Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Прави впечатление как през последните 10-ина години все по-често чуваме имената на Джейми Оливър, Антъни Бурдейн, Гордън Рамзи. Готварските блогове и предавания набират все по-голяма популярност. Човек се увлича по тях и скоро вече гледа с часове и различните кулинарни телевизии.

Те предлагат съблазнителни цветни картини на домашен уют, ритмично озвучавани от "Ммммммммм, колко е вкусно!" и "Ааааах, божествено!". Замисляли ли сте се обаче на какво се дължи нарастващата популярност на тези кулинарни селебритита? Причините са много и се коренят не само в човешката психология, но и в особеностите на забързания градски живот.

Кулинарните телевизии еволюират и вече не предлагат на зрителя да гледа само как някой бели картофи и стърже лук. Те достигат много по-широка аудитория, включвайки предавания, в които всеки може да намери нещо интересно за себе си.

Заедно с това много от водещите, начело с Джейми Оливър, се опитват да възпитат култура на хранене. Защото максимата, че човек е това, което яде, има дълбок смисъл. В забързаното ежедневие човек възприема храненето като неизбежна необходимост, която може да се свърши набързо, на крак между две бизнес срещи или на дивана пред телевизора преди сън.

Именно това се опитват да променят много от кулинарните гурута, сред които от доста години се подвизава и анатемосваният от всички Гордън Рамзи например. Всички те показват, че храната не задоволява просто физическа нужда, а е начин на живот, който показва отношението ни към света.

Кулинарните телевизии не само изострят апетита, но успяват да вдъхнат увереност на зрителите. Гледайки колко измамно бързо и лесно някой майстор-готвач приготвя завъртяно ястие с изискани продукти, човек си казва: "Я, колко било просто!" и дори без да е опитал, вече се смята за половин готвач. Домакините получават хитри съвети и се плясват по челото, че сами не са се сетили за тях. Неуверените в кухнята се обучават в рецептите стъпка по стъпка и се окуражават да експериментират.

Работещите хора с малко свободно време разбират как да сготвят нещо вкусно за нула време, вместо да си купуват полуфабрикати или сандвичи. Много от предаванията събуждат носталгия по отминалото време на домашната храна и семейните вечери, а това е безотказен начин да приковат зрителя към екрана. Други просто търсят спасение от политиката и злободневните теми, с които се занимават другите телевизии.

Водещите на различните шоу програми разчупват стереотипите за готвенето и все по-често излизат от кухните, за да поведат зрителите на интересни кулинарни пътешествия. Това пък е запазената марка на Антъни Бурдейн.

Примлясквайки апетитно, те ядат екзотични храни, които описват толкова цветущо, че почти може да усетите вкуса им в устата си. Разкриват интересни традиции в храненето на места от света, където повечето хора едва ли ще стъпят през живота си. Тук умело се преплитат две изкушения за зрителя – да опитва вкусни храни и да пътува до интересни места.

Възползвайки се от успешните формули на другите телевизии, кулинарните канали също въвеждат риалити шоута и състезания. За последните 10 години те са се увеличили средно от 2 на 16 предавания на сезон. Статистиките показват, че от 2014 г. 5 от 5-те най-гледани предавания в праймтайма са именно състезания. Това е, защото "войните" възбуждат нашите най-първични страсти, драматичните обрати увеличават адреналина ни, харесва ни да гледаме хора с необикновени умения, а готвенето се свежда просто до игра.

Накрая, но не на последно място – хората гледат кулинарни телевизии, защото обичат храната. Обичат да мислят за нея, да четат за нея, да говорят за нея и да я гледат. Храната и храненето се превърнаха в култура, а кулинарните телевизии родиха звезди като споменатите Гордън Рамзи, Джейми Оливър и Антъни Бурдейн.

Аз огладнях, а вие?

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

от Елена Фучеджиева, Avtora.com | 22.12.2016 | 15:05

Мащабите и достиженията на корейския шоубизнес вече не са изненада за никого, но корейската кино индустрия сякаш все още е незаслужено подценявана от киноманите.

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

от Калин Василев, Avtora.com | 01.12.2016 | 20:30

Навръх 26-ия си рожден ден един младеж от Тьонсберг (Норвегия) защити за трети път световната си титла по шах. Това е Магнус Карлсен. Той изигра 12 партии класически шах срещу претендента Сергей Карякин (Русия), в които направиха десет ремита и размениха...

7 безплатни музикални приложения, които ще обогатят смартфона ви

7 безплатни музикални приложения, които ще обогатят смартфона ви

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 29.11.2016 | 09:30

Spotify и Shazam вече са задължителни иконки на дисплея на почти всеки смартфон. Какво знаете обаче за приложенията Freegal Music, Jango и Quello Concerts например?

Марихуана! За или против войната на правителство срещу растение?

Марихуана! За или против войната на правителство срещу растение?

от Калин Василев, Avtora.com | 28.11.2016 | 14:00

Големият купон започва от Калифорния, Невада, Масачузетс, Флорида и Северна Дакота. През ноември 2016 г. в тези щати наред с гласуването за президент се проведе референдум за легализирането на марихуаната. Говорим не само за медицинска такава, а включително...

Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 18.11.2016 | 11:00

След като вече ви разказах за Balcony TV в една от предишните ми статии, сега е време за един друг вълнуващ музикален проект – Sofar. Ако и вие като мен сте си мечтали за частен концерт, но досега мечтата ви си е останала несбъдната, днес е щастливият...

Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 08.11.2016 | 11:00

Надали много от вас са чували името Сала Амо (Salah Ammo). Един от масата бежанци, заляла континента ни през последните години. Как един мъж без самоличност стига до музикален албум и се превръща в TED speaker? И какво се крие в куфара му?

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

от Емил Антонов, Avtora.com | 04.11.2016 | 14:00

Много хора смятат Instagram за обикновена платформа за снимки. Качваш си снимката, получаваш лайкове от приятелите си, както и от някои непознати, ако си по-популярен, и това е. Както с всичко в социалните мрежи обаче, и това не е точно така. Защото бизнес...

Защо звездите в България са на светлинни години от западните си колеги?

Защо звездите в България са на светлинни години от западните си колеги?

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 03.11.2016 | 10:00

Всеки поне веднъж в живота си е заявил твърдо или е дочул реплика на свой приятел, че в България няма и не може да има истински шоубизнес, следователно е немислимо да се говори за звезди, идоли, милиони фенове, милиони продажби и други подобни.

X