5 шедьовъра, с които Том Ханкс и Стивън Спилбърг промениха историята на киното

5 шедьовъра, с които Том Ханкс и Стивън Спилбърг промениха историята на киното

Том Ханкс е от онези актьори, за които щом се замислиш и разбираш, че няма значение в какви филми участват - те винаги са добри. Когато срещнеш такъв талант в киното с гения на Стивън Спилбърг обаче, всичко се изкачва на едно по-високо ниво.

Всеки, който се интересува и обича Седмото изкуство поне в някаква степен, знае, че това не са случайни имена. Знаем, че съберат ли се, те са дуо, на което малко хора могат да устоят.

Лентите, с които ги помним, успяват да устоят под натиска на часовниковите стрелки. Как? Защо? Ще открием отговорите в пет от шедьоврите на тандема Ханкс-Спилбърг. 

 

Saving Private Ryan (Спасяването на редник Райън)

Днес всички знаем за любовта на двамата към военната драма. Когато през 1998 г. излиза първият им филм, киноманите само предполагат какво предстои.

Още с първите сцени на филма разбрахме, че се пише историята не само на жанровото кино, а на Седмото изкуство изобщо. 

Историята в Saving Private Ryan разказва за сформирането на военен екип, воден от обикновен учител. Целта му е да проведе успешна мисия за спасяването на американски редник от вражеските територии. 

Catch me if you can (Хвани ме, ако можеш)

Много, ама много различен филм в сравнение със Saving Private Ryan (Спасяването на редник Райън). Лек, забавен, изпълнен с хумор, но в същото време засягащ сериозни теми като важността на семейството, ролята на бащата в него и т.н.

В този филм от 2002 г. Том Ханкс е "само" в поддържаща роля. Тук в главната роля грее Леонардо Ди Каприо. Персонажите им си играят на котка и мишка по един напрегнат, но в същото време безгрижен начин. Но както се казва, всичко е наред, докато от играчката не стане плачка...

The Terminal (Терминалът)

Този е различният филм. И все пак отново виждаме елегантния начин, по който Спилбърг и Ханкс вплитат в своите драми политически, военни и социални проблеми, датиращи от десетилетия и дори повече.

The Terminal e критикуван заради акцента на Том Ханкс, който играе ролята на чужденец от измислена република от бившия Съветски съюз. Въпреки острите забележки е трудно да се оспори приносът на актьора към крайния резултат.

Bridge Of Spies (Мост на шпиони)

Най-новото творение на Ханкс и Спилбърг, както споменахме, беше очаквано с нетърпение. Точно както очакваш да се срещнеш отново с добър приятел, с когото не си се виждал отдавна.

Тук двамата задълбаха в темата за шпионските игри по време на Студената война и се отдръпнаха от любимата им Втора световна.

Когато говорим за подобен тип трилър обаче, човек не трябва да очаква Джеймс Бонд. Не и този път. Тук имаме класически случай на побиване на тръпки от тихата, но стихийна сила в режисурата на Спилбърг. От типа трилъри, излезли изпод пръстите на Джон Льо Каре - бавни, тежки, но запомнящи се и устояващи на времето.

Band of Brothers (Братя по оръжие)

Band of Brothers (Братя по оръжие) не е филм, а сериал. А и ролите им са малко променени - Спилбърг е изпълнителен продуцент на поредицата, а Ханкс - сценарист, режисьор и актьор. 

10-серийната продукция обаче продължава да развива темите, които вълнуват звездното дуо още от Saving Private Ryan (Спасяването на редник Райън) - военните подвизи на американските войници по време на Втората световна война, приятелството, братството в армията...

А и как да не включим продукция с участието на тогава все още малко познати актьори като Майкъл Фасбендер, Том Харди, Саймън Пег, Деймиън Люис...?!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X