Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Прави впечатление как през последните 10-ина години все по-често чуваме имената на Джейми Оливър, Антъни Бурдейн, Гордън Рамзи. Готварските блогове и предавания набират все по-голяма популярност. Човек се увлича по тях и скоро вече гледа с часове и различните кулинарни телевизии.

Те предлагат съблазнителни цветни картини на домашен уют, ритмично озвучавани от "Ммммммммм, колко е вкусно!" и "Ааааах, божествено!". Замисляли ли сте се обаче на какво се дължи нарастващата популярност на тези кулинарни селебритита? Причините са много и се коренят не само в човешката психология, но и в особеностите на забързания градски живот.

Кулинарните телевизии еволюират и вече не предлагат на зрителя да гледа само как някой бели картофи и стърже лук. Те достигат много по-широка аудитория, включвайки предавания, в които всеки може да намери нещо интересно за себе си.

Заедно с това много от водещите, начело с Джейми Оливър, се опитват да възпитат култура на хранене. Защото максимата, че човек е това, което яде, има дълбок смисъл. В забързаното ежедневие човек възприема храненето като неизбежна необходимост, която може да се свърши набързо, на крак между две бизнес срещи или на дивана пред телевизора преди сън.

Именно това се опитват да променят много от кулинарните гурута, сред които от доста години се подвизава и анатемосваният от всички Гордън Рамзи например. Всички те показват, че храната не задоволява просто физическа нужда, а е начин на живот, който показва отношението ни към света.

Кулинарните телевизии не само изострят апетита, но успяват да вдъхнат увереност на зрителите. Гледайки колко измамно бързо и лесно някой майстор-готвач приготвя завъртяно ястие с изискани продукти, човек си казва: "Я, колко било просто!" и дори без да е опитал, вече се смята за половин готвач. Домакините получават хитри съвети и се плясват по челото, че сами не са се сетили за тях. Неуверените в кухнята се обучават в рецептите стъпка по стъпка и се окуражават да експериментират.

Работещите хора с малко свободно време разбират как да сготвят нещо вкусно за нула време, вместо да си купуват полуфабрикати или сандвичи. Много от предаванията събуждат носталгия по отминалото време на домашната храна и семейните вечери, а това е безотказен начин да приковат зрителя към екрана. Други просто търсят спасение от политиката и злободневните теми, с които се занимават другите телевизии.

Водещите на различните шоу програми разчупват стереотипите за готвенето и все по-често излизат от кухните, за да поведат зрителите на интересни кулинарни пътешествия. Това пък е запазената марка на Антъни Бурдейн.

Примлясквайки апетитно, те ядат екзотични храни, които описват толкова цветущо, че почти може да усетите вкуса им в устата си. Разкриват интересни традиции в храненето на места от света, където повечето хора едва ли ще стъпят през живота си. Тук умело се преплитат две изкушения за зрителя – да опитва вкусни храни и да пътува до интересни места.

Възползвайки се от успешните формули на другите телевизии, кулинарните канали също въвеждат риалити шоута и състезания. За последните 10 години те са се увеличили средно от 2 на 16 предавания на сезон. Статистиките показват, че от 2014 г. 5 от 5-те най-гледани предавания в праймтайма са именно състезания. Това е, защото "войните" възбуждат нашите най-първични страсти, драматичните обрати увеличават адреналина ни, харесва ни да гледаме хора с необикновени умения, а готвенето се свежда просто до игра.

Накрая, но не на последно място – хората гледат кулинарни телевизии, защото обичат храната. Обичат да мислят за нея, да четат за нея, да говорят за нея и да я гледат. Храната и храненето се превърнаха в култура, а кулинарните телевизии родиха звезди като споменатите Гордън Рамзи, Джейми Оливър и Антъни Бурдейн.

Аз огладнях, а вие?

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X