The Revenant – Повест за истинския киноман

The Revenant – Повест за истинския киноман

The Revenant е филм, който още с началото си сякаш ще ви захапе с капан там някъде долу в глезена и ще ви стиска толкова силно, че гледайки го, в някои моменти е възможно да изпитате дори физическа болка. Два часа и половина ще сте в тази смъртоносна хватка, а на финала ще се чувствате толкова изцеден и изплют отново в реалността на съвременния живот, че последният ще ви се стори сякаш сте попаднали в рая.

Истина ви казвам. На места въздействието му е толкова натуралистично, брутално и буквално, че всеки един филм на ужасите (дори и Saw) спокойно може да се брои за "Лека нощ, деца". Като казвам филм на ужасите, съвсем нямам предвид, че The Revenant минава за такъв.

Няма да ви разказвам фабулата. Ако сте средностатистически кино фен, който държи под око Аvtora.com, би трябвало да сте достатъчно информирани в какъв проект се е забъркал Леонардо Ди Каприо. Ако пък не сте, ще си помисля, че сте прекарали по-голямата част от текущата година в русенското село Мечка, при това без интернет, телевизор, вестник и ток.

Като споменах мечка, някак естествено си припомних за срещата на звярa с героя на Леонардо и трябва да ви призная, че по-въздействащo пресъздадена сцена от битката човек-хищник не съм срещал от времето на Jaws (Челюсти). А това беше миналия век.

Но докато в Jaws съспенсът беше водещ за действието на филма, то тук човекоядното ще ви връхлети с такава тежест, мощ и ужас, че има вероятност никога повече да не желаете да се шмугнете дори в кварталния парк. Нищо че събитията на екрана отразяват траперски случки в Америка от преди около 190 години.


Иняриту/ДиКаприо/Лобезки - заявка за три "Оскара"

Както и в споменатия филм на Спилбърг, основната "вина" за въздействието е режисьорска. В случая на Алехандро Гонсалес Иняриту. За разлика от първия обаче Иняриту отива доста по-далеч в повествованието, създавайки една уникална кинематографична творба – в някои моменти интимна, нежна и мистична, а в други – кръвожадна, сурова и брутална.

Интересно е да се отбележи, че целият филм е сниман без никакво изкуствено осветление и е толкова близо до естествената среда на действието, че докато сцените се редуват една след друга, ще сте подвластни на усещането, че буквално се намирате на мястото на събитието.

Когато е тъмно, ще ви обземе страх, когато е студено, ще ви скове студ, когато е мокро, ще се почувствате подгизнали до мозъка на костите, а когато мечката диша във врата ви, ще усетите миризмата, разнасяща се от нейната паст. В допълнение – ако сте си мислели, че бойните сцени в Gladiator (Гладиатор) изглеждат възможно най-достоверно и истински, то е твърде вероятно, след като гледате The Revenant, да си промените мнението.

При все това не оставайте с впечатление, че ще гледате някакъв боен филм. Чисто и просто законът на по-силния присъства във филма на Иняриту във всеки един момент по един толкова естествен и натурален начин, колкото лов на прайд лъвове по Discovery Channel в 11:00 сутринта. 

Самият режисьор определя The Revevant като: "Един филм за зараждането на съвременния американски капитализъм - първичен, алчен, лаком, брутален и безкомпромисен акт на отношение към заобикалящата среда – независимо дали става въпрос за човек, животно или... дърво".

Дерсу Узала и романът Повест за истинския човек. Зона за истински киномани."Дерсу Узала" и "Повест за истинския човек" – зона само за заклети киномани

 Докато се носите по течението на предопределеността на сюжета и се удивлявате по своя си начин на дълбочината на човешкия характер, предадена с актьорска игра не само от Ди Каприо, ще доловите препратки в широкия диапазон на истинското кино – от някое платно на Вим Вендерс, през Natural Born Killers (Убийци по рождение), та чак при Dersu Uzala (Дерсу Узала) и "Повест за истинския човек", за по-заклетите киномани.

В този смисъл The Revenant ще получи не един, а няколко "Оскара", а ако не се окажа прав, ще спра да ви давам препоръки, обещавам.

Дали статуетката ще бъде за най-добра мъжка роля (невероятен Ди Каприо), за най-добра поддържаща мъжка роля (уникален Том Харди), кинематография (завладяващ Емануел Лобезки), режисура (въздействащ Иняриту), адаптиран сценарий (Марк Смит), най-добър филм, грим или за музика – повярвайте ми, от Академията няма да сгрешат, ако изсипят всичко това вкупом на The Revenant.

Личното ми мнение е, че специално на Лобезки, Харди, Ди Каприо и Иняриту трябва да присъдят дори по две награди "Оскар". Вашето лично мнение? Интересно ми е да го науча във Facebook от коментарите към този материал.

 


Още от същия автор:

"Междузвездни войни: Епизод VII" - Силата се пробужда, а зрителят се прозява
The Hateful Eight (Омразната осморка) – алтернативна опера за киномани

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X