Ханс Цимер в София – един велик композитор и вълшебното му пиано

Ханс Цимер в София – един велик композитор и вълшебното му пиано

Ханс Цимер – едно от най-големите имена в композирането на филмова музика – вдигна на крака зала "Арена Армеец" на 16 май 2016 година.

И дори ако по някаква невероятна случайност разбирате за неговото съществуване едва сега, то несъмнено сте слушали неведнъж произведенията му. Наградите му са многобройни, но както и самият той сподели с публиката, за него най-важно е музиката му да докосне хората. Това е и основната причина да тръгне на турне с невероятния си екип от талантливи млади и стари негови приятели.

Немският композитор посрещна българската публика със спиращи дъха изпълнения, сърдечна усмивка и много истории за това какви точно са щастливите обстоятелства, довели до създаването на много от най-любимите ни филмови песни. 

Музикалният увод на събитието започна с композиции от Sherlock Holmes (Шерлок Холмс) и Madagascar (Мадагаскар), след които Цимер се обърна към публиката с едно изключително симпатично: "Добър вечер, България! Благодаря!".

Композиторът се оказа напълно различен от познатия ни стереотип за "типичния" студен и саможив немец: преди и след много от песните Цимер се обръщаше към публиката с голяма усмивка, много шеги и въодушевени разкази за историите около създаването на песните.

Toй сподели, че далеч не е от хората, които могат да функционират нормално преди 12 на обяд и неведнъж и два пъти негови приятели режисьори са се възползвали от тази негова сънлива слабост, за да го привлекат към различни проекти.

Да ти се обади Ридли Скот в 7 сутринта, докато си още неадекватен, и да ти каже: "Не ти ли се пише музика за гладиаторски филм?"... Или пък Кристофър Нолан да изскочи с: "Като ти кажа "Батман", каква музика зазвучава в главата ти и искаш ли да работим заедно?"... Абсолютно безценно...

Благодарение на такива малки, уж незначителни случки днес имаме щастието да се наслаждаваме на саундтраци като този на Gladiator (Гладиатор), The Dark Knight (Черният рицар), Interstellar (Интерстелар), Angels and Demons (Ангели и демони), The Da Vinci Code (Шифърът на Леонардо), Pirates of the Caribbean (Карибски пирати)... И още по-голямото щастие (за някои от нас ) – да им се насладим на живо.

Цимер изрази много пъти огромната си благодарност към хората, с които е работил и продължава да работи, отдаде почит на Хийт Леджър, както и на хората, загинали при стрелбата в кино в американския град Аврора по време на прожекция на The Dark Knight Rises (Черният рицар: Възраждане). 

Визуално шоуто бе естетически издържано и силно въздействащо, подплaтено с игра на светлините с мотиви от различните филми, чиито саундтраци изпълняваха музикантите. 

Абсолютната кулминация настъпи при изпълнението на преплитане на четири песни от музиката на Inception (Генезис) и невероятните последните минути, при които цялата зала бе на крака, но не се чуваше и шепот – само един велик композитор и последните ноти на пианото му.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X