Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

Надали много от вас са чували името Сала Амо (Salah Ammo). Един от масата бежанци, заляла континента ни през последните години. Как един мъж без самоличност стига до музикален албум и се превръща в TED speaker? И какво се крие в куфара му?

Само през 2015 г. над един милион бежанци са пресекли границите на родния ни континент Европа. Някои от тях са пристигнали след ужасяващи пътувания в открито море. Повечето обаче са дошли по земя – през Турция, Албания или... България. При не по-малко ужасяващи условия. Много не са стигнали изобщо.

Нека се съсредоточим върху групата, преминала от другата страна. Но първо – малко визуално упражнение:

Помните ли онзи момент от филма "Светът е голям и спасение дебне от всякъде", в който на младото семейство му предстои да пресече железопътните релси, представляващи първата стъпка към по-добрия живот? Точно тогава куфарът им се разсипва и те просто оставят вещи и спомени да се въргалят от другата страна, в миналото.

Дали бежанците, идващи при нас от Сирия, Афганистан и Ирак, също носят със себе си куфари? Какво има в тях?

Според медиите бежанците ни носят страх, терор, конфликти, безработица и още куп неприятности. Чудя се как ли успяват да поберат всичко това в куфарите си, преди да поемат на пътуванията си със съмнителен хепиенд. Ако въобще успяват да вземат куфар, разбира се. Много от бежанците ни пристигат само със себе си. Европа обаче, заета с това да гледа из под вежди, да пресмята квоти и да си прехвърля гримирано чувство за вина, пропуска факта, че някои от корабокрушенците ни носят дарове. Дарове, които не можеш да побереш в куфар. Дарове като музиката например – просмукана от разочарования и надежди, но опакована добре за дългия път.

Ще ви разкажа една музикална история, която ще разбие стереотипите, свили гнезда в съзнанията ви. За една малко по-различна мелодия.

Сала Амо е добър пример. Добър пример за оптимална интеграция в европейското общество и наистина добър пример за музикален талант. Сала пристига от Сирия като бежанец, но остава в Австрия като виртуоз на джаз сцената. Това, което кюрдът взима със себе си по пътя на надеждата, е своето бузуки – музикален инструмент, който, оказва се, е традиционен не само в съседката ни Гърция.

Месеци наред Амо се опитва да сглоби парченцата на новия си живот в бежанския лагер в Трайскирхен (Traiskirchen) в Австрия. Без паспорт, но със спомени за родината, която музикантът превръща в красива далечна мелодия. Музика от свят, където няма терор. Една друга страна на Сирия – различна от това, което чуваме в медиите. Ако искате да чуете приказката му, предлагам ви два варианта.

Първо, можете да чуете какво е да бъдеш бежанец и музикант (почти) лично от самия Амо в TED Talk, който жителите на Виена имаха щастието да видят на живо миналата година на събитието TEDxVienna What if. Ако Сала успява да докосне и вашето сърце, можете да намерите и албума му Assi – a Story of a Syrian River в Amazon например.

Бежанците не винаги идват като лоша поличба. Понякога талантът им свети по-силно от сирийското слънце. Не се оставяйте предразсъдъците да ви заслепят. "Който пее, зло не мисли". Който свири на бузуки – също.

Приятно слушане!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X