Как да отслабнем: с намаляване на калориите или на въглехидратите?

Как да отслабнем: с намаляване на калориите или на въглехидратите?

Здравословното хранене се е превърнало в мода в последно време. Всички искаме да изглеждаме добре и водим непрестанни битки с хранителните си навици, като първи в тежките сражения падат въглехидратите.

Жените много бързо приемат идеята, че тестото и захарите са най-големите им врагове, затова ги изхвърлят от менюто си. Е, да, много хора са доказали за себе си, че колкото и да тренират в залата, ако изяждат по един шоколад по обратния път към дома, едва ли ще се радват на резултата от тренировките.

Интернет предоставя все повече информация за тези, които я търсят, но много често тя е противоречива. За да се открие правилният хранителен режим, трябва да си отговорим на някои от най-често срещаните въпроси.

Един от тях е дали трябва да се сбогуваме с въглехидратите, или да намалим калориите, за да постигнем мечтаното тяло? Първо трябва да се направи разграничение между двете неща.

Не всеки продукт с високо съдържание на въглехидрати задължително е висококалоричен. 

Всъщност проблемът на въглехидратите не е, че са много калорични, а че невинаги доставят полезни вещества на организма. Съществуват сложни и прости въглехидрати, като първите съдържат фибри и разграждането им отнема повече време, поради което ни държат дълго сити, докато простите въглехидрати почти нямат хранителна стойност.

Не всеки продукт с ниско съдържание на въглехидрати е нискокалоричен.

В моменти на отчаяние, когато излишните килограми ни задушават, ние се обръщаме към протеините. Те засищат за по-дълго и ни възпират от извънредни похапвания през деня. Но в месото, например, в зависимост от вида и начина му на приготвяне, може да има повече калории, отколкото в хляба.

Помислете и за авокадото, което с радост прибавяме към салатата си – то далеч не е това, което можем да наречем диетично. Но ползите от него са много, а и е богато на белтъчини.

Всъщност тайната на протеините, това, което ги прави избор номер едно в хранителните режими на професионални спортисти и фитнес запалянковци, е, че помагат за изграждането на мускулна маса. Колкото повече белтъчини приемаме, толкова повече мускули трупаме, а мускулите горят калории.

Написаното по-горе може би изглежда противоречиво. Хем пълнеем от въглехидратите, пък е хубаво все пак да ги приемаме, протеините са висококалорични, но ни трябват за изграждане на мускулна маса… Значи е време за обобщение.

И захарите, и тестото, и месото играят важна роля в нормалното функциониране на организма. Въглехидратите са основният доставчик на енергия и ако посещавате често фитнес залата, ще се нуждаете от нея. А що се отнася до белтъчините, те помагат на мускулните влакна да се възстановяват след натоварена тренировка и без тях сме загубени, ако искаме да изглеждаме силни и стегнати.

Ключът е в балансираната диета, тази, която ще се превърне в начин на живот. Ако не се ограничаваме твърде много, шансовете са да задържим новите си хранителни навици за по-дълго време. Голяма част от специалистите по здравословно хранене препоръчват въглехидрати да се приемат до обяд, след това да наблягаме на протеините, като вечерята ни да е съставена напълно от тях.

И все пак човек не трябва да приема нищо за чиста монета, докато не го изпита. Всеки трябва да слуша активно своето собствено тяло. Въглехидратите винаги са били не само източник на енергия, но и на добро настроение. И ако ти се яде шоколад точно в този момент… Давай! Веднъж се живее.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

от Мария Иванова, Avtora.com | 21.08.2017 | 10:00

Всичко, което трябва да направим, е да си създадем въображаем "дворец на спомените".

Илюзия ли е свободната воля?

Илюзия ли е свободната воля?

от Avtora.com | 19.08.2017 | 18:17

Теорията за детерминизма на Исак Нютон казва, че всичко в живота ви е отдавна заложено, дори прочитането на този материал. Вие нямате свободна воля, говорим за една илюзия!

9 начина да спрем главоболието без хапчета

9 начина да спрем главоболието без хапчета

от Avtora.com | 13.08.2017 | 11:42

Научете какви са различните типове главоболие и как лесно и без хапчета можем да се преборим с тях.

Как кучетата ни правят по-здрави?

Как кучетата ни правят по-здрави?

от Avtora.com | 05.08.2017 | 14:24

Има безброй начини, чрез които кучето прави живота ви по-приятен. То е верен приятел, забавлява ви, прави запознанствата по-лесни и дори може да подобри здравословното ви състояние.

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

от Avtora.com | 13.10.2016 | 16:21

Как да поддържаме идеално тегло и как да се предпазим от неусетното залитане в крайности...

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

от Лина Филипова, Avtora.com | 03.10.2016 | 09:00

Денят се познава от сутринта и това как оползотворяваме утрото си до голяма степен показва как ще протекат и следващите часове.

6 начина да преодолеем стресови ситуации

6 начина да преодолеем стресови ситуации

от Лили Иванова, Avtora.com | 03.05.2016 | 14:00

Забързаното ежедневие, проблемите вкъщи, задълженията в работата... Когато всичко това ви се струпа на главата и сякаш не издържате на напрежението, най-доброто решение е отделеното време за почивка и спокойствие. Ето 6 лесни "оръжия", с които ще преборите...

Диета и алкохол - възможно ли е?

Диета и алкохол - възможно ли е?

от Лили Иванова, Avtora.com | 08.04.2016 | 16:00

Както се казва: "Няма начин да няма начин". Всеизвестно е колко полезно, лечебно и вдъхновяващо е виното. И макар всички познати диети да изключват приема на алкохолни напитки, то винената диета е ефективна и изхвърля излишните течности от организма.

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

от Цвет Бонева, Avtora.com | 05.04.2016 | 16:00

Пролетта дойде, а с нея и пресните салати, билки и зеленчуци. Пазарите са отрупани с цветове и всичко е свежо и колоритно. За да се вталим за лятото, а и да се погрижим за организма си, е добре да се възползваме от зеленчуковото разнообразие.

5 нискокалорични напитки за детоксикация

5 нискокалорични напитки за детоксикация

от Теодора Желязкова, Avtora.com | 25.03.2016 | 14:00

Акнето и лошият дъх са само част от последствията, предизвикани от прекаленото количество токсини в тялото ви. Диетите за детоксикация включват набор от упражнения и прием на плодове и зеленчуци, както и друга нискокалорична питателна храна, която помага...

X