Йоана Тодорова от Master Chef България: За Испания, яйцата и приключенията

Йоана Тодорова от Master Chef България: За Испания, яйцата и приключенията

През 2016 г. Master Chef стъпи на българския екран за втори път и отвя вече спечелената публика с още един сезон, пълен с жестоки рецепти, харизматични участници и много телевизионно напрежение.

Към края, като при всеки популярен формат, зрителите бяха толкова привързани към любимците си, че драматичните цветове, обагрящи оспорвания финал, не оставиха нито един от почитателите на шоуто без ярко мнение за резултата. 

За всеки любител "истинският победител" носеше различно име. Кой е той или тя... избирате вие.

Въпреки това като искрени нейни фенове ние се свързахме с Йоана Тодорова, за да ни разкаже за себе си и за "магиите", които твори с най-простичкия продукт – яйцето. Магии, които ни завладяха в нейната история.

Накратко, Йоана е имала страхотно детство, завършила е Испанската гимназия в София, а сега е част от предприемаческото общество на столицата. Пие традиционна българска бира, готви като за 10 chef готвачи, главно действащо лице е в организацията Start It Smart, а отскоро стои зад новия любим бургер с яйце в столичното заведение Boom Burgers & Booze в сърцето на града. 

 

Avtora.com: Завършила си гимназията "Мигел де Сервантес", владееш прекрасно испански, имаш и предприемчива мисъл. Защо остана в България, а не замина за Испания например? 

Йоана Тодорова: Честно казано, когато трябваше да избирам къде да уча, за България още имаше визи за Испания, нямаше стипендии, ние от България се водехме страна "извън общността" и нямахме достъп до много възможности. Тогава семейството ми не можеше да ме издържа в чужбина, без да работя, и прецених да остана тук. 

След това обаче попътувах, видях доста неща и съм убедена, че човек е най-полезен там, откъдето идва. Просто трябва да си дава зор – същия, какъвто би си давал в друга страна. Само че много хора не си дават зор, когато са си тук. 

Иначе бих поживяла година-две на друго място, но само за да наблюдавам интересни решения и подобрения, които можем да приложим. 

 

Avtora.com: Знаем, че баща ти е проектирал артикули за армията, а майка ти се е занимавала с разузнаване. Какво беше детството ти? 

Й. Т.: Доста свободно, бих казала. Гласуваха ми голямо доверие. Баща ми ме преследваше да ми обяснява технически неща, той предаваше и механика тогава, като хоби. С него съм редила паркет, като бях още на 10, и много се кефя на ремонти. Аз съм момчето на тати. 

Като ходех в работата им, можех да си цъкам игрички на компютър "Правец"... Велико! 

 

Avtora.com: Коя е най-уникалната бира, която си пробвала, и къде?

Й.Т.: В Белгия, но бирата беше френска... не помня името, крафт бира, разбира се. Беше възхитителна, с шоколадов цвят, неочаквана, интригуваща и запомняща се. Много ме изненада, когато отпих първата глътка, а след това не можех да й се наситя... Беше кръстена на някаква историческа битка. Мисля, че ще я позная, ако я опитам пак.

 

Avtora.com: Кое е най-голямото приключение, в което си се забърквала?

Освен готвенето и брънчовете ли? Може би в Турция, навръх Нова година, когато с приятеля ми помолихме непознати да ни закарат с колата си, а ние да им платим нещо – имаше огромно задръстване в целия град, за такситата беше истинска война и се повозихме с едни момчета, които не говореха грам английски, а ние – грам турски...

Смяхме се много, "говорихме" си за футбол, накрая спорихме за пари – между fifty и fifteen, въвлякохме в спора един кръчмар и двама случайни пияници зяпачи, но всичко беше много добронамерено. Разбрахме се и после пак се и прегръщахме по живо по здраво с "комши, комши"... 

 

Avtora.com: Кое беше онова ястие, което роди "искрата" у теб и даде начало на страстта ти към готвенето?

Й.Т.: Едно мароканско агнешко… Бях в шести клас. Родителите ми отидоха на почивка и със сестра ми, която е доста по-голяма, останахме сами. Тя се прибра след среща късно вечерта. Беше вечеряла. Казах й, че съм сготвила агнешко, а тя отвърна, че агнешко не яде… После омете половината тава. 

 

Avtora.com: Толкова е готино, че специалитетът ти е точно яйца! Сякаш въпреки че са толкова вкусни и достъпни, хората често забравят за тях или пък им писват бързо. А ти си намерила начин да ги направиш безумно интересни и да ги съживиш! Каква е твоята рецепта за перфектните бъркани яйца?

Й.Т.: Благодаря първо. Яйцата имат безброй превъплъщения и затова ми харесват. 

За бърканите яйца: най-вкусни за мен стават, като препечеш масло и ги изпържиш в него. Добавяш малко сирене и само това. Трикът е да не ги бъркаш прекалено, преди да ги изсипеш в тигана.

Бързо търсене за:
Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X