10 леснодостъпни хижи през зимата в България

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що родени.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin fenix 3 – Кралят на ръчните GPS тракери

Хижа "Добрила"

Разположена е в Националния парк "Централен Балкан", на седловината между връх Добрила и връх Амбарица. През по-голямата част от годината до хижата се стига благодарение на седалкова въжена линия от град Сопот до междинната лифтова станция, откъдето се тръгва на север-северозапад. През зимните дни, ако лифтът не работи, извозването на туристите става със снегоход "Ратрак" от втора станция на въжения лифт. Хижата разполага с 50 места, ресторант, вътрешен санитарен възел с бани и гостоприемни хижари. Сутрешните снежни изгреви ще ви заредят с положителни емоции за целия ден. При благоприятни зимни условия и добра екипировка, разходка можете да направите до хижите "Дерменка", "Незабравка", "Амбарица", "Васил Левски" и "Тъжа", както и до върховете Ботев и Амбарица.


Хижа "Партизанска песен"

Хижата се намира в местността "Узана", разположена в Централна Стара планина, на 25 километра от град Габрово. До хижата се стига по асфалтов път, който е проходим целогодишно. Изходна точка е град Габрово. Тук ще ви посрещне хижарката Галя с широка усмивка и топла супа от гъби или коприва. Хижа "Партизанска песен" е изходен пункт за хижите "Узана" и "Мазалат".


Хижа "Гоце Делчев"

Ще ви разходим до Пирин планина и хижа "Гоце Делчев", която се намира само на 10 километра по асфалтов път от град Добринище. От хижата могат да се предприемат леки еднодневни излети до близките забележителности: Високата ела, местностите "Мочарата" и "Чатърлъка". По-смелите могат да се разходят до хижа "Безбог".


Хижа "Безбог"

Хижата е разположена в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро на височина 2236 м. До нея можете да стигнете за около 35 минути с лифт от хижа "Гоце Делчев". Тук ще се насладите на невероятна панорама към високи планински върхове. Мястото е подходящо както за любителите на снежните спортове, така и за хора, които просто искат да си починат от шумния град. При благоприятни зимни условия можете да се разходите до Попово езеро, връх Безбог, заслон "Тевно езеро", връх Полежан, Кременски езера, връх Орловец и Самодивски връх.


Хижа "Хайдушка песен"

В община Троян се намира село Чифлик, което е изходен пункт към хижа "Хайдушка песен". По асфалтов път лесно можете да стигнете до хижата целогодишно. Пътят върви срещу течението на река Бели Осъм и едва накрая се отклонява по долината на Рогачева река и стига до хижата. При наличие на благоприятни условия и ентусиазъм можете да посетите хижа "Козя стена" и местността "Беклемето".  


Хижа "Мальовица"

Отиваме в Рила планина. Тръгваме от село Говедарци по асфалтов път до ЦПШ (Централна планинска школа), откъдето поемаме към хижа "Мальовица". Районът е идеален за алпинизъм и ски. Гледката от хижата към връх Мальовица ще спре дъха ви. Съседните туристически обекти, които можете да посетите, са Страшното езеро, заслон "БАК", върховете Злия зъб, Ловница и Мальовица. Бъдете внимателни и проучете добре атмосферните условия, преди да тръгнете на поход. Рила е величествена, но може да бъде и опасна. 


Хижа "Хубавец"

От град Карлово по маркирана пътека може за около 2 часа пеша да се стигне до хижа "Хубавец", която се намира при водослива на р. Малката река и р. Голямата река. Хижата е сгушена в гората, съчетава в себе си уют и романтика. Съседни туристически обекти са хижите "Балкански рози", "Васил Левски" и върховете Ботев и Голям Купен.


Хижа "Плевен"

От квартал "Видима" на град Априлци се тръгва на юг по шосето и се се стига до ВЕЦ "Видима" и за около час в зимни условия – до хижа "Плевен". Хижата е гостоприемна, приветлива, кацнала на широко поле в подножието на връх Ботев. Имайте предвид, че на вратата винаги ще ви посрещнат Бела и Карузо (ако не ме лъже паметта) с високо вдигнати лапи. След това идва един безкраен простор от природа. През зимата можете да покарате ски или сноуборд, ако сте по-екстремни, можете да се качите до връх Ботев, а ако сте прекалено изморени от делника, хижата ще ви предложи топлина и добра кухня.  


Хижа "Предел"

Хижата се намира в едноименната местност, разположена югозападно от основното шосе Симитли-Разлог. Целогодишно по асфалтовия път от град Симитли се стига до хижата. Съседните туристически обекти, които можете да посетите, са хижите "Яворов" и "Чакалица".


Хижа "Чумерна"

Намира се на северния склон на връх Чумерна. До хижата можете да стигнете от град Елена по асфалтов път до връхната точка на Твърдишкия проход, както и от град Твърдица по асфалт до връхната точка на Твърдишкия проход. Пешеходният поход до хижата е по маркирана пътека за около час-два в зависимост от физическата ви подготовка и условията.  

Виж още: 

7 хижи с най-прекрасните гледки в България

6 пещери в България, които трябва да изследвате

Бързо търсене за:
9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.10.2016 | 11:00

Всеки обича мистериите, но не всеки е готов да се изправи срещу тях. По света има много загадъчни места, които продължават да ни карат да се чудим какво, по дяволите, се случва там.

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 12.10.2016 | 18:06

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста...

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

от Avtora.com | 04.10.2016 | 13:37

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

от Александра Цанкова | 01.10.2016 | 11:00

Маршрутът Ком-Емине е най-дъгата непрекъсната туристическа отсечка на територията на България. Двете крайни точки на маршрута са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара...

Това не е поредната туристическа статия за Виена

Това не е поредната туристическа статия за Виена

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 05.08.2016 | 08:00

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

5 приказно красиви язовира в България

5 приказно красиви язовира в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 14.03.2016 | 14:00

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

5 причини да посетите град Габрово

5 причини да посетите град Габрово

от Александра Цанкова, Avtora.com | 03.03.2016 | 14:00

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

от Жанета Митрева, Avtora.com | 10.02.2016 | 14:00

Представяме ви 10 места в България, където ще се насладите на романтиката и свободата.

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

от Жанета Митрева, Avtora.com | 27.01.2016 | 14:00

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в...

X