Горан Брегович и балканската музика – романтика, от която кръвта ти завира

Горан Брегович и балканската музика – романтика, от която кръвта ти завира

На 19 декември 2015 г. Горан Брегович гостува в Русе със своя "Оркестър за сватби и погребения" и кръвта на над 5000 души кипна в ритъма на балканската музика.

Хората казват, че на Балканите винаги враждуваме, винаги сме едни срещу други, но музиканти като Брегович успяват да докажат, че се обединяваме лесно около музиката. При това не само около тукашната.

Концертът в крайдунавския град беше подгряван от група "Попокатепетъл", които свириха пред почти пълна зала. Музикантите представиха серия от кавъри, изпълнени с много хъс. Въпреки по-различния стил (I Feel Good, Let Me Entertain You и др.) те се справиха със задачата да "подгреят" публиката за ритмите на "Оркестър за сватби и погребения".

Брегович изгря с рок групата Bijelo Dugme в Югославия преди над 30 години, а впоследствие стана и супер звезда с музиката си към филмите на Емир Кустурица. В рамките на няколко години двамата създадоха класики като "Циганско време", "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта" – всеки филм със своя собствена уникална атмосфера и музика. 

Магията се крие в това, че той много умело улавя най-романтичното, най-мелодичното в балканската музика и в циганските ритми. С времето различни творци го обвиниха в плагиатство, за което той коментира, че наистина е заимствал мелодии от балканската музика с идеята да я популяризира. Но в крайна сметка – ако всички са доволни от теб, значи не правиш нещо както трябва.

Истината е, че докато слушахме концертни изпълнения от албума му Champagne For Gypsies, примесени със стари обичани парчета, си мислех как ето ТОВА е балканската музика. Тази балканска музика, която всички любители на чалгата трябва да имат предвид, като казват: "Тази музика е в корените ни и в сърцата ни".

Именно тези ритми са се изграждали в продължение на векове тук, където се пресичат пътищата на три континента и всеки оставя по нещо в културата ни.

Публиката също показваше, че знае и оценява това – всички пяха и танцуваха с ритъма на музиката, а с него се клатеше и цялата зала. Мелодиите свалиха всички граници, поставени от държавата и политиците, а не от хората. Защото в крайна сметка ние искаме просто да сме заедно и да се забавляваме. Именно като такава описва циганската музика Брегович.

Въпреки че това беше не второ или трето, а поредно гостуване на артиста в България, шоуто определено беше на супер ниво. И музиката звучеше толкова близка и традиционно обикновена, че от нея те побиват тръпки. По хубавия начин!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X