6 пещери в България, които трябва да изследвате

6 пещери в България, които трябва да изследвате

Спелеологията е наука, приключение, екстремен спорт, страст, хоби, любов, а понякога просто разходка или почивка.

Представяме ви 6 пещери в България, които определено си струва да бъдат посетени. Всички от тях са благоустроени за туристи и не изискват специална подготовка и екипировка.

Магурата
                                                                                                            

Намира се в Западен Предбалкан, на южния склон на карстовия рид Рабишка могила. Разположена на около 18 км. северозападно от град Белоградчик. Магурата е най-голямата пещера в България и е образувана от карстови процеси в дебелослойни сивобели варовици. Общата дължина на пещерата е 2 километра и 500 метра. Някои от залите са с изключителни размери и всички са свърани в галерии и пещерни тунели. Има много сталагмити, сталактити и сталактони. В Триумфалната зала можете да видите малко езеро. Носете си по-топли дрехи, защото целогодишно температурата в пещерата е около 12 градуса. Добре е да знаете също, че Магурата е най-големият дом на прилепи в цяла Северозападна България. Тя приютява около 8 вида прилепи, така че ако ви е страх от тези летящи мишки, по-добре не влизайте.

Леденика

Разположена е на 16 км от гр. Враца на територията на природен парк Врачански Балкан. Входът на пещерата се намира в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 метра. Температурите варират от 7 до 15 градуса, влажността на въздуха е 92%, а дължината на пещерата е 320 метра. В Леденика можете да се възхитите на някои от най-красивите пещерни формирования. Името на пещерата идва от впечатляващата й ледена украса - сталагмити, сталактити и сталактони от лед, които се образуват всяка зима в първите две зали. Най-популярна е Концертната зала, в която ежегодно се провеждат филхармонични концерти.Поради ниските температури в Леденика са регистрирани само 4 вида прилепи.

Снежанка
                                                                    

Пещера, разположена в Родопите, на 5 километра от град Пещера. Сