BalconyTV – как балкони в цял свят се превръщат в уникална музикална сцена

BalconyTV – как балкони в цял свят се превръщат в уникална музикална сцена

BalconyTV – music with a view. Интересно, двузначно, креативно. Това е музикалният проект, който ще преобърне представите ви за създаване на музика. Списъкът на изпълнителите расте всеки ден и предлага невероятно разнообразие – от световноизвестните The Script и Passenger до изгряващите таланти BÚSSOLA.

Гигове в мазета, гаражи, задимени барове или концертни зали – обичайни местенца за музикалните фенове, а и за самите изпълнители. Но гигове на балкон? Изпълнения на живо от всички краища на света със страхотно звучене и страхотна гледка? Възможно ли е да се реализира това?

Отговора получаваме от BalconyTV. Концепцията се крие в кулисите на свежия (в зависимост от града, разбира се) въздух и безкрайното небе. Акустиката – в лекия вятър и необятното пространство от земята до небето. Не е нужно да си стъпил здраво на земята, за да правиш, записваш и слушаш хубава музика.

Проектът BalconyTV започва изкачването си към покривите из цял свят от Ирландия. Идеята на Стивън О’Рейгън (Stephen O’ Regan) се ражда през 2006 г. и до днес е намерила реализация в над 50 различни града на няколко континента.

Във всеки от тези градове малки екипи заснемат талантливи банди и изпращат материала в Ню Йорк. Там се създават видеата, които всеки от нас може да намери в YouTube или на www.balconytv.com. Именно тази неизбежна заключителна обработка в Америка придава хомогенността на проекта. От който и балкон да се извисява музикалното видео, то винаги има една щипка от магията на BalconyTV, добавена след кацането в Ню Йорк. Може би точно този факт прави проекта толкова популярен. А може би заслуга за това имат музикантите от балконите на Торонто, Лима, Момбай, Барселона, Будапеща…

Независимо от музикалния ви вкус, все някога ще излезете на правилната тераса. Последното можете да осъществите буквално! Събитията на BalconyTV винаги се публикуват на страницата им малко преди съответната дата за запис на поредното видео и ВСИЧКИ са поканени да проветрят съзнанието си с нова музика.

За съжаление, все още не можете да намерите BalconyTV видео, заснето в България. Но (!) можете да намерите Клаудия Шваб (Claudia Schwab), чието произведение, заснето в Трали, Ирландия, носи името ZWIEFOCH IN BULGARIA. И ние сме дали нещо на света... и на BalconyTV.

Ако все пак държите да станете част от балконния антураж и да видите реализацията на концепцията на живо, имате възможност да направите това на много места в Европа. Сравнително близки дестинации са например Букурещ, Будапеща, Истанбул, Виена, Прага и Загреб.

Какво ново се случва в рамките на проекта – можете да разберете от блога, който също е част от официалната страница на BalconyTV. Keep updated, защото няма нищо по-хубаво от това да станеш откривател на страхотна музика, покорявайки нови... балкони.

За да завърша тази статия звучно и с разкош, само ще открехна за вас вратата към света на така наречената "музика с гледка". Ето някои от любимите ми изпълнения от високо, високо, високо. Надявам се да станат любими и на вас. Или още по-добре – сами да откриете своите любимци. И не забравяйте от време на време да хвърляте по един поглед нагоре!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

от Елена Фучеджиева, Avtora.com | 22.12.2016 | 15:05

Мащабите и достиженията на корейския шоубизнес вече не са изненада за никого, но корейската кино индустрия сякаш все още е незаслужено подценявана от киноманите.

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

Новият световен шампион по шахмат – Магнус Карлсен

от Калин Василев, Avtora.com | 01.12.2016 | 20:30

Навръх 26-ия си рожден ден един младеж от Тьонсберг (Норвегия) защити за трети път световната си титла по шах. Това е Магнус Карлсен. Той изигра 12 партии класически шах срещу претендента Сергей Карякин (Русия), в които направиха десет ремита и размениха...

7 безплатни музикални приложения, които ще обогатят смартфона ви

7 безплатни музикални приложения, които ще обогатят смартфона ви

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 29.11.2016 | 09:30

Spotify и Shazam вече са задължителни иконки на дисплея на почти всеки смартфон. Какво знаете обаче за приложенията Freegal Music, Jango и Quello Concerts например?

Марихуана! За или против войната на правителство срещу растение?

Марихуана! За или против войната на правителство срещу растение?

от Калин Василев, Avtora.com | 28.11.2016 | 14:00

Големият купон започва от Калифорния, Невада, Масачузетс, Флорида и Северна Дакота. През ноември 2016 г. в тези щати наред с гласуването за президент се проведе референдум за легализирането на марихуаната. Говорим не само за медицинска такава, а включително...

Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

Как Джейми Оливър и други TV готвачи станаха толкова популярни?

от Виктория Георгиева, Avtora.com | 22.11.2016 | 09:55

Прави впечатление как през последните 10-ина години все по-често чуваме имената на Джейми Оливър, Антъни Бурдейн, Гордън Рамзи. Готварските блогове и предавания набират все по-голяма популярност. Човек се увлича по тях и скоро вече гледа с часове и различните...

Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

Искате частен концерт на Hozier или в хола си? Стигнахме Sofar!

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 18.11.2016 | 11:00

След като вече ви разказах за Balcony TV в една от предишните ми статии, сега е време за един друг вълнуващ музикален проект – Sofar. Ако и вие като мен сте си мечтали за частен концерт, но досега мечтата ви си е останала несбъдната, днес е щастливият...

Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

Кратка история за Сала Амо – бежанеца, избягал от терора, за да ни донесе музика

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 08.11.2016 | 11:00

Надали много от вас са чували името Сала Амо (Salah Ammo). Един от масата бежанци, заляла континента ни през последните години. Как един мъж без самоличност стига до музикален албум и се превръща в TED speaker? И какво се крие в куфара му?

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

Фитнес манията в Instagram: Кои са най-горещите мацки в ерата на извивките

от Емил Антонов, Avtora.com | 04.11.2016 | 14:00

Много хора смятат Instagram за обикновена платформа за снимки. Качваш си снимката, получаваш лайкове от приятелите си, както и от някои непознати, ако си по-популярен, и това е. Както с всичко в социалните мрежи обаче, и това не е точно така. Защото бизнес...

Защо звездите в България са на светлинни години от западните си колеги?

Защо звездите в България са на светлинни години от западните си колеги?

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 03.11.2016 | 10:00

Всеки поне веднъж в живота си е заявил твърдо или е дочул реплика на свой приятел, че в България няма и не може да има истински шоубизнес, следователно е немислимо да се говори за звезди, идоли, милиони фенове, милиони продажби и други подобни.

X