10 спорта, с които да поддържаме форма през зимата

10 спорта, с които да поддържаме форма през зимата

Късите и мрачни зимни дни, както и ниските температури, намаляват желанието за физическа активност. Това е предпоставка за трупане на излишни килограми, от които после трудно можем да се отървем. За да поддържате здраво и красиво тялото си, ще ви предложим няколко спорта, които да бъдат източник на тонус и настроение по време на най-студения сезон.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin vivoactive – смарт часовник за сериозния спортист

Ски


Този популярен зимен спорт е много полезен за поддържането на добра форма. Отдавна е доказано, че карането на ски влияе благотворно на сърдечносъдовата, дихателната и опорно-двигателната система. Освен това допринася за усъвършенстване на чувството за равновесие и координация. З0 минути каране гори средно около 325 калории, което прави този спорт отличен помощник на отслабването и стягането на фигурата.

Кънки на лед


Не всеки, разбира се, може да си позволи да отиде в планината да кара ски, но затова пък зимните пързалки са все по-достъпни в града. Редовното каране на кънки на лед, например 3-4 пъти в седмица за по 1 час на ден, изгаря около 400-500 калории. Освен че е забавен, този спорт ще зареди организма ви с енергия, ще подобри координацията ви и ще тонизира всички мускули.

Сноуборд


Сноубордизмът е екстремен спорт, който изисква доста повече умения и опит в сравнение с други спортове. Въпреки това той е идеален за разтоварване и ободряване, както и за незабравими преживявания сред природата. Нужни са ви само предварителни уроци, добри съоръжения за безопасност и малка доза смелост и приключенски дух.

Танци


Дори през зимния период те са отлична идея за поддържане на фигурата. Прогонват мрачното настроение и стреса, характерни за сезона, повишават и самочувствието ви. Смята се, че един добър танц може да изгори 5-10 калории на минута, а салсата и мамбото горят по 330 калории на час.

Зумба


Макар технически да не е спорт, тази фитнес програма заслужава да бъде част от графика на зимната ви тренировка. Тя е чудесен начин да се поддържаме във форма, да се позабавляваме и да се освободим от напрежението на работния ден. Смята се, че след един месец зумба танци ще намалите обиколката на бедрата, ханша и талията.

Плуване


При този спорт се натоварват равномерно всички мускулни групи, което води до неусетно топене на излишните килограми. Счита се, че в зависимост от стила, който практикувате, плуването ще ви помогне да елиминирате около 400-700 калории само за час.

Джогинг


Ако сте любители на джогинга, не бива да се разколебавате от студеното време. Подходящата екипировка прави този спорт удачен и за зимния сезон. Разбира се, не бива да се пренебрегват и опасностите при тичането в снега и върху заледените участъци, затова е нужно повишено внимание и удобни обувки.

Йога


Един прекрасен начин да се отървете от напрежението и да се погрижите за фигурата си през зимата е йогата. Тя ще ви научи как да бъдете в хармония със себе си, как да релаксирате правилно и да се сдобиете със стройно и стегнато тяло.

Пилатес


Друг идеален избор за поддържане на форма е т.нар. метод Пилатес. Това е уникална система от упражнения за разтягане и сила, укрепване и тонизиране на мускулите, подобряване на стойката и оформяне на тялото. Целта е чрез последователни движения тялото и умът да започнат да работят в едно цяло. Упражненията освобождават от стреса и напрежението, спомагат за премахването на хронични болки.

Фитнес


Несъмнено тренировките във фитнеса са едни от най-добрите и ефикасни оръжия срещу напълняването през зимните месеци. Силовите упражнения способстват за поддържането на нормалната обмяна на веществата. Затова специалистите съветват да се занимаваме с физически упражнения 3 пъти седмично, като особено внимание трябва да се отделя на мускулите на краката – те позволяват да се изгорят повече калории, отколкото другите мускули на тялото.

Въпреки че зимата е едва 3 месеца, имате достатъчно време, за да се погрижите за тялото и фигурата си. Изберете достатъчно удобен и интересен за вас спорт и се заредете с енергия, оптимизъм и добро настроение в студените дни.

