10 начина да избегнем болестите през студените месеци

10 начина да избегнем болестите през студените месеци

По нашите географски ширини има няколко пика на вирусните инфекции в годината, като концентрацията им е особено висока в началото и края на зимата и през лятото. Излишно е да се споменава, че човек не може да се изолира от света в периодите, когато рискът да се разболее от грип или друг тип вирус е особено висок. Има обаче редица начини за минимизиране на този риск и ако се придържате колкото се може по-стриктно към тях, шансовете да инвестирате спестяванията си във ваканция сред природата или нов велосипед, вместо в близката аптека, нарастват осезаемо.

10. Почивайте си

Недостатъчният сън се свързва с редица умствени и физически здравословни проблеми, включително потискане на имунната система. Въпреки че учените нямат реално обяснение за това как сънят е свързан с фукционирането на имунната система, то е ясно, че тези, които спят по-малко, са по-податливи на инфекции и вирусни заболявания.

9. Дезинфекцирайте дома си

Въпреки че настинките и грипните вируси се разпространяват най-често от човек на човек, болестта може да се предаде и по непряк път. Причината е, че вирусите могат да оцелеят извън тялото няколко часа, а дори и дни. За да предотвратите разпространението, дезинфекцирайте повърхностите, които докосвате най-често – плотове, кранове, телефони и дръжките на вратите.

ВИЖ ОЩЕ: 10 чая за отслабване през зимата

8. Ограничете се от партита

Трудно е, но понякога е препоръчително да си останете вкъщи в петък вечер по време на сезона на грипните инфекции. Както казахме, липсата на сън отслабва имунната система, а в комбинация с цигари и алкохол със сигурност нощните забавления ще се отразят зле на здравето ви.

7. Не споделяйте

По време на сезона на грипа споделянето на храни, напитки, цигари или други лични принадлежности е сигурен начин за разпространение на болестта.

6. Пийте течности

Въпреки че пиенето на много течности е ключова стратегия за борба с болестта, поддържането на вода в тялото може да ви помогне и да предотвратите заболяванията. Водата транспортира хранителните вещества към клетките и премахва токсините, което ви поддържа хидратирани и здрави.


5. Яжте цветни плодове и зеленчуци

За да поддържате имунната си система, се нуждаете от здравословна диета с много минерали и витамини. Най-добре е да комунсирате разнообразни плодове и зеленчуци, като се приддържате към по-цветните и тъмните, тъй като те са по-богати на хранителни вещества.

4. Тренирайте

Упражненията ви карат да изглеждате и да се чувствате чудесно, но редица изследвания показват, че редовните тренировки помагат и за засилване на имунната система.

3. Избягвайте други болни

Почти всички щамове на настинките и грипните вируси се разпространяват от директен контакт с хора, така че избягвайте подсмърчващи около вас и дезинфекцирайте често ръцете си.

2. Не пипайте лицето си

Лицето е входът за вирусите в тялото ви. Разпространяваните по въздушно-капков път сезонни болести могат да нахлуят във вас и през очите например. Избягвайте облизването на пръсти и не търкайте очите си.

1. Мийте си ръцете

Най-познатото, лесно и важно правило е да поддържате добра лична хигиена. Използвайте топла вода и мийте ръцете си старателно най-малко 15 секунди, за да предотвратите разпространението на вирусни и други инфекции.

ВИЖ ОЩЕ: 10 спорта за добра форма през зимата

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

от Мария Иванова, Avtora.com | 21.08.2017 | 10:00

Всичко, което трябва да направим, е да си създадем въображаем "дворец на спомените".

Илюзия ли е свободната воля?

Илюзия ли е свободната воля?

от Avtora.com | 19.08.2017 | 18:17

Теорията за детерминизма на Исак Нютон казва, че всичко в живота ви е отдавна заложено, дори прочитането на този материал. Вие нямате свободна воля, говорим за една илюзия!

9 начина да спрем главоболието без хапчета

9 начина да спрем главоболието без хапчета

от Avtora.com | 13.08.2017 | 11:42

Научете какви са различните типове главоболие и как лесно и без хапчета можем да се преборим с тях.

Как кучетата ни правят по-здрави?

Как кучетата ни правят по-здрави?

от Avtora.com | 05.08.2017 | 14:24

Има безброй начини, чрез които кучето прави живота ви по-приятен. То е верен приятел, забавлява ви, прави запознанствата по-лесни и дори може да подобри здравословното ви състояние.

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

от Avtora.com | 13.10.2016 | 16:21

Как да поддържаме идеално тегло и как да се предпазим от неусетното залитане в крайности...

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

от Лина Филипова, Avtora.com | 03.10.2016 | 09:00

Денят се познава от сутринта и това как оползотворяваме утрото си до голяма степен показва как ще протекат и следващите часове.

6 начина да преодолеем стресови ситуации

6 начина да преодолеем стресови ситуации

от Лили Иванова, Avtora.com | 03.05.2016 | 14:00

Забързаното ежедневие, проблемите вкъщи, задълженията в работата... Когато всичко това ви се струпа на главата и сякаш не издържате на напрежението, най-доброто решение е отделеното време за почивка и спокойствие. Ето 6 лесни "оръжия", с които ще преборите...

Диета и алкохол - възможно ли е?

Диета и алкохол - възможно ли е?

от Лили Иванова, Avtora.com | 08.04.2016 | 16:00

Както се казва: "Няма начин да няма начин". Всеизвестно е колко полезно, лечебно и вдъхновяващо е виното. И макар всички познати диети да изключват приема на алкохолни напитки, то винената диета е ефективна и изхвърля излишните течности от организма.

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

от Цвет Бонева, Avtora.com | 05.04.2016 | 16:00

Пролетта дойде, а с нея и пресните салати, билки и зеленчуци. Пазарите са отрупани с цветове и всичко е свежо и колоритно. За да се вталим за лятото, а и да се погрижим за организма си, е добре да се възползваме от зеленчуковото разнообразие.

5 нискокалорични напитки за детоксикация

5 нискокалорични напитки за детоксикация

от Теодора Желязкова, Avtora.com | 25.03.2016 | 14:00

Акнето и лошият дъх са само част от последствията, предизвикани от прекаленото количество токсини в тялото ви. Диетите за детоксикация включват набор от упражнения и прием на плодове и зеленчуци, както и друга нискокалорична питателна храна, която помага...

X