BalconyTV – как балкони в цял свят се превръщат в уникална музикална сцена

BalconyTV – как балкони в цял свят се превръщат в уникална музикална сцена

BalconyTV – music with a view. Интересно, двузначно, креативно. Това е музикалният проект, който ще преобърне представите ви за създаване на музика. Списъкът на изпълнителите расте всеки ден и предлага невероятно разнообразие – от световноизвестните The Script и Passenger до изгряващите таланти BÚSSOLA.

Гигове в мазета, гаражи, задимени барове или концертни зали – обичайни местенца за музикалните фенове, а и за самите изпълнители. Но гигове на балкон? Изпълнения на живо от всички краища на света със страхотно звучене и страхотна гледка? Възможно ли е да се реализира това?

Отговора получаваме от BalconyTV. Концепцията се крие в кулисите на свежия (в зависимост от града, разбира се) въздух и безкрайното небе. Акустиката – в лекия вятър и необятното пространство от земята до небето. Не е нужно да си стъпил здраво на земята, за да правиш, записваш и слушаш хубава музика.

Проектът BalconyTV започва изкачването си към покривите из цял свят от Ирландия. Идеята на Стивън О’Рейгън (Stephen O’ Regan) се ражда през 2006 г. и до днес е намерила реализация в над 50 различни града на няколко континента.

Във всеки от тези градове малки екипи заснемат талантливи банди и изпращат материала в Ню Йорк. Там се създават видеата, които всеки от нас може да намери в YouTube или на www.balconytv.com. Именно тази неизбежна заключителна обработка в Америка придава хомогенността на проекта. От който и балкон да се извисява музикалното видео, то винаги има една щипка от магията на BalconyTV, добавена след кацането в Ню Йорк. Може би точно този факт прави проекта толкова популярен. А може би заслуга за това имат музикантите от балконите на Торонто, Лима, Момбай, Барселона, Будапеща…

Независимо от музикалния ви вкус, все някога ще излезете на правилната тераса. Последното можете да осъществите буквално! Събитията на BalconyTV винаги се публикуват на страницата им малко преди съответната дата за запис на поредното видео и ВСИЧКИ са поканени да проветрят съзнанието си с нова музика.

За съжаление, все още не можете да намерите BalconyTV видео, заснето в България. Но (!) можете да намерите Клаудия Шваб (Claudia Schwab), чието произведение, заснето в Трали, Ирландия, носи името ZWIEFOCH IN BULGARIA. И ние сме дали нещо на света... и на BalconyTV.

Ако все пак държите да станете част от балконния антураж и да видите реализацията на концепцията на живо, имате възможност да направите това на много места в Европа. Сравнително близки дестинации са например Букурещ, Будапеща, Истанбул, Виена, Прага и Загреб.

Какво ново се случва в рамките на проекта – можете да разберете от блога, който също е част от официалната страница на BalconyTV. Keep updated, защото няма нищо по-хубаво от това да станеш откривател на страхотна музика, покорявайки нови... балкони.

За да завърша тази статия звучно и с разкош, само ще открехна за вас вратата към света на така наречената "музика с гледка". Ето някои от любимите ми изпълнения от високо, високо, високо. Надявам се да станат любими и на вас. Или още по-добре – сами да откриете своите любимци. И не забравяйте от време на време да хвърляте по един поглед нагоре!

Бързо търсене за:
Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

от Галена Стоянова | 07.02.2017 | 11:00

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 15.01.2017 | 11:00

Поредната драма в кино индустрията е свързана с Майкъл Джексън. Или по-точно – с Джоузеф Файнс, който е избран от компанията Sky Arts network да влезе в образа на Краля на попа в британската поредица Urban Myths.

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

от Елена Фучеджиева, Avtora.com | 22.12.2016 | 15:05

Мащабите и достиженията на корейския шоубизнес вече не са изненада за никого, но корейската кино индустрия сякаш все още е незаслужено подценявана от киноманите.

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

от Калин Василев, Avtora.com | 01.12.2016 | 20:30

Навръх 26-ия си рожден ден един младеж от Тьонсберг (Норвегия) защити за трети път световната си титла по шах. Това е Магнус Карлсен. Той изигра 12 партии класически шах срещу претендента Сергей Карякин (Русия), в които направиха десет ремита и размениха...

X