Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

След като вече ви разказах за Balcony TV в една от предишните ми статии, сега е време за един друг вълнуващ музикален проект – Sofar. Ако и вие като мен сте си мечтали за частен концерт, но досега мечтата ви си е останала несбъдната, днес е щастливият ви ден! Добре де, може би не точно днес, но сме на прав път.

"– Сядай и слушай. Изключи телефона си. Насочи вниманието си към центъра на стаята, към светлините на прожекторите. Бандата вече е готова за саундчек. Всички са нетърпеливи – концертът започва всеки момент!
– А защо се намираме в хола на някакви непознати хора?
– Ще ти разкажа ей сега."

Sofar, so good. Горе-долу така протече разговорът, които въведе концепцията на Sofar в живота ми, а мен самата – в чуждо жилище, пълно с непознати, в най-тузарския квартал на Виена.

Но за да разберете и вие за какво става въпрос, ще започна с предисторията. Като всеки самоуважаващ себе си музикален проект, и Sofar си има сайт. Уебсайтът първо ви предлага да въведете града, в който живеете или се намирате в момента. Следващата стъпка е да изберете една от три опции. Не изтръпвайте, не ви подтиквам към ужасни раздвоения или още по-ужасни разтроения – можете да експериментирате с всяка една от опциите, просто не наведнъж. Докъде бях стигнала... да, вариантите! Можете:

а) да превърнете собствения си хол в музикална сцена, като предложите жилището си за терен за един от частните тайни концерти на Sofar.

Ако ви звучи готино и имате на разположение достатъчно квадратни метри в апартамента и сърцето си за нови запознанства, това е кликът за вас. Екипът на Sofar в съответния град прави всичко, свързано с организирането на събитието, включително и чистенето преди и след това!

Ако обаче живеете с мама и тате и те не са толкова въодушевени от идеята частен концерт да се състои върху любимия им персийски килим, наследен от прабаба ви, или просто нямате достатъчно място и желание да сте домакин, преминаваме към подточка

б) да се запишете в списъка със зрители на концерта

Направите ли го, ставате част от групата, от която екипът на Sofar ще подбере гостите на следващия частен концерт в града ви. Обикновено местата са ограничени, като в зависимост от големината на жилището могат да бъдат поканени между 10 и 20 души. Дори и да не сте поканени на първия предстоящ концерт, не изпадайте в пристъп на отчаяние, свити на кълбо върху любимия персийки килим на баба – от Sofar се опитват да са максимално честни, като дават възможност на всеки записал се. Бъдете търпеливи – ако не е този път, ще е следващия!

Ако все пак сте изключителни късметлии и имате честта да сте слушатели и зрители на Sofar концерт, ще го разберете няколко дни преди самото събитие с имейл, в който са указани само адресът и съответният час. И така, въоръжени с навигационните системи на смартфоните си и чифт домашни пантофки, за да не цапате пода на домакините (второто е опционално), гледайте да се запътите към концерта и да успеете да стигнете НАВРЕМЕ. След споменатия в имейла час никой повече няма да ви отвори вратата – не защото екипът на Sofar e съставен от ужасяващи чудовища, а защото концертите се записват от професионални оператори и програмата не може да бъде прекъсвана от окъснели гости.

Из жилището освен тези оператори, хората от екипа на проекта и останалите гости обикновено ще разпознаете и професионален фотограф, чиито снимки ще можете да намерите на страницата на Sofar във Facebook няколко дни по-късно. Така че можете да оставите телефона си (в самолетен режим, за да не смущава записа) на топло и уютно в чантите си и да се насладите на музиката без каквито и да е разсейващи занимания (като правене на снимки например).

Почти забравих най-важната част – получите ли покана за концерта, имате право да вземете още някого със себе си. Така се случи и моето присъствие на първия ми таен частен концерт. Обикновено в рамките на една Sofar сесия свирят и пеят три различни банди или певци – ще разберете кои едва когато прекрачите входната врата. Изпълнителите се подбират по два начина: екипът на Sofar може да покани готини банди и соло изпълнители или... преминаваме към подточка

в) според която, ако вие сте част от банда или сияете достатъчно силно сами на музикалната сцена, можете да се запишете в performer листата на музикалния проект

Така печелите готин терен за спонтанен концерт, нови фенове и малко повече популярност в кибер пространството, защото екипът на Sofar ще запише изпълненията ви и ще ги публикува на сайта си и на своята Facebook страница. Откъдето и да го погледнете, ситуацията си е тотален win win win. Аз дори си купих албума на един от изпълнителите на място – с автограф!

Ако вече сте се поразкликали в SoFar и не сте намерили нито един български град, поемете инициативата и стартирайте проекта в родината! А ако често пътувате из Европа и извън нея, съберете Sofar опит в някой чуждестранен хол, застлан с килими на чужди баби. Светът е голям, музиката ви дебне от всякъде!

Бързо търсене за:
Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

от Галена Стоянова | 07.02.2017 | 11:00

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

X