"Каръците" на България – млади черно-бели надежди, които не се дават на никого

"Каръците" на България – млади черно-бели надежди, които не се дават на никого

"Каръци" не е от онези наши родни напъни за кино, които са с огромни претенции за интелигентност, ерудиция и тежък патос. Напротив – никой от героите, които пък почти моментално ще ви станат любимци, не си вярва безкрайно много и не се смята за нещо велико. Именно тази непретенциозност е в основата на един от най-чаровните и искрено забавни филми, излизали от български ни кинотворци през последните години.

Лентата ни пренася в малък сив град в провинцията с още по-сиво ежедневие, но за сметка на това пълен с цветни млади и стари хора, които не пестят благозвучни псувни, съчетани с учудващо прозорливи мъдрости, за да преборят сивотата и трагикомедията, която наричат свой живот.  

Историята не крещи от оригиналност, но е толкова затрогваща и толкова модерно българска по дух, че още от първите минути хваща вниманието и ви оставя почти без дъх от смях до края, а няма гаранция, че и някоя скрита сълза от умиление няма да се изплъзне от очите ви.

По същество – безименният малък град става част от турнето на рок групата "Кислород" и това на пръв поглед безобидно културно събитие се оказва разтърсващо за много от жителите му. Билетите са скъпи, желанието голямо, а добрите приятели задружно жертват много кръв и пот, само и само да се снабдят с ценните пропуски. Една ученическа любов се ражда, от там и много мъки и разочарования, както става във всеки филм (и живот). 

Засегнати са и болезнено познати на много българи проблеми. Например как дете, чието родители са емигранти, може да стане свестен човек, как се живее с родител алкохолик, който не иска и да погледне детето си, или как се оцелява сред една масова култура на чалга, когато всичко в теб мечтае да пееш на една сцена с Beyonce, Sade и Amy Winehouse. И всичко това на фона на еднo кофти място с още по-кофти стандарт на живот.

Бреме тегне над българската младеж, това е ясно, но никой не се дава и продължава напред, колкото и неволи да се изсипват отгоре му. Със заключението, че каръкът е човек, роден в България, героите въздишат тежко и чоплят семки, като мечтаят за "София, а после в чужбина." А дали дебне спасение в големия град? И това не е сигурно.

Що се отнася до актьорите, Ованес Торосян вече може да е на 30 години, но съвсем успешно влиза в ролята на сляпо влюбен и загубен ученик, Елена Телбис му опонира подобаващо като една тиха, но нецепеща на никого басма бунтарка. Деян Донков пък е един пленителен и побългарен Джим Морисън, който използва класическото "Здравей, обичам те, няма ли да ми кажеш как се казваш?", за да предизвика фурор в сърцата на своите предани до предателство фенки. 

Като цяло съчетанието на едни все още невинни и несмачкани от живота физиономии и възможно най-искрения, макар и просташки хумор ще ви накарат да се смеете с цяло гърло на ситуациите, които всъщност са безкрайно тъжни, но ако седнем да мислим за това ... тежко ни и горко.

Остава само да поздравим Ивайло Христов и прекрасния екип, който е събрал, за подвига да създаде подобен филм – толкова земен и човечен, че успява както да разсмее зрителя, така и да го остави в размисли и страсти след последния кадър. Чест и почитания, надеждата умира последна!

Avtora препоръчва

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

"Междузвездни войни: Последните джедаи", или 8 причини да гледате Епизод VIII

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 16.12.2017 | 10:00

Определян като най-добрия от новите епизоди на сагата, "Междузвездни войни: Последните джедаи" (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi) е всичко, което ни се искаше да бъде, и дори малко повече. Няма да ви разваляме удоволствието от гледането с излишни...

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

В навечерието на Оскари 2017: Всичко, което трябва да знаете

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 24.02.2017 | 11:00

Остават броени дни до 89-та церемония по връчване на ежегодните филмови награди "Оскар", която ще се проведе на 26 февруари в Лос Анджелис. Водещ тази година ще бъде Джими Кимъл, добил популярност с едноименното си телевизионно токшоу. Той няма да е на...

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

Game Of Thrones: 7 теории за 7-ми сезон, за които няма да повярвате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 14.02.2017 | 13:00

Valar Morghulis. Зимата дойде, но има време до новия сезон на Game Of Thrones (Игра на тронове). Всички тръпнем да разберем какво ще се случи и какво – не в оставащите 2 кратки сезона.

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

10 от най-добрите мюзикъли, превзели екрана след 2000-та година

от Ваня Георгиева | 05.02.2017 | 20:46

Защото La La Land не е първият модерен мюзикъл... Представяме ви 10 от най-добрите музикални продукции, превзели екрана след 2000 г.

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

"Воевода" на Зорница София – филм с душа, който ще раздели хората на две

от Емил Антонов, Avtora.com | 24.01.2017 | 15:00

Делнична вечер, киното е пълно. Хората са дошли да гледат "Воевода" на Зорница София – един от най-рекламираните и най-добре разпространени български филми за последната година (не че е имало кой знае колко филми като цяло).

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

7 страхотни кулинарни филма, които със сигурност ще отворят апетита ви

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.01.2017 | 11:00

Има най-различни сюжети в киното, но безспорно кулинарните се радват на голяма популярност сред киноманите. Тенджери, тигани с гореща магия в тях, смесици от подправки, издаващи страхотен аромат от големия кино екран... Филми с ухание на сметана, шоколад,...

6 от най-големите телевизионни провали

6 от най-големите телевизионни провали

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 06.01.2017 | 10:00

Изненадващо е, че някои от тези продукции всъщност имат своите фенове, но те просто не са достатъчно. Причините за провал могат да са най-различни, но винаги има такива. Общото между следващите шест сериала е, че са прекратени, преди да се излъчат всичките...

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

7 сериала, които са брутални почти колкото Game of Thrones

от Валерия Стефанова, Avtora.com | 27.12.2016 | 23:45

Game of Thrones безспорно промени правилата в телевизията Не само що се отнася до мащабност на продукцията, но и по отношение на откровено бруталните сцени. Ако реалистичните кървави битки са една от причините да харесвате Game of Thrones, следващите...

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

Заслужава ли "Rogue One: История от Междузвездни войни" името Star Wars?

от Емил Антонов, Avtora.com | 21.12.2016 | 11:00

Rogue One: A Star Wars Story e в кината и през следващите 1-2 месеца ще събира камиони с пари в замяна на носталгия и надежда за бъдещето от страна на феновете. Но какво е Rogue One за по-непросветените в Тъмната страна и заслужава ли си гледането?

X