8 начина, по които музиката управлява живота ни, а дори не подозираме

8 начина, по които музиката управлява живота ни, а дори не подозираме

Музиката влияе по магически начин върху нас. Някои песни ни трогват до сълзи, други повдигат настроението ни на макс, а трети ни провокират да ударим най-близкия предмет. Защо това се случва? Науката се е погрижила да отговори на всичките ни въпроси с напълно рационални обяснения. Като тези:

ВИЖ ОЩЕ: 35 редки фотографии на знаменитости и легенди, които разказват истории

8. Защо определени парчета ни предразполагат към секс? 
Колкото и странно да звучи, класическото Bolero и Let's Get It On на Марвин Гай са на едно ниво в секс класацията. И двете са нежни и не са разсейващи. Други примери са всички парчета от саундтрака на Dirty Dancing и буквално цялото творчество на Бари Уайт.

На другия полюс е Bohemian Rhapsody, тъй като нейният ритъм изисква внимание. А и ще бъде разсейващо, когато двамата партньори закрещят с пълно гърло: "Galileo!"

7. Защо не можем да изтрием определен рефрен от главата си? Не само че парчетата трябва да са семпли и лесно запеваеми, но трябва да съдържат и някакво противоречие. Може да ни се случи, след като сме ги слушали дълго време или просто сме изморени или стресирани.

6. Защо някои песни ни карат да си изгубим ума? Ако сте ходили на концерт на някоя пънк или рок банда, то може би сте забелязали, че тези, които са най-близо до сцената, са най-шумни. Но защо го правят? Съзнанието им казва, че слушат инструментите на бандата, но животинската част от мозъка им шепне: "Там някъде умира животно." И какво се случва, когато едно животно чуе друго да страда? Подивява. Адреналинът му скача и то трябва да избере – да остане и да си бие или да избяга.

5. Музиката ни помага в тренировките? Противно на очакванията, тишината не ни помага да бъдем по-креативни или по-добри шофьори. Но това не важи за времето, когато тренираме. Музиката притъпява виковете на мозъка ни, че сме уморени. Когато тялото ни осъзнае умората, то изпраща сигнали към мозъка. Музиката измества вниманието от нея и ни помага да я пренебрегнем.

4. Колко от музикалните движения са били наистина революционни? Всеки си мисли, че неговата любима група е най-новаторската в историята. За едни INXS промени играта завинаги, а за други – One Direction на практика е създала музиката. Но всъщност отговорът е три. Няма да е учудващо, ако ви кажем, че на първо място са британците от The Beatles. Вторият период стартира от 1983, когато музиката става по-технологична и дуети като Eurythmics започват да използват синтезатори. Следващият е, когато изгряват рапът и хип-хопът – през 1991 г. 

3. Защо популярната музика започва да ни дразни с годините? Според изледвания слушането на радио започва да ни пречи, когато навършим 33 год. Тогава формиращите се нови жанрове започват да ни дразнят и предпочитаме да започнем да слушаме комфортната музика от младините ни. Умението ни да разпознаваме различните звуци също започва да изчезва.

2. Защо музиката подобрява паметта ни? Творчеството на Моцарт и бароковата музика, която е с шестдесет удара в минута, активира лявата и дясната част на мозъка ни. Едновременната им работа увелича шансовете ни да запомним по-бързо нужната ни информация. Но е важно песента да няма текст, защото по този начин ще се разсейваме, докато инстинктивно се опитваме да го запомним.

1. Музиката ни помага да разберем човека срещу себе си? Ако знаете десетте любими парчета на някого, то може на 99% да сте сигурни, че вие вече го познавате. Любителите на джаза са с високо самочувствие, открити и креативни. Феновете на класическата музика са интроверти, но с правилната стратегия може лесно да общувате с тях, а тези на популярната знаят какво искат и работят усърдно за него, дружелюбни и внимателни са, но не достатъчно креативни.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X