Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

След като вече ви разказах за Balcony TV в една от предишните ми статии, сега е време за един друг вълнуващ музикален проект – Sofar. Ако и вие като мен сте си мечтали за частен концерт, но досега мечтата ви си е останала несбъдната, днес е щастливият ви ден! Добре де, може би не точно днес, но сме на прав път.

"– Сядай и слушай. Изключи телефона си. Насочи вниманието си към центъра на стаята, към светлините на прожекторите. Бандата вече е готова за саундчек. Всички са нетърпеливи – концертът започва всеки момент!
– А защо се намираме в хола на някакви непознати хора?
– Ще ти разкажа ей сега."

Sofar, so good. Горе-долу така протече разговорът, които въведе концепцията на Sofar в живота ми, а мен самата – в чуждо жилище, пълно с непознати, в най-тузарския квартал на Виена.

Но за да разберете и вие за какво става въпрос, ще започна с предисторията. Като всеки самоуважаващ себе си музикален проект, и Sofar си има сайт. Уебсайтът първо ви предлага да въведете града, в който живеете или се намирате в момента. Следващата стъпка е да изберете една от три опции. Не изтръпвайте, не ви подтиквам към ужасни раздвоения или още по-ужасни разтроения – можете да експериментирате с всяка една от опциите, просто не наведнъж. Докъде бях стигнала... да, вариантите! Можете:

а) да превърнете собствения си хол в музикална сцена, като предложите жилището си за терен за един от частните тайни концерти на Sofar.

Ако ви звучи готино и имате на разположение достатъчно квадратни метри в апартамента и сърцето си за нови запознанства, това е кликът за вас. Екипът на Sofar в съответния град прави всичко, свързано с организирането на събитието, включително и чистенето преди и след това!

Ако обаче живеете с мама и тате и те не са толкова въодушевени от идеята частен концерт да се състои върху любимия им персийски килим, наследен от прабаба ви, или просто нямате достатъчно място и желание да сте домакин, преминаваме към подточка

б) да се запишете в списъка със зрители на концерта

Направите ли го, ставате част от групата, от която екипът на Sofar ще подбере гостите на следващия частен концерт в града ви. Обикновено местата са ограничени, като в зависимост от големината на жилището могат да бъдат поканени между 10 и 20 души. Дори и да не сте поканени на първия предстоящ концерт, не изпадайте в пристъп на отчаяние, свити на кълбо върху любимия персийки килим на баба – от Sofar се опитват да са максимално честни, като дават възможност на всеки записал се. Бъдете търпеливи – ако не е този път, ще е следващия!

Ако все пак сте изключителни късметлии и имате честта да сте слушатели и зрители на Sofar концерт, ще го разберете няколко дни преди самото събитие с имейл, в който са указани само адресът и съответният час. И така, въоръжени с навигационните системи на смартфоните си и чифт домашни пантофки, за да не цапате пода на домакините (второто е опционално), гледайте да се запътите към концерта и да успеете да стигнете НАВРЕМЕ. След споменатия в имейла час никой повече няма да ви отвори вратата – не защото екипът на Sofar e съставен от ужасяващи чудовища, а защото концертите се записват от професионални оператори и програмата не може да бъде прекъсвана от окъснели гости.

Из жилището освен тези оператори, хората от екипа на проекта и останалите гости обикновено ще разпознаете и професионален фотограф, чиито снимки ще можете да намерите на страницата на Sofar във Facebook няколко дни по-късно. Така че можете да оставите телефона си (в самолетен режим, за да не смущава записа) на топло и уютно в чантите си и да се насладите на музиката без каквито и да е разсейващи занимания (като правене на снимки например).

Почти забравих най-важната част – получите ли покана за концерта, имате право да вземете още някого със себе си. Така се случи и моето присъствие на първия ми таен частен концерт. Обикновено в рамките на една Sofar сесия свирят и пеят три различни банди или певци – ще разберете кои едва когато прекрачите входната врата. Изпълнителите се подбират по два начина: екипът на Sofar може да покани готини банди и соло изпълнители или... преминаваме към подточка

в) според която, ако вие сте част от банда или сияете достатъчно силно сами на музикалната сцена, можете да се запишете в performer листата на музикалния проект

Така печелите готин терен за спонтанен концерт, нови фенове и малко повече популярност в кибер пространството, защото екипът на Sofar ще запише изпълненията ви и ще ги публикува на сайта си и на своята Facebook страница. Откъдето и да го погледнете, ситуацията си е тотален win win win. Аз дори си купих албума на един от изпълнителите на място – с автограф!

Ако вече сте се поразкликали в SoFar и не сте намерили нито един български град, поемете инициативата и стартирайте проекта в родината! А ако често пътувате из Европа и извън нея, съберете Sofar опит в някой чуждестранен хол, застлан с килими на чужди баби. Светът е голям, музиката ви дебне от всякъде!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X