5 клишета, които всеки музикален фен казва

5 клишета, които всеки музикален фен казва

Също както музикантите, така и феновете често използват в разговорите си клишета, касаещи творчеството на любимите и омразните им групи и изпълнители. Всеки нормален човек има приятел, който е използвал някоя заучена и до болка позната фраза, а може би самият ти си я изричал, без да се замисляш какво точно имаш предвид.

Фенските клишета са издайнически. Под тях често прозира съвсем друг смисъл, но рядко се случва някой да си признае за скритото значение, вложено в думите. В този ред на мисли - ето пет от най-любопитните изречения, които често се чуват в разговорите на тема музика.

Това парче не ме кефи, защото е комерсиално

Антиконформисткото мислене е типично за типа хора, които отричат всичко, що не е ъндърграунд. Ако любимата им група, която са слушали още докато е била позната на 10 души, случайно пробие с някой хит, то те първи ще се отрекат от нея.

Тези хора ще заклеймят песента не защото не им харесва, а защото тя вече се харесва на хора, които доскоро не са и подозирали за съществуването на тази група. И всъщност антиконформистите скришом ще си слушат парчето и ще му се кефят без да казват на никого.

Слушам чалга само когато седна на маса

Реално никой не сяда на самата маса, защото за целта са измислени столовете. Масата обаче е нарицателно за едно друго състояние на духа, в което може да покажеш на твоите приятели, които харесват чалга, че и ти можеш да приемеш тази музика в сърцето си.

Фразата издава облекчение и освобождаване от отговорност, за да не можеш да бъдеш заклеймен от другите само защото тайничко си падаш по китарите в песните на Преслава.

Харесвам всякакви стилове музика

Вероятността да си широко скроен човек е толкова голяма, колкото и вероятността да харесваш всички политически партии. Не че е невъзможно да слушаш едновременно рап, метъл и дъбстеп, но да твърдиш, че си напълно либерален не е често срещана човешка черта.

Мнозина влагат в тази фраза смисъла: "Мога да понеса музиката във всяко заведение, но реално нямам представа какво слушам". Точно затова е измислено и радиото - за да слушаш всякакви стилове без да ти пука какви са техните имена.

Тази група се продаде, вече прави музика само за пари

Обратно към антиконформисткото мислене. Парите са причината да не съществува идеалния свят, в който музикантите могат да те радват с песните си напълно безплатно. Това че на теб не ти харесва, когато една група вече носи само определени марки дрехи, си е твой личен проблем.

Повечето банди започват да търсят своето място под слънцето от чист ентусиазъм, но сиренето е с пари. Затова не се муси, когато видиш, че миналата година си дал 30 лева, а тази година трябва да дадеш 35, за да слушаш твоите любимци.

Модерната музика не струва, вече не се правят велики песни като едно време

Това може спокойно да бъде част от разговор между баща и син. Всяко поколение отрича музиката на предишното. Неизбежно е да влезеш в спор с по-възрастен за това дали всичко смислено свършва с Led Zeppelin и дали The Prodigy са само ужасна смесица от шумове.

Сигурно така е било и с Волфганг Моцарт навремето, защото, колкото и да си гениален, слушането е възприятие за повече сетива и не всеки би настръхнал от "Малка нощна музика".

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

от Галена Стоянова | 07.02.2017 | 11:00

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

Пощенска кутия за приказки: "С любовта шега не бива"

от Галена Стоянова, Avtora.com | 16.01.2017 | 11:31

Eдва ли има по-приятно занимание за един мразовит петък, 13-ти, от това да послушаш малко разкази, посветени на любовта. Затова не е учудващо каква дълга опашка имаше пред клуба, в който се проведе поредната "Пощенска кутия за приказки", организирана...

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

5 по-подходящи актьори за ролята на Майкъл Джексън от Джоузеф Файнс

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 15.01.2017 | 11:00

Поредната драма в кино индустрията е свързана с Майкъл Джексън. Или по-точно – с Джоузеф Файнс, който е избран от компанията Sky Arts network да влезе в образа на Краля на попа в британската поредица Urban Myths.

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

Ким Джи-хун за Avtora.com: В корейската филмова индустрия ще откриете неочаквано добри филми

от Елена Фучеджиева, Avtora.com | 22.12.2016 | 15:05

Мащабите и достиженията на корейския шоубизнес вече не са изненада за никого, но корейската кино индустрия сякаш все още е незаслужено подценявана от киноманите.

X