Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

След като вече ви разказах за Balcony TV в една от предишните ми статии, сега е време за един друг вълнуващ музикален проект – Sofar. Ако и вие като мен сте си мечтали за частен концерт, но досега мечтата ви си е останала несбъдната, днес е щастливият ви ден! Добре де, може би не точно днес, но сме на прав път.

"– Сядай и слушай. Изключи телефона си. Насочи вниманието си към центъра на стаята, към светлините на прожекторите. Бандата вече е готова за саундчек. Всички са нетърпеливи – концертът започва всеки момент!
– А защо се намираме в хола на някакви непознати хора?
– Ще ти разкажа ей сега."

Sofar, so good. Горе-долу така протече разговорът, които въведе концепцията на Sofar в живота ми, а мен самата – в чуждо жилище, пълно с непознати, в най-тузарския квартал на Виена.

Но за да разберете и вие за какво става въпрос, ще започна с предисторията. Като всеки самоуважаващ себе си музикален проект, и Sofar си има сайт. Уебсайтът първо ви предлага да въведете града, в който живеете или се намирате в момента. Следващата стъпка е да изберете една от три опции. Не изтръпвайте, не ви подтиквам към ужасни раздвоения или още по-ужасни разтроения – можете да експериментирате с всяка една от опциите, просто не наведнъж. Докъде бях стигнала... да, вариантите! Можете:

а) да превърнете собствения си хол в музикална сцена, като предложите жилището си за терен за един от частните тайни концерти на Sofar.

Ако ви звучи готино и имате на разположение достатъчно квадратни метри в апартамента и сърцето си за нови запознанства, това е кликът за вас. Екипът на Sofar в съответния град прави всичко, свързано с организирането на събитието, включително и чистенето преди и след това!

Ако обаче живеете с мама и тате и те не са толкова въодушевени от идеята частен концерт да се състои върху любимия им персийски килим, наследен от прабаба ви, или просто нямате достатъчно място и желание да сте домакин, преминаваме към подточка

б) да се запишете в списъка със зрители на концерта

Направите ли го, ставате част от групата, от която екипът на Sofar ще подбере гостите на следващия частен концерт в града ви. Обикновено местата са ограничени, като в зависимост от големината на жилището могат да бъдат поканени между 10 и 20 души. Дори и да не сте поканени на първия предстоящ концерт, не изпадайте в пристъп на отчаяние, свити на кълбо върху любимия персийки килим на баба – от Sofar се опитват да са максимално честни, като дават възможност на всеки записал се. Бъдете търпеливи – ако не е този път, ще е следващия!

Ако все пак сте изключителни късметлии и имате честта да сте слушатели и зрители на Sofar концерт, ще го разберете няколко дни преди самото събитие с имейл, в който са указани само адресът и съответният час. И така, въоръжени с навигационните системи на смартфоните си и чифт домашни пантофки, за да не цапате пода на домакините (второто е опционално), гледайте да се запътите към концерта и да успеете да стигнете НАВРЕМЕ. След споменатия в имейла час никой повече няма да ви отвори вратата – не защото екипът на Sofar e съставен от ужасяващи чудовища, а защото концертите се записват от професионални оператори и програмата не може да бъде прекъсвана от окъснели гости.

Из жилището освен тези оператори, хората от екипа на проекта и останалите гости обикновено ще разпознаете и професионален фотограф, чиито снимки ще можете да намерите на страницата на Sofar във Facebook няколко дни по-късно. Така че можете да оставите телефона си (в самолетен режим, за да не смущава записа) на топло и уютно в чантите си и да се насладите на музиката без каквито и да е разсейващи занимания (като правене на снимки например).

Почти забравих най-важната част – получите ли покана за концерта, имате право да вземете още някого със себе си. Така се случи и моето присъствие на първия ми таен частен концерт. Обикновено в рамките на една Sofar сесия свирят и пеят три различни банди или певци – ще разберете кои едва когато прекрачите входната врата. Изпълнителите се подбират по два начина: екипът на Sofar може да покани готини банди и соло изпълнители или... преминаваме към подточка

в) според която, ако вие сте част от банда или сияете достатъчно силно сами на музикалната сцена, можете да се запишете в performer листата на музикалния проект

Така печелите готин терен за спонтанен концерт, нови фенове и малко повече популярност в кибер пространството, защото екипът на Sofar ще запише изпълненията ви и ще ги публикува на сайта си и на своята Facebook страница. Откъдето и да го погледнете, ситуацията си е тотален win win win. Аз дори си купих албума на един от изпълнителите на място – с автограф!

Ако вече сте се поразкликали в SoFar и не сте намерили нито един български град, поемете инициативата и стартирайте проекта в родината! А ако често пътувате из Европа и извън нея, съберете Sofar опит в някой чуждестранен хол, застлан с килими на чужди баби. Светът е голям, музиката ви дебне от всякъде!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

от Елена Фучеджиева, Avtora.com | 22.12.2016 | 15:05

Мащабите и достиженията на корейския шоубизнес вече не са изненада за никого, но корейската кино индустрия сякаш все още е незаслужено подценявана от киноманите.

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

от Калин Василев, Avtora.com | 01.12.2016 | 20:30

Навръх 26-ия си рожден ден един младеж от Тьонсберг (Норвегия) защити за трети път световната си титла по шах. Това е Магнус Карлсен. Той изигра 12 партии класически шах срещу претендента Сергей Карякин (Русия), в които направиха десет ремита и размениха...

7 безплатни музикални приложения, които ще обогатят смартфона ви

7 безплатни музикални приложения, които ще обогатят смартфона ви

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 29.11.2016 | 09:30

Spotify и Shazam вече са задължителни иконки на дисплея на почти всеки смартфон. Какво знаете обаче за приложенията Freegal Music, Jango и Quello Concerts например?

Марихуана! За или против войната на правителство срещу растение?

Марихуана! За или против войната на правителство срещу растение?

от Калин Василев, Avtora.com | 28.11.2016 | 14:00

Големият купон започва от Калифорния, Невада, Масачузетс, Флорида и Северна Дакота. През ноември 2016 г. в тези щати наред с гласуването за президент се проведе референдум за легализирането на марихуаната. Говорим не само за медицинска такава, а включително...

Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

от Виктория Георгиева, Avtora.com | 22.11.2016 | 09:55

Прави впечатление как през последните 10-ина години все по-често чуваме имената на Джейми Оливър, Антъни Бурдейн, Гордън Рамзи. Готварските блогове и предавания набират все по-голяма популярност. Човек се увлича по тях и скоро вече гледа с часове и различните...

Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 08.11.2016 | 11:00

Надали много от вас са чували името Сала Амо (Salah Ammo). Един от масата бежанци, заляла континента ни през последните години. Как един мъж без самоличност стига до музикален албум и се превръща в TED speaker? И какво се крие в куфара му?

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

от Емил Антонов, Avtora.com | 04.11.2016 | 14:00

Много хора смятат Instagram за обикновена платформа за снимки. Качваш си снимката, получаваш лайкове от приятелите си, както и от някои непознати, ако си по-популярен, и това е. Както с всичко в социалните мрежи обаче, и това не е точно така. Защото бизнес...

Защо звездите в България са на светлинни години от западните си колеги?

Защо звездите в България са на светлинни години от западните си колеги?

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 03.11.2016 | 10:00

Всеки поне веднъж в живота си е заявил твърдо или е дочул реплика на свой приятел, че в България няма и не може да има истински шоубизнес, следователно е немислимо да се говори за звезди, идоли, милиони фенове, милиони продажби и други подобни.

X