BalconyTV – как балкони в цял свят се превръщат в уникална музикална сцена

BalconyTV – как балкони в цял свят се превръщат в уникална музикална сцена

BalconyTV – music with a view. Интересно, двузначно, креативно. Това е музикалният проект, който ще преобърне представите ви за създаване на музика. Списъкът на изпълнителите расте всеки ден и предлага невероятно разнообразие – от световноизвестните The Script и Passenger до изгряващите таланти BÚSSOLA.

Гигове в мазета, гаражи, задимени барове или концертни зали – обичайни местенца за музикалните фенове, а и за самите изпълнители. Но гигове на балкон? Изпълнения на живо от всички краища на света със страхотно звучене и страхотна гледка? Възможно ли е да се реализира това?

Отговора получаваме от BalconyTV. Концепцията се крие в кулисите на свежия (в зависимост от града, разбира се) въздух и безкрайното небе. Акустиката – в лекия вятър и необятното пространство от земята до небето. Не е нужно да си стъпил здраво на земята, за да правиш, записваш и слушаш хубава музика.

Проектът BalconyTV започва изкачването си към покривите из цял свят от Ирландия. Идеята на Стивън О’Рейгън (Stephen O’ Regan) се ражда през 2006 г. и до днес е намерила реализация в над 50 различни града на няколко континента.

Във всеки от тези градове малки екипи заснемат талантливи банди и изпращат материала в Ню Йорк. Там се създават видеата, които всеки от нас може да намери в YouTube или на www.balconytv.com. Именно тази неизбежна заключителна обработка в Америка придава хомогенността на проекта. От който и балкон да се извисява музикалното видео, то винаги има една щипка от магията на BalconyTV, добавена след кацането в Ню Йорк. Може би точно този факт прави проекта толкова популярен. А може би заслуга за това имат музикантите от балконите на Торонто, Лима, Момбай, Барселона, Будапеща…

Независимо от музикалния ви вкус, все някога ще излезете на правилната тераса. Последното можете да осъществите буквално! Събитията на BalconyTV винаги се публикуват на страницата им малко преди съответната дата за запис на поредното видео и ВСИЧКИ са поканени да проветрят съзнанието си с нова музика.

За съжаление, все още не можете да намерите BalconyTV видео, заснето в България. Но (!) можете да намерите Клаудия Шваб (Claudia Schwab), чието произведение, заснето в Трали, Ирландия, носи името ZWIEFOCH IN BULGARIA. И ние сме дали нещо на света... и на BalconyTV.

Ако все пак държите да станете част от балконния антураж и да видите реализацията на концепцията на живо, имате възможност да направите това на много места в Европа. Сравнително близки дестинации са например Букурещ, Будапеща, Истанбул, Виена, Прага и Загреб.

Какво ново се случва в рамките на проекта – можете да разберете от блога, който също е част от официалната страница на BalconyTV. Keep updated, защото няма нищо по-хубаво от това да станеш откривател на страхотна музика, покорявайки нови... балкони.

За да завърша тази статия звучно и с разкош, само ще открехна за вас вратата към света на така наречената "музика с гледка". Ето някои от любимите ми изпълнения от високо, високо, високо. Надявам се да станат любими и на вас. Или още по-добре – сами да откриете своите любимци. И не забравяйте от време на време да хвърляте по един поглед нагоре!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X