Before the Flood – Леонардо Ди Каприо и National Geographic заедно срещу глупостта

Before the Flood – Леонардо Ди Каприо и National Geographic заедно срещу глупостта

Before the Flood (Преди потопа) не е просто документален филм. Това е начинът на National Geographic да се завърне към корените си, избирайки науката пред развлечението, и да ни поднесе плашещата истина за климатичните промени.

Едва ли има по-приятен начин да научите, че бъдещето на планетата (а с нея и това на човечеството) е застрашено, от този да ви го каже лично Леонардо Ди Каприо. Ако си мислите, че Before the Flood е от онези  продукции, които целят единствено висок рейтинг, дълбоко се лъжете.

Ди Каприо няма да ви предложи магическо решение на проблема с глобалното затопляне и не е просто красиво лице, избрано, за да привлече повече зрители. Той e един от продуцентите на Before the Flood и ако си спомняте, когато получи "Оскар", използва времето си на сцената не само за благодарности, а и за да говори за климатичните промени.

before the flood National Geographic

Филмът e част от цялостната на промяна на National Geographic – медията се ориентира към качество на съдържанието за сметка на визуална атрактивност. Какво значи това? На първо място означава, че телевизионният канал се връща към корените, поставени от списанието. 

Изпълнителният директор на National Geographic Partners – Деклан Мур – казва, че ръководството откликва на нарастващия потребителски интерес към научно съдържание. Разбира се, всичко това не изключва атрактивното поднасяне на фактите, а само опростяването им.

Before the Flood е стъпка от развитието на телевизията в тази посока. То започна с The Story of God with Morgan Freeman (Историята за Бог с Морган Фрийман) и ще продължи с Mars. Те са едновременно стъпка назад към корените и традициите на марката, но и отражение на желанието им за развитие.

Огромният интерес към този документален филм само потвърждава нуждата от така нареченото "умно" съдържание на телевизионните продукции. Той e мащабен, сниман е в продължение на три години и не просто разказва за проблема, в случая глобалното затопляне и климатичните промени, а показва последиците от тях. Вече споменахме, че не предлага магическо решение и всъщност съдържа огромна доза скептицизъм.

before the flood Leonardo DiCaprio

Проблемът е реален, но пренебрегван. Решението му теоретично е възможно: ако светът премине от изкопаеми горива към изцяло възобновяеми източници на енергия, климатичните промени, а с тях и природните катаклизми, могат да бъдат сведени до минимум. 

На практика обаче подобен сценарий е нереалистично оптимистичен и създателите на филма не крият съмненията си, че човечеството ще предприеме необходимите действия за реализирането му. Целта им е по-скоро да убедят възможно най-голяма част от зрителите си в сериозността на проблема.

И използват доказано ефективни средства, за да го постигнат – от звездата, ангажирана с него (в лицето на Леонардо Ди Каприо), през нагледното топене на ледовете и изсичане на гори, до отделянето на значително внимание на политическите и икономически интереси, които причиняват еко катастрофата.

Avtora препоръчва

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 16.12.2017 | 10:00

Определян като най-добрия от новите епизоди на сагата, "Междузвездни войни: Последните джедаи" (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi) е всичко, което ни се искаше да бъде, и дори малко повече. Няма да ви разваляме удоволствието от гледането с излишни...

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 24.02.2017 | 11:00

Остават броени дни до 89-та церемония по връчване на ежегодните филмови награди "Оскар", която ще се проведе на 26 февруари в Лос Анджелис. Водещ тази година ще бъде Джими Кимъл, добил популярност с едноименното си телевизионно токшоу. Той няма да е на...

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 14.02.2017 | 13:00

Valar Morghulis. Зимата дойде, но има време до новия сезон на Game Of Thrones (Игра на тронове). Всички тръпнем да разберем какво ще се случи и какво – не в оставащите 2 кратки сезона.

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

от Ваня Георгиева | 05.02.2017 | 20:46

Защото La La Land не е първият модерен мюзикъл... Представяме ви 10 от най-добрите музикални продукции, превзели екрана след 2000 г.

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

от Емил Антонов, Avtora.com | 24.01.2017 | 15:00

Делнична вечер, киното е пълно. Хората са дошли да гледат "Воевода" на Зорница София – един от най-рекламираните и най-добре разпространени български филми за последната година (не че е имало кой знае колко филми като цяло).

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.01.2017 | 11:00

Има най-различни сюжети в киното, но безспорно кулинарните се радват на голяма популярност сред киноманите. Тенджери, тигани с гореща магия в тях, смесици от подправки, издаващи страхотен аромат от големия кино екран... Филми с ухание на сметана, шоколад,...

6 от най-големите телевизионни провали

6 от най-големите телевизионни провали

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 06.01.2017 | 10:00

Изненадващо е, че някои от тези продукции всъщност имат своите фенове, но те просто не са достатъчно. Причините за провал могат да са най-различни, но винаги има такива. Общото между следващите шест сериала е, че са прекратени, преди да се излъчат всичките...

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 27.12.2016 | 23:45

Game of Thrones безспорно промени правилата в телевизията Не само що се отнася до мащабност на продукцията, но и по отношение на откровено бруталните сцени. Ако реалистичните кървави битки са една от причините да харесвате Game of Thrones, следващите...

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

от Емил Антонов, Avtora.com | 21.12.2016 | 11:00

Rogue One: A Star Wars Story e в кината и през следващите 1-2 месеца ще събира камиони с пари в замяна на носталгия и надежда за бъдещето от страна на феновете. Но какво е Rogue One за по-непросветените в Тъмната страна и заслужава ли си гледането?

X