 

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Владимир Кличко е аут от бокса, Пулев ще се бие с Джошуа

Владимир Кличко е аут от бокса, Пулев ще се бие с Джошуа

от Avtora.com | 03.08.2017 | 17:14

Боксьорът Владимир Кличко слага край на кариерата си, което отваря нова врата за Кубрат Пулев.

Чорапи с пет пръста Injinji – подарък за ходилата!

Чорапи с пет пръста Injinji – подарък за ходилата!

от Avtora.com | 09.03.2017 | 17:09

В случай че се нуждаете от чорапи за йога, чорапи за бягане или чорапи с пет пръста за обувки тип Vibram five fingers, то пазарът предлага много и различни опции. Един бранд обаче се откроява качествено от всичко, което се предлага в този сегмент, и...

Play Reha – онлайн платформата за вашето бързо възстановяване след травма

Play Reha – онлайн платформата за вашето бързо възстановяване след травма

от Avtora.com | 08.10.2016 | 13:48

Play Reha е онлайн платформа за рехабилитация, която съчетава най-новите постижения на кинезитерапията с тези на съвременната техника. Най-достъпният помощник за пълно възстановяване у дома след операция или травма към момента.

Тренировки в офиса – как да спортуваме от положение на седеж

Тренировки в офиса – как да спортуваме от положение на седеж

от Лина Филипова, Avtora.com | 26.09.2016 | 14:00

Недостатъчното движение е една от причините за поява на наднормено тегло, намаляване на работоспособността, болки в гърба, проблеми с очите и различни други оплаквания. Не всеки обаче може да отдели време за редовни тренировки в спортната зала и пешеходни...

Зумба – забавление и фитнес в едно

Зумба – забавление и фитнес в едно

от Лили Иванова, Avtora.com | 09.05.2016 | 14:00

През последните години зумбата стана хит по целия свят – практикува се от жени на различна възраст, които поддържат фигурата си, като свалят килограми и същевременно се забавляват.

Garmin Vivosmart HR – пулсомер с гривна или гривна с пулсомер. Защото пулсът има значение

Garmin Vivosmart HR – пулсомер с гривна или гривна с пулсомер. Защото пулсът има значение

от Avtora.com | 14.03.2016 | 00:00

Ако ненадейно установите, че е настъпил моментът, в който да започнете да водите по-здравословен начин на живот, или е дошло времето да следи по-акуратно ежедневните си активности, било то на любителско или професионално ниво, значи е време да се снабдите...

6 предложения за спортни занимания в група

6 предложения за спортни занимания в група

от Аvtora.com | 08.03.2016 | 00:00

Много често липсата на мотивация за спорт е породена както от липсата на време, така и от непознаването на различните методологии за правилно трениране. От друга страна ангажирането на личен инструктор е действие, свързано с допълнителни разходи, които...

Плочки на корема - мисията възможна с 6 изпитани упражнения

Плочки на корема - мисията възможна с 6 изпитани упражнения

от Аvtora.com | 28.02.2016 | 08:00

Целта на настоящия материал е да ви въведе в работата за коремни мускули и да ви предложим някои базисни упражнения, които може да започнете да практикувате още от утре. Трябва да сте наясно, че ако изберете да ваете красив корем в домашни условия, е...

Forerunner 225 – оптичен пулсомер и GPS тракер за бегачи

Forerunner 225 – оптичен пулсомер и GPS тракер за бегачи

от Avtora.com | 26.02.2016 | 00:00

Когато бягането за здраве се превърне от порив в необходимост, неминуемо настъпва и следващият преломен момент – този, в който сте обладан от желанието да измервате вашите резултати с идеята да контролирате собствения си прогрес.

6 задължителни аксесоара, без които не бива да се качваш на колело

6 задължителни аксесоара, без които не бива да се качваш на колело

от Avtora.com | 23.02.2016 | 14:00

Въпреки че България не е сред държавите, чиято градска и междуселищна инфраструктура е пригодена за ползване на велосипед, то предимството на този вид транспорт се оценява бързо от младите хора в страната.

X