Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Прави впечатление как през последните 10-ина години все по-често чуваме имената на Джейми Оливър, Антъни Бурдейн, Гордън Рамзи. Готварските блогове и предавания набират все по-голяма популярност. Човек се увлича по тях и скоро вече гледа с часове и различните кулинарни телевизии.

Те предлагат съблазнителни цветни картини на домашен уют, ритмично озвучавани от "Ммммммммм, колко е вкусно!" и "Ааааах, божествено!". Замисляли ли сте се обаче на какво се дължи нарастващата популярност на тези кулинарни селебритита? Причините са много и се коренят не само в човешката психология, но и в особеностите на забързания градски живот.

Кулинарните телевизии еволюират и вече не предлагат на зрителя да гледа само как някой бели картофи и стърже лук. Те достигат много по-широка аудитория, включвайки предавания, в които всеки може да намери нещо интересно за себе си.

Заедно с това много от водещите, начело с Джейми Оливър, се опитват да възпитат култура на хранене. Защото максимата, че човек е това, което яде, има дълбок смисъл. В забързаното ежедневие човек възприема храненето като неизбежна необходимост, която може да се свърши набързо, на крак между две бизнес срещи или на дивана пред телевизора преди сън.

Именно това се опитват да променят много от кулинарните гурута, сред които от доста години се подвизава и анатемосваният от всички Гордън Рамзи например. Всички те показват, че храната не задоволява просто физическа нужда, а е начин на живот, който показва отношението ни към света.

Кулинарните телевизии не само изострят апетита, но успяват да вдъхнат увереност на зрителите. Гледайки колко измамно бързо и лесно някой майстор-готвач приготвя завъртяно ястие с изискани продукти, човек си казва: "Я, колко било просто!" и дори без да е опитал, вече се смята за половин готвач. Домакините получават хитри съвети и се плясват по челото, че сами не са се сетили за тях. Неуверените в кухнята се обучават в рецептите стъпка по стъпка и се окуражават да експериментират.

Работещите хора с малко свободно време разбират как да сготвят нещо вкусно за нула време, вместо да си купуват полуфабрикати или сандвичи. Много от предаванията събуждат носталгия по отминалото време на домашната храна и семейните вечери, а това е безотказен начин да приковат зрителя към екрана. Други просто търсят спасение от политиката и злободневните теми, с които се занимават другите телевизии.

Водещите на различните шоу програми разчупват стереотипите за готвенето и все по-често излизат от кухните, за да поведат зрителите на интересни кулинарни пътешествия. Това пък е запазената марка на Антъни Бурдейн.

Примлясквайки апетитно, те ядат екзотични храни, които описват толкова цветущо, че почти може да усетите вкуса им в устата си. Разкриват интересни традиции в храненето на места от света, където повечето хора едва ли ще стъпят през живота си. Тук умело се преплитат две изкушения за зрителя – да опитва вкусни храни и да пътува до интересни места.

Възползвайки се от успешните формули на другите телевизии, кулинарните канали също въвеждат риалити шоута и състезания. За последните 10 години те са се увеличили средно от 2 на 16 предавания на сезон. Статистиките показват, че от 2014 г. 5 от 5-те най-гледани предавания в праймтайма са именно състезания. Това е, защото "войните" възбуждат нашите най-първични страсти, драматичните обрати увеличават адреналина ни, харесва ни да гледаме хора с необикновени умения, а готвенето се свежда просто до игра.

Накрая, но не на последно място – хората гледат кулинарни телевизии, защото обичат храната. Обичат да мислят за нея, да четат за нея, да говорят за нея и да я гледат. Храната и храненето се превърнаха в култура, а кулинарните телевизии родиха звезди като споменатите Гордън Рамзи, Джейми Оливър и Антъни Бурдейн.

Аз огладнях, а вие?

Бързо търсене за:
Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

от Галена Стоянова | 07.02.2017 | 11:00

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 15.01.2017 | 11:00

Поредната драма в кино индустрията е свързана с Майкъл Джексън. Или по-точно – с Джоузеф Файнс, който е избран от компанията Sky Arts network да влезе в образа на Краля на попа в британската поредица Urban Myths.

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

от Елена Фучеджиева, Avtora.com | 22.12.2016 | 15:05

Мащабите и достиженията на корейския шоубизнес вече не са изненада за никого, но корейската кино индустрия сякаш все още е незаслужено подценявана от киноманите.

X