9 основателни причини, които ще ви мотивират за диета

9 основателни причини, които ще ви мотивират за диета

Свалянето на излишните килограми не е само мярка за елегантна фигура и по-добро самочувствие, но и носи ползи за здравето ни. Ако още не сте решили да предприемете първите стъпки към отслабването, ето някои причини, които допълнително ще ви мотивират.

Намалява холестерола

Доказано е, че редовните упражнения намаляват лошия холестерол. Отслабването с 5-10 кг води до подобряване нивата на холестерола в организма, което гарантира значително по-нисък риск от заболяване на сърцето или инфаркт.

Укрепва съня


Наднорменото тегло е една от основните причини за опасното състояние сънна апнея. Това е внезапно спиране на дишането за миг при хъркане, което може да има фатален край. Освен това пълничките хора имат по-голям риск от смущения на съня, защото тялото им не е изморено, а мозъкът не може да се изключи така лесно. Затова и не са отпочинали добре сутринта, което води до покачване на кръвната захар и кръвното налягане, главоболие и по-голям риск от сърдечносъдови болести.

Подобрява дишането


Хората, които успеят да се отърват от излишните килограми, дишат по-лесно и не се задъхват при всяко движение. Намалява се риска от астма и възпаление на белите дробове.

Сваля кръвната захар

Загубата на натрупаната мазнина подобрява обмяната на веществата и съответно метаболизма на глюкозата в организма. Със здравословно хранене и спорт рискът от диабет намалява драстично, а пък за диабетиците е още по-полезно да отслабнат, тъй като намалява опасността от усложнения.

Намалява риска от рак

Има няколко вида рак, които се свързват с наднорменото тегло. За жените това са рак на матката, шийката на матката, яйчниците, гърдата и дебелото черво. Мъжете с наднормено тегло са подложени на по-голям риск за развитие на рак на дебелото черво, ректума и простатата.

Облекчава болките

Свръх килограмите пораждат болки в кръста, гръбнака, мускулите на гърба, краката. Болките в гърба често са признак, че имаме нужда от отслабване.

Улеснява забременяването

Излишните мазнини в тялото променят нивото на половите хармони и при двата пола. При жените сe нарушава месечният цикъл, увеличава се рискът от нежелани аборти и се понижава успеваемостта при асистирано оплождане. При мъжете със затлъстяване е доказано, че имат по-малко и по-мързеливи сперматозоиди.

Прогонва депресията


Много хора с наднормено тегло страдат от тежка депресия. Тя може да се изразява в постоянно тъпчене с храна, което води до надебеляване, а от предписаните от лекаря антидепресанти също се пълнее. За да избегнете този дяволски кръг, е най-добре да отслабнете с балансирана диета и повече физически упражнения. Движенията подобряват настроението, като повишават нивата на хормоните на щастието в организма.

Удължава живота

Според учени рискът да умрете по-млади е по-малък, ако сте с нормално тегло. Това се свързва до голяма степен и с намаления риск от болести на сърцето, костната система, пикочния мехур и някои от изброените по-горе състояния. Ако досега не сте се убедили в ползата от свалянето на излишните килограми, то този довод би трябвало да ви накара да вземете мерки.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

от Мария Иванова, Avtora.com | 21.08.2017 | 10:00

Всичко, което трябва да направим, е да си създадем въображаем "дворец на спомените".

Илюзия ли е свободната воля?

Илюзия ли е свободната воля?

от Avtora.com | 19.08.2017 | 18:17

Теорията за детерминизма на Исак Нютон казва, че всичко в живота ви е отдавна заложено, дори прочитането на този материал. Вие нямате свободна воля, говорим за една илюзия!

9 начина да спрем главоболието без хапчета

9 начина да спрем главоболието без хапчета

от Avtora.com | 13.08.2017 | 11:42

Научете какви са различните типове главоболие и как лесно и без хапчета можем да се преборим с тях.

Как кучетата ни правят по-здрави?

Как кучетата ни правят по-здрави?

от Avtora.com | 05.08.2017 | 14:24

Има безброй начини, чрез които кучето прави живота ви по-приятен. То е верен приятел, забавлява ви, прави запознанствата по-лесни и дори може да подобри здравословното ви състояние.

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

от Avtora.com | 13.10.2016 | 16:21

Как да поддържаме идеално тегло и как да се предпазим от неусетното залитане в крайности...

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

от Лина Филипова, Avtora.com | 03.10.2016 | 09:00

Денят се познава от сутринта и това как оползотворяваме утрото си до голяма степен показва как ще протекат и следващите часове.

6 начина да преодолеем стресови ситуации

6 начина да преодолеем стресови ситуации

от Лили Иванова, Avtora.com | 03.05.2016 | 14:00

Забързаното ежедневие, проблемите вкъщи, задълженията в работата... Когато всичко това ви се струпа на главата и сякаш не издържате на напрежението, най-доброто решение е отделеното време за почивка и спокойствие. Ето 6 лесни "оръжия", с които ще преборите...

Диета и алкохол - възможно ли е?

Диета и алкохол - възможно ли е?

от Лили Иванова, Avtora.com | 08.04.2016 | 16:00

Както се казва: "Няма начин да няма начин". Всеизвестно е колко полезно, лечебно и вдъхновяващо е виното. И макар всички познати диети да изключват приема на алкохолни напитки, то винената диета е ефективна и изхвърля излишните течности от организма.

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

от Цвет Бонева, Avtora.com | 05.04.2016 | 16:00

Пролетта дойде, а с нея и пресните салати, билки и зеленчуци. Пазарите са отрупани с цветове и всичко е свежо и колоритно. За да се вталим за лятото, а и да се погрижим за организма си, е добре да се възползваме от зеленчуковото разнообразие.

5 нискокалорични напитки за детоксикация

5 нискокалорични напитки за детоксикация

от Теодора Желязкова, Avtora.com | 25.03.2016 | 14:00

Акнето и лошият дъх са само част от последствията, предизвикани от прекаленото количество токсини в тялото ви. Диетите за детоксикация включват набор от упражнения и прием на плодове и зеленчуци, както и друга нискокалорична питателна храна, която помага...

X