Това не е поредната туристическа статия за Виена

Това не е поредната туристическа статия за Виена

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

Представяте ли си достолепни аристократични семейства да се разхождат във файтони (наричани от австрийците фиакри), като междувременно ви заслепяват със златните си часовници, които вадят от реверите на саката си, за да проверят дали е време за следобедната порция торта Сахер?

Може би това е било виенското ежедневие преди много години, когато бабите и дядовците ви са били на вашата възраст и когато по-голямата част от Европа е била управлявана от династията Хабсбурги.

През 2016 година обаче ви предлагам да ви заведа на една по-различна разходка из Виена и да ви разкажа за 7 места, които са модерни, различни и напълно способни да завладеят сърцата ви.

 

Kahlenberg

Кратко пътуване с автобус от градския транспорт ще ви донесе най-всеобхватната гледка над австрийската столица. Застанали на върха на хълма Каленберг, където можете да пиете и нещо освежително или да се подкрепите след приключението с автобуса, можете отчетливо да различите символите на Виена като голямото Виенско колело и да проследите пътя на река Дунав. Няма да ви покажа снимка от това място, оставям панорамата на въображението ви и ви пожелавам да видите всичко това на живо! 

 

Ferrari Gelato 

През лятото в Австрия може да бъде много горещо. Особено във Виена, въпреки че в града вятърът е постоянен враг на новата ви прическа. Слезли от Каленберг и с пустинно пресъхнали гърла, можете да намерите един летен оазис съвсем близо до Виенската опера. Сладоледаджийницата Ferrari Gelato е собственост на голямо италианско семейство, приготвящо сладоледа ръчно по семейна рецепта.

Различните видове имат красиви италиански имена, а комбинациите направиха Ferrari Gelato най-любимия ми сладолед на света! Най-новият летен вкус – с канела и мляко – напомня на любимото мляко с ориз на баба.

 

Albertina

След сладката пауза е време за малко изкуство – все пак се намираме в културната столица на Австрия. Музеят Albertina е перфектният избор не само защото е близо до сладоледаджийницата, но и защото в постоянната експозиция Monet bis Picasso се намират някои от най-големите шедьоври на световното изкуство.

Искате да видите "Водни лилии" на Клод Моне на живо? Добре дошли в Albertina! Не забравяйте да хвърлите поглед и на картината на Дюрер от 1502 година със заглавието "Малък полски заек", която векове по-късно се е превърнала в символ на музея. Пластмасови зайци във всевъзможни цветове можете да видите не само в музейния магазин, но и из центъра на Виена.

 

Volksgarten

Зареден с впечатления и емоции, породени от допира с изкуството, човек има нужда от малко спокойствие и зеленина, за да храносмели и утаи преживяното през деня. Volksgarten, разположена в сърцето на първи безирк, ви предлага точно това. В парка ще намерите много млади хора, мързелуващи преди началото на новия семестър или наслаждаващи се на топлите надвечерни часове след работа.

Още една малка подробност – от другата страна на същия този парк са разположени и едни от най-посещаваните виенски клубове: Volksgarten и Säulenhalle. Практично, нали?

 

Phill

Представям ви едно от доказателствата, че Виена не предлага само старомодни кафенета, в които сервират келнери с папионки. Ако и вие искате да излезете от приказната буржоазна атмосфера, посетете модерната книжарница/кафене/мебелен магазин Phill. Всичко, което виждате наоколо, е за продан, никой не ви забранява обаче и да прекарвате цял ден, разположени на удобен огромен фотьойл, четейки книги, които няма да намерите в останалите виенски книжарници. Може да намерите много творби и на английски, както и романи на български автори, които открих в чужбина, преди да открия в България!

 

MuseumsQuartier Wien

Още едно място, на което можете да срещнете младото поколение. Тук (ако си намерите място) можете да се излежавате цяла вечер със собственоръчно донесена напитка, да си говорите с местни или да се запознаете с пътешественици от цял свят. MQ е дом на музея на модерното изкуство и на Leopold Museum, в който можете да видите колекции от творбите на Шиле и Климт. През лятото на 2016 г. можете да се полюбувате и на селекцията скулптури Chubby Women на китайския творец Ксу Хонгфай (Xu Hongfei), изложена на открито.

 

Bukowski

Ето и един бар, в който в приятна обстановка ще пиете шпритцери и ще слушате хубава музика. Заведението следва австрийския стил "малко, но хубаво" и е толкова непретенциозно, че бързо може да се почувствате много уютно. Както е казал самият Буковски: "Когато пиеш, светът все още е някъде там, но не те държи за гърлото"

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.10.2016 | 11:00

Всеки обича мистериите, но не всеки е готов да се изправи срещу тях. По света има много загадъчни места, които продължават да ни карат да се чудим какво, по дяволите, се случва там.

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 12.10.2016 | 18:06

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста...

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

от Avtora.com | 04.10.2016 | 13:37

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

от Александра Цанкова | 01.10.2016 | 11:00

Маршрутът Ком-Емине е най-дъгата непрекъсната туристическа отсечка на територията на България. Двете крайни точки на маршрута са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара...

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 30.09.2016 | 09:00

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що...

5 приказно красиви язовира в България

5 приказно красиви язовира в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 14.03.2016 | 14:00

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

5 причини да посетите град Габрово

5 причини да посетите град Габрово

от Александра Цанкова, Avtora.com | 03.03.2016 | 14:00

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

от Жанета Митрева, Avtora.com | 10.02.2016 | 14:00

Представяме ви 10 места в България, където ще се насладите на романтиката и свободата.

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

от Жанета Митрева, Avtora.com | 27.01.2016 | 14:00

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в...

X