10 недооценени класически рок групи

10 недооценени класически рок групи

Има групи и групи. Никой не отрича качествата на музикантите в една група, просто понякога има банди, които се извисяват над другите.

Не всички изпълнители са еднакво харесвани и популярни. Не всички могат да са като Beatles, Rolling Stones, Doors, Queen, Rainbow, Deep Purple и още куп такива великани. Но има изпълнители, появили се сравнително по едно и също време, и все пак не са за всеки. Но както е и в живота, "това не е лъжица за всяка уста".

Често групите не са оценявани правилно и според качествата им просто защото масата не разбира музиката им. Да вземем например една прекрасна българска група - Нова генерация. Група, за мен велика, но уви – неразбрана от много. И все пак все още има хора, които ги оценяват по качества и цялостен музикален принос. За сметка на това Щурците (още една невероятна група) е обичана от поколения българи. По-проста музика, по лесно-смилаема, по-достъпна.

Какво да кажа за "отритнатите" от обществото групи, които си имат своите фенове и никога няма да достигнат величието на други? Сещам се за Eagles по повод скорошната смърт на Глен Фрей (Glenn Frey), основателя на групата, известна на всички ни с песента Hotel California. И всичко свършва дотук. Макар групата, създадена през 1972 г., със своите 8 студийни албума да стъпва в Залата на славата през 2001 г., все пак си остава не така масово разпространена. Една песен не е всичко.

Lynyrd Skynyrd например, също една страхотна американска рок група, основана през 1966 г., има своята слава, но за съжаление в сянката на големите групи. И те са вписани в Залата на славата, но първата асоциация с тях е Sweet Home Alabama и ако попитате който и да е фен на хубавата музика, няма да се сети за втора тяхна песен на момента.

Def Leppard, които станаха и останаха известни със Pour Some Sugar On Me, също са една от многото недооценени групи. А пък албуми си имат – 12 са.   

Следващите групи, които ми идват на първо четене, са Status Quo, Styx и Warrant. И трите групи са основани горе-долу по едно и също време. И трите са известни с по песен-две. Всички свързваме Status Quo с една песен – In the Army Now, Styx – с Boat On The River и Warrant – с Cherry Pie. Само информативно, Status Quo е група с 37 албума. Има своя потенциал, но не й е обърнато достатъчно внимание от масовата публика.

Journey са също една голяма, гениална и недооценена група. С уникалния глас на Стив Пери (Steve Perry) групата става известна, но не дотолкова, че да бъде като "останалите".

Van Halen и Toto! Големи имена, големи музиканти. Също групи с голяма музикална история зад гърба си, но никога не достигнали така мечтаното световно величие.

За една от най-недооценените групи смятам Steel Heart (на снимката). Група със страхотен потенциал, но неизползван докрай.

Музиката е създадена, за да бъде слушана. Всеки стил, всяка група си имат своята аудитория. За съжаление, хората сме научени да не оценяваме по качества и творчество, а сме като стадо. Каквото слушат другите – това слушаме и ние.

Все още не сме се научили да изграждаме собствения си музикален вкус и да имаме обективно мнение и за групи, които не слушаме толкова много. Не трябва да отричаме творчеството на артистите, защото те са вложили много в това и ние им дължим поне уважението.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X