Зумба – забавление и фитнес в едно

Зумба – забавление и фитнес в едно

През последните години зумбата стана хит по целия свят – практикува се от жени на различна възраст, които поддържат фигурата си, като свалят килограми и същевременно се забавляват.

Танцовата фитнес програма е създадена в Колумбия през 1990 г. от хореографа и инструктора по аеробика Алберто "Бето" Перез. Той решава да съчетае полезното с приятното като вкарва в часовете си оригинална латино музика и основни стъпки, характерни за този стил, което превръща тренировката по аеробика в час по танци.

Обикновено танцовите движения са от различни стилове – латино, салса, меренге, регетон, самба, ча-ча-ча, фламенко. С времето са добавени и други като хип-хоп, рокендрол, кънтри, фънк.

Цялата програма е базирана на интервалното трениране – сесии с интензивно натоварване, следвани от кратки, по-спокойни периоди за възстановяване. Включени са и по-силови упражнения за повече тонизиране на мускулите. Стъпките са лесни и запомнящи се, а същевременно са достатъчно интензивни и натоварващи, за да загреят цялото тяло и всички мускулни групи.

Някои от танцовите движения често се изпълняват с гирички, което стяга мускулите на ръцете, но не тежи като изпълнение. Смята се, че за 10 тренировки се изразходват толкова калории, колкото бихте изразходили за 3 пъти повече посещения във фитнес залите, при това в съчетание с купон и страхотна музика. 

Днес зумбата се среща в няколко варианта - Zumba Gold (за по-възрастни хора), ZumbAtomic (за деца 4-12 г.), AquaZumba (във вода), Zumba Toning (с леки тежести), Sentao Zumba (с помощта на стол), Zumba in Circuit (като кръгова тренировка).


Ако ви е трудно да намерите своя стимул, който ще ви накара да отидете във фитнес залата, и все още не сте запознати с ползите от тренировките по зумба, ето 5 основателни причини, заради които си струва да опитате поне веднъж.

Забавно и ефективно

Зумба е чудесен начин да се позабавляваме и да се освободим от напрежението на работния ден. Дори за тези, които мислят, че не могат да танцуват, тренировката е направена така, че да е лесна и запомняща се. А музиката е толкова ритмична, разнообразна и завладяваща, че не ви остава безучастни.

Фитнес с танци

Танците често биват подценявани спрямо натоварването, но това си остава един от спортовете, които натоварват тялото цялостно. В зумбата участват почти всички мускули и стави.

Страхотно кардио

Зумба не е само танц. Тя осигурява страхотно кардио натоварване, което може да изгори между 500 и 1000 калории за час.

Отслабване без стрес

Характерно за зумбата е редуването на бързи движения с по-бавни. При тази комбинация се изгарят излишните калории и се извайва стройно тяло. Работи се върху различни групи мускули – тези на краката, дупето, гърдите, ръцете, корема. Това е идеалното физическо занимание за всички, които искат да отслабнат без стрес.

За всяка възраст

Във фитнес клубовете, които я предлагат в програмата си, ще видите момичета както на по 13 години, така и жени на 30, 40 и 50 години... Зумба е подходящ спорт за всеки - както за хора, които не излизат от фитнес залите, но вече им е омръзнал този вид спортуване, така и за такива, които отдавна не са се натоварвали физически и са излезли от форма.

Открийте подходящ клуб и удобни за вас тренировки, и не се притеснявайте да опитате този различен вид фитнес. Бъдете сигурни, че всеки прекаран час зумба, ще ви донесе много настроение и усмивки, докато тренирате за здраво, красиво и стройно тяло.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Владимир Кличко е аут от бокса, Пулев ще се бие с Джошуа

Владимир Кличко е аут от бокса, Пулев ще се бие с Джошуа

от Avtora.com | 03.08.2017 | 17:14

Боксьорът Владимир Кличко слага край на кариерата си, което отваря нова врата за Кубрат Пулев.

Чорапи с пет пръста Injinji – подарък за ходилата!

Чорапи с пет пръста Injinji – подарък за ходилата!

от Avtora.com | 09.03.2017 | 17:09

В случай че се нуждаете от чорапи за йога, чорапи за бягане или чорапи с пет пръста за обувки тип Vibram five fingers, то пазарът предлага много и различни опции. Един бранд обаче се откроява качествено от всичко, което се предлага в този сегмент, и...

Play Reha – онлайн платформата за вашето бързо възстановяване след травма

Play Reha – онлайн платформата за вашето бързо възстановяване след травма

от Avtora.com | 08.10.2016 | 13:48

Play Reha е онлайн платформа за рехабилитация, която съчетава най-новите постижения на кинезитерапията с тези на съвременната техника. Най-достъпният помощник за пълно възстановяване у дома след операция или травма към момента.

Тренировки в офиса – как да спортуваме от положение на седеж

Тренировки в офиса – как да спортуваме от положение на седеж

от Лина Филипова, Avtora.com | 26.09.2016 | 14:00

Недостатъчното движение е една от причините за поява на наднормено тегло, намаляване на работоспособността, болки в гърба, проблеми с очите и различни други оплаквания. Не всеки обаче може да отдели време за редовни тренировки в спортната зала и пешеходни...

Garmin Vivosmart HR – пулсомер с гривна или гривна с пулсомер. Защото пулсът има значение

Garmin Vivosmart HR – пулсомер с гривна или гривна с пулсомер. Защото пулсът има значение

от Avtora.com | 14.03.2016 | 00:00

Ако ненадейно установите, че е настъпил моментът, в който да започнете да водите по-здравословен начин на живот, или е дошло времето да следи по-акуратно ежедневните си активности, било то на любителско или професионално ниво, значи е време да се снабдите...

6 предложения за спортни занимания в група

6 предложения за спортни занимания в група

от Аvtora.com | 08.03.2016 | 00:00

Много често липсата на мотивация за спорт е породена както от липсата на време, така и от непознаването на различните методологии за правилно трениране. От друга страна ангажирането на личен инструктор е действие, свързано с допълнителни разходи, които...

Плочки на корема - мисията възможна с 6 изпитани упражнения

Плочки на корема - мисията възможна с 6 изпитани упражнения

от Аvtora.com | 28.02.2016 | 08:00

Целта на настоящия материал е да ви въведе в работата за коремни мускули и да ви предложим някои базисни упражнения, които може да започнете да практикувате още от утре. Трябва да сте наясно, че ако изберете да ваете красив корем в домашни условия, е...

Forerunner 225 – оптичен пулсомер и GPS тракер за бегачи

Forerunner 225 – оптичен пулсомер и GPS тракер за бегачи

от Avtora.com | 26.02.2016 | 00:00

Когато бягането за здраве се превърне от порив в необходимост, неминуемо настъпва и следващият преломен момент – този, в който сте обладан от желанието да измервате вашите резултати с идеята да контролирате собствения си прогрес.

6 задължителни аксесоара, без които не бива да се качваш на колело

6 задължителни аксесоара, без които не бива да се качваш на колело

от Avtora.com | 23.02.2016 | 14:00

Въпреки че България не е сред държавите, чиято градска и междуселищна инфраструктура е пригодена за ползване на велосипед, то предимството на този вид транспорт се оценява бързо от младите хора в страната.

X