Магията на киното: 3 книги, които всеки киноман трябва да има

Магията на киното: 3 книги, които всеки киноман трябва да има

Безценна възможност да погледнете в света на киното отвътре, следващите три заглавия са истинско изкушение за всеки запален киноман.

"Капризни години" на Иржи Менцел 

Един от най-значимите съвременни режисьори – Иржи Менцел – е специален гост на второто издание на единствения кино-литературен фестивал в света CineLibri. Менцел ще присъства на прожекциите на филма си "Обслужвал съм английския крал" на 14 октомври в кино "Люмиер" и 15 октомври в кино "Одеон". Билети за прожекциите можете да намерите ТУК.

Освен изключителната възможност да видите големия режисьор на живо, организаторите на фестивала от издателство Colibri са се погрижили да осигурят на почитателите му едно особено изкушаващо четиво – неговата автобиография.

"Искам да правя филми така, че хората да ги харесват и да обичат да ги гледат" – пише Менцел и посвещава книгата си именно на това, разказвайки защо е избрал да се посвети на киното, въпреки че първата му любов е театърът, и как е създал някои от най-известните си ленти.

Ако сте любопитни да научите повече за "новата вълна" в чешкото кино, за Пражката пролет, за първия път, когато Менцел печели "Оскар", и за екранизациите по романите на любимия му писател Бохумил Храбал, най-лесният начин да го направите е ТУК

"Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин"

"Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин" е биографична книга, съставена от диалози между автора и режисьора Вернер Херцог – eдна от безспорно най-ярките и значими личности в европейското кино. Наричат го живата легенда на немското кино, а Франсоа Трюфо го определя като "най-важния жив кинорежисьор".

Книгата представлява форум за завладяващите възгледи и идеи на Херцог, разкази за хората, с които режисьорът е общувал и работил. Освен любопитни факти за създаването на някои от най-известните филми на Херцог "Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин" предлага на читателите и развенчаване на цял куп фалшиви слухове и лъжи, които са пускани по адрес на личността му и на неговите филми.

Филмът "Фицкаралдо", част от програмата на CineLibri, е сред най-важните ленти на Херцог. За снимките му той организира пренасянето на цял кораб през планина в амазонската джунгла. Ако сте любопитни да видите резултата, можете да намерите билети за прожекциите, а най-прекият път до "Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин" е ТУК.

"Киносценарият" на Сид Фийлд

Връзката между думите и образите на големия екран е неразривна, дори да не става дума за екранизации по литературни произведения, защото всеки филм започва своя живот като сценарий. Сид Фийлд е истински гуру в тази област, автор е на няколко бестселъра, посветени на създаването на сценарии, сред които е и "Киносценарият"

Книгите на Сид Фийлд са преведени на повече от 20 езика, преиздават ги непрекъснато и са задължителни учебници в престижни курсове в над 400 колежа и университета в Америка. Сред бившите му възпитаници са Алфонсо Куарон, Джъд Апатоу и Лаура Ескивел.

Една от основните идеи в "Киносценарият" е, че писането на сценарии е занаят, който може да бъде усвоен. Сид Фийлд извежда ясно основните разлики между литературата и сценарното писане, опитвайки се да даде отговор на въпроса кое прави един сценарий добър, като едновременно с това разглежда внимателно задължителните елементи, от които той трябва да бъде съставен.

Кои са те и защо създаването на сценарии е препънало великия Ф. Скот Фицджералд – можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:
"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X