Prince през призмата на феновете: Зима през април

Prince през призмата на феновете: Зима през април

Ако пурпурният дъжд съществуваше, съм убедена, че щяхме да джапаме из лилави локви през последните дни. Но дори и пурпурният дъжд да валеше из ведро, той нямаше да компенсира загубата за музикалния свят.

Сбогувахме се с Принс (Prince), но както самият той някога бе казал: "Винаги има дъга в края на всеки дъжд". За мен (и вас) не остава нищо друго, освен да минем под мелодичната многоцветна дъга, грееща над музикалния път на Принс Роджър Нелсън (Prince Rogers Nelson)! Колко дълга ще бъде разходката? Точно колкото трае един музикален албум!

My Love Is Forever е сингъл, появил се през 1979 година. Излиза бързо след дебютния албум на изпълнителя For You, който не се продава добре по онова време и не съдържа нито един хит сингъл. Как само могат да се обърнат нещата! Няколко години по-късно, през 1984, феновете танцуват на фона на When Doves Cry.

Музикалната история (и лъскавите холивудски списания) разказват, че режисьорът на Purple Rain се обръща към Принс с молба да създаде саундтрак към определен сегмент от филма. Изискването е музиката да съдържа тематиката за трудностите, с които се сблъскват родителите, както и нишката на любовна афера. Американският изпълнител композира две песни: When Doves Cry и Purple Rain. Последната се превръща в най-известния хит на Принс и в мелодията, която ще остане в съзнанието на всеки фен дори след смъртта на създателя й.

Творецът избира пурпурния цвят като символ на борбата му с расовите стереотипи, но и като знак за кралското достойнство, заложено в рожденото му име – пурпурният цвят е известен като цвета на кралските особи!

Kiss е една от онези песни, на които родителите ми са се поклащали на моята възраст. Песента се появява в албума Parade през 1986 година, но все още звучи – в клубовете на моето време! Вечна класика, точно като създателя си! А още една от песните на Принс, която се вписва в музикалната атмосфера на клубовете и днес, е Black Sweat. Ритъм-енд-блус от най-високо качество и пореден reminder за това колко ще ми липсва Принс!

Little Red Corvette също е част от най-големите песни на изпълнителя. Тя е част от албума 1999, появил се през 1983 година. Кой би предположил, че разказът за one night stand с жена, впускаща се в подобни приключения със случайни партньори, ще вдъхнови такъв голям хит!

И така, преминаваме към следващия албум Lovesexy и песента Alphabet St. Пътешествието на Принс продължава и без малкия червен корвет през 1988 г., когато изпълнителят не спира да удивлява публиката с таланта си – "Това не е музика, а пътуване!" 

Същото това пътуване минава и през фънк класиката Controversy. Песента е част от едноименния албум на певеца, появил се през 1981 година, и е свързана със спекулации относно особата на Принс. Теми са сексуалността, полът, религията и етническият произход на певеца.

В рамките на албума си Around The World изпълнителят се "съюзява" с The Revolution, за да създаде и изпее парчето Raspberry Beret. Тази песен е различна от предишното творчество на Принс, защото включва перкусионни музикални инструменти от Близкия Изток, струнни инструменти и хармоника. Дори и в този стил талантът на музикалния гений си остава непроменен!

Завършвам разходката ни с песента Sometimes It Snows In April, защото мелодията й звучи като най-естествения завършек както на статията ми, така и на земния път на Принс. Независимо дали вали сняг, или пурпурен дъжд, в сърцата ни ще бъде студено още дълго време. Музиката обаче не умира. Талантът на Принс е вечен. Приятно слушане!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X