Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста комерсиален. Малък оазис на автентичността остава обаче Free Walking Tour.

Среща до статуята на мечка в центъра на Мадрид. Усмихнато момиче събира всички и пита на английски дали сме тук за Free Walking Tour. "Даа" – скандираме въодушевени всички, въпреки че умираме от жега. През следващите почти 3 часа всички от групата се превръщат в истински испанци.

Посещаваме места, които не са посочени в туристическите ни брошурки. Вече знаем къде можем да опитаме най-вкусния испански омлет. Къде да отидем да танцуваме фламенко. Имаме обща снимка с най-хубавата панорама в Мадрид. И най-важното – имаме нови приятели. Обиколката не завършва с формално ръкостискане и пресилени усмивки. Вместо това отиваме всички заедно на обяд в малко типично испанско ресторантче, скрито от погледа на останалите закоравели туристи и пълно с местни. Когато най-накрая обиколката завършва, разменяме координати и си обещаваме да се срещнем отново с другите. В някой друг град. На някой друг Free Walking Tour.

Идеята е толкова проста и същевременно толкова гениална. Хора, живеещи в съответния град, показват любимите си места и забележителности на непознати от различни краища на света. Както казват чужденците, „it is a win win situation" – пътешествениците получават един малко по-автентичен и топъл тур, а местните получават нови приятели и скромно заплащане.

Относно това заплащане концепцията обикновено е следната: в края на разходката всеки, който иска, може да заплати сума по своя преценка. Никой не бива анатемосан, ако не заплати, почти всеки обаче го прави, защото Free Walking Tour обикновено е страхотно преживяване, след което удовлетворението прераства в щедрост. Много от хората, правещи Free Walking Tours, не са със съответното гражданство, а са избрали впоследствие да живеят в тази страна и град. Този малък детайл добавя още повече искреност в разходката – разказите не са от учебника по история, а от реални преживявания, свързани с радостта да живееш точно на това определено място.

Сега е моментът да си зададете най-важния въпрос, а именно: как да намерите такъв тур? Преди следващото си пътуване просто напишете в Google Free Walking Tour и името на съответния град. В по-големите градове дори ще имате избор между няколко различни варианта. Туровете обикновено се провеждат няколко пъти на ден, а мястото на среща е толкова централно, че всеки може да го намери.

Често освен класическия Free Walking Tour ще намерите и малко по-специални разходки с различен фокус. Като например посещение на определен квартал, на неделния пазар или на някое историческо или артистично място. Напоследък дори има и разходки, на които можете да видите най-грозните сгради в града, но за това – в следващата статия.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.10.2016 | 11:00

Всеки обича мистериите, но не всеки е готов да се изправи срещу тях. По света има много загадъчни места, които продължават да ни карат да се чудим какво, по дяволите, се случва там.

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

от Avtora.com | 04.10.2016 | 13:37

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

от Александра Цанкова | 01.10.2016 | 11:00

Маршрутът Ком-Емине е най-дъгата непрекъсната туристическа отсечка на територията на България. Двете крайни точки на маршрута са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара...

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 30.09.2016 | 09:00

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що...

Това не е поредната туристическа статия за Виена

Това не е поредната туристическа статия за Виена

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 05.08.2016 | 08:00

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

5 приказно красиви язовира в България

5 приказно красиви язовира в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 14.03.2016 | 14:00

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

5 причини да посетите град Габрово

5 причини да посетите град Габрово

от Александра Цанкова, Avtora.com | 03.03.2016 | 14:00

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

от Жанета Митрева, Avtora.com | 10.02.2016 | 14:00

Представяме ви 10 места в България, където ще се насладите на романтиката и свободата.

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

от Жанета Митрева, Avtora.com | 27.01.2016 | 14:00

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в...

X