае…

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 16.12.2017 | 10:00

Определян като най-добрия от новите епизоди на сагата, "Междузвездни войни: Последните джедаи" (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi) е всичко, което ни се искаше да бъде, и дори малко повече. Няма да ви разваляме удоволствието от гледането с излишни...

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 24.02.2017 | 11:00

Остават броени дни до 89-та церемония по връчване на ежегодните филмови награди "Оскар", която ще се проведе на 26 февруари в Лос Анджелис. Водещ тази година ще бъде Джими Кимъл, добил популярност с едноименното си телевизионно токшоу. Той няма да е на...

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 14.02.2017 | 13:00

Valar Morghulis. Зимата дойде, но има време до новия сезон на Game Of Thrones (Игра на тронове). Всички тръпнем да разберем какво ще се случи и какво – не в оставащите 2 кратки сезона.

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

от Ваня Георгиева | 05.02.2017 | 20:46

Защото La La Land не е първият модерен мюзикъл... Представяме ви 10 от най-добрите музикални продукции, превзели екрана след 2000 г.

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

от Емил Антонов, Avtora.com | 24.01.2017 | 15:00

Делнична вечер, киното е пълно. Хората са дошли да гледат "Воевода" на Зорница София – един от най-рекламираните и най-добре разпространени български филми за последната година (не че е имало кой знае колко филми като цяло).

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.01.2017 | 11:00

Има най-различни сюжети в киното, но безспорно кулинарните се радват на голяма популярност сред киноманите. Тенджери, тигани с гореща магия в тях, смесици от подправки, издаващи страхотен аромат от големия кино екран... Филми с ухание на сметана, шоколад,...

6 от най-големите телевизионни провали

6 от най-големите телевизионни провали

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 06.01.2017 | 10:00

Изненадващо е, че някои от тези продукции всъщност имат своите фенове, но те просто не са достатъчно. Причините за провал могат да са най-различни, но винаги има такива. Общото между следващите шест сериала е, че са прекратени, преди да се излъчат всичките...

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 27.12.2016 | 23:45

Game of Thrones безспорно промени правилата в телевизията Не само що се отнася до мащабност на продукцията, но и по отношение на откровено бруталните сцени. Ако реалистичните кървави битки са една от причините да харесвате Game of Thrones, следващите...

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

от Емил Антонов, Avtora.com | 21.12.2016 | 11:00

Rogue One: A Star Wars Story e в кината и през следващите 1-2 месеца ще събира камиони с пари в замяна на носталгия и надежда за бъдещето от страна на феновете. Но какво е Rogue One за по-непросветените в Тъмната страна и заслужава ли си гледането?

X