Nightwish за първи път в София: Най-великото шоу на Земята

Nightwish за първи път в София: Най-великото шоу на Земята

Nightwish са една от не прекалено многото големи метъл групи, които не бяха посещавали страната ни. Нито веднъж. Отмина времето на Таря Турунен, без да дойдат. Заместничката й Анет Олзон също не стъпи на българска земя в компанията на Туомас, Марко и компания. Но на 14 септември 2016 г. това най-сетне се случи… И беше велико!

Макар и мнението ми да не е популярно сред всички фенове на Nightwish, за мен групата в момента е в най-добрата си форма и състав, в които някога е била. С Флоор Янсен, която в момента е вероятно Кралицата на метъл жанра. 

Посещението на финландските класици идва едва ли не в последния момент, тъй като групата приключи европейското си турне за 2016 г. именно с концерта в София, а през 2017 г. се очаква Туомас и компания да си вземат почивка за една година, след което да последва работа по нов албум. 

Така че звездите се наредиха, датата беше ясна и с наближаване на датата очакванията и вълнението се повишаваха със скоростни темпове. Но публиката в зала "Арена Армеец" в столицата се изправи пред едно последно предизвикателство – неочаквано закъснение. Техниката на групата беше задържана на сръбската граница и това доведе закъснение от час и половина и отпадане на подгряващата група SEVI. 

Но тези 90 минути отминаха бързо и точно в 22:30 всяка следа от изнервяне и нетърпение сред феновете беше заличена с първите звуци на Shudder Before the Beautiful от последния албум на Nightwish – Endless Forms Most Beautiful. 

В подбора на песни бяха включени и други нови парчета, които обаче се чувстваха като класики и заслугата за това е колкото на феновете, толкова и на музикантите. За разлика от много групи, които разчитат на песни от т.нар. си "класически" албуми, Nightwish успяха да дръпнат и най-емоционалните струни на публиката с новата си музика.

Разбира се, това не означава, че не чухме творби като Nemo, Stargazers и умопомрачителната Ghost Love Score. И тук идва моментът, в който няма как да не споделя любовта си към Флоор и нейния безобразно прекрасен глас. Холандката е всичко това, което Таря и Анет бяха, и още много повече. Тя се справя отлично както с оперните партии на Турунен, така и с по-поп звученето на Олзон. Но го прави, без да ги копира, а като ги оформя със своя почерк. 

А колко е красива, харизматична и отдадена на музиката и феновете си дори няма смисъл да се споменава. Богиня, която се надявам, че няма да последва съдбата на вече споменатите предишни две вокалистки, защото Янсен сякаш вече е точно на мястото си. 

В крайна сметка концертът се оказа едно велико шоу, сглобено сякаш от часовникар. Часовникарят Холопайнен, който не допусна нито една грешка в представлението, което изнесе с колегите си. 

И тук трябва да отбележа също, че Емпу, Марко Хиетала, Кай Хахто и Трой Донъкли далеч не бяха просто музиканти, подкрепящи вокалистката, а истински шоумени. И публиката беше напълно наясно с това, поради което го оцени подобаващо с хиляди шумни аплодисменти.

Не знам кога отново ще пеем Last Ride of the Day, Storytime, Nemo или дори по-малко известната, но изключително омагьосваща The Siren. Но ще броя дните дотогава, защото Nightwish доказаха, че са огромни и заслужаваха разпродадената "Арена Армеец", хилядите пеещи, викащи, плачещи и усмихващи се хора и цялостната емоция, която си подарихме по време на Най-великото шоу на Земята. 

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X