7 биографични филмa за живота на исторически личности, които си струват гледането

7 биографични филмa за живота на исторически личности, които си струват гледането

Документалните филми са нещо специално в киното. Колко от вас са си мечтали да станат актриси или актьори, когато пораснат? Как би изглеждал животът ви? Живот като на кино, в който роля след роля се сменят като кадрите на филмова лента, а вие винаги сте в светлината на прожекторите?

Това звучи изкусително за много от нас. Днес обаче обръщаме камерата към другия ъгъл на снимачната площадка. Историите на Уолт Дисни, Едуард Сноудън и Рей Чарлз са само част от предложенията ни.

 

Walt Before Mickey (Уолт преди Мики)

Когато чуем името Дисни, в съзнанието ни изниква приказен дворец и мисълта за магията на анимационните филмчета. Да, Уолтър Елиъс Дисни (Walter Elias Disney) е създател на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното, но годините на ранната му кариера определено могат да бъдат сравнени с живота на Снежанка. Вместо със зла кралица, Дисни е орисан с лош късмет. Но не за дълго. 

 

Amanda Knox (Аманда Нокс)

Как историята на една американска студентка, пристигнала за един семестър в Италия през 2007 г., може да се превърне в световна история и след това във филм? Всичко започва с една неочаквана и брутална смърт. А въпросите около тази смърт все още не са получили еднозначни отговори. Убийца ли е Аманда Нокс? Или е най-голямата жертва?

 

BELTRACCHI - The Art Of Forgery (Белтраки - Изкуството на фалшификацията)

Волфганг Белтраки ще ви разкаже историята от своята гледна точка. Мнозина свързват личността му с най-големия фалшификаторски скандал на века, а може би и в историята. За него самия фалшификацията е изкуство. Експерти, директори на музеи, продавачи и ценители на изкуството не успяват да видят какво се крие зад картините на Волфганг цели 40 години.

 

SNOWDEN (Сноудън)

Изборът между Citizenfour и Snowden е ваш. Историята е за и на един и същ човек. Герой, шпионин или агент на руските тайни служби? Факт е, че Едуард Сноудън промени живота на всички нас и ни накара да се замислим за случващото се зад камерите на компютрите ни.

 

Gandhi (Ганди)

Един дребен човек, когото човечеството помни с големите му дела. Големи колкото Индия и независимостта на един народ. Концепцията на Мохандас Карамчад Ганди за ненасилствени протести вдъхновява по-късно други велики имена като Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела и поставя края на британското владичество в родината му.

 

Ray (Рей)

За Рей Чарлз загубата на зрение не поставя бариери, а ги руши. Музикантът, обречен на вечен мрак, влиза под светлината на прожекторите, за да пребъде. За съжаление, Чарлз умира броени месеци преди премиерата на филма, посветен на живота му. 

 

The Danish Girl (Датското момиче)

Едно датско момиче, родено в мъжко тяло в началото на миналия век, вдъхновява и днес със смелостта си. Лили Елбе е първият човек, върху когото е извършена експериментална операция за смяна на пола. Четири от петте операции минават успешно, но последната се оказава фатална за младата датска художничка. Герда Готлиб (също художничка и съпруга на Лили преди и по време на трансформацията) е първият човек, пред който Айнар Моргенс Вегенер позира като жена, преди окончателно и физически да се превърне в Лили Елбе.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 24.02.2017 | 11:00

Остават броени дни до 89-та церемония по връчване на ежегодните филмови награди "Оскар", която ще се проведе на 26 февруари в Лос Анджелис. Водещ тази година ще бъде Джими Кимъл, добил популярност с едноименното си телевизионно токшоу. Той няма да е на...

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 14.02.2017 | 13:00

Valar Morghulis. Зимата дойде, но има време до новия сезон на Game Of Thrones (Игра на тронове). Всички тръпнем да разберем какво ще се случи и какво – не в оставащите 2 кратки сезона.

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

от Ваня Георгиева | 05.02.2017 | 20:46

Защото La La Land не е първият модерен мюзикъл... Представяме ви 10 от най-добрите музикални продукции, превзели екрана след 2000 г.

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

от Емил Антонов, Avtora.com | 24.01.2017 | 15:00

Делнична вечер, киното е пълно. Хората са дошли да гледат "Воевода" на Зорница София – един от най-рекламираните и най-добре разпространени български филми за последната година (не че е имало кой знае колко филми като цяло).

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.01.2017 | 11:00

Има най-различни сюжети в киното, но безспорно кулинарните се радват на голяма популярност сред киноманите. Тенджери, тигани с гореща магия в тях, смесици от подправки, издаващи страхотен аромат от големия кино екран... Филми с ухание на сметана, шоколад,...

6 от най-големите телевизионни провали

6 от най-големите телевизионни провали

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 06.01.2017 | 10:00

Изненадващо е, че някои от тези продукции всъщност имат своите фенове, но те просто не са достатъчно. Причините за провал могат да са най-различни, но винаги има такива. Общото между следващите шест сериала е, че са прекратени, преди да се излъчат всичките...

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 27.12.2016 | 23:45

Game of Thrones безспорно промени правилата в телевизията Не само що се отнася до мащабност на продукцията, но и по отношение на откровено бруталните сцени. Ако реалистичните кървави битки са една от причините да харесвате Game of Thrones, следващите...

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

от Емил Антонов, Avtora.com | 21.12.2016 | 11:00

Rogue One: A Star Wars Story e в кината и през следващите 1-2 месеца ще събира камиони с пари в замяна на носталгия и надежда за бъдещето от страна на феновете. Но какво е Rogue One за по-непросветените в Тъмната страна и заслужава ли си гледането?

Зловещите истории, които стоят зад 8 детски анимации на Disney

Зловещите истории, които стоят зад 8 детски анимации на Disney

от Avtora.com | 10.12.2016 | 10:30

Дори да гледате биографичен филм, винаги имайте едно наум. Защото фактите доказват, че и в най-правдоподобната лента има неточности. Затова ние ви представяме осем истории, които стоят зад едни от най-обичаните Disney ленти.

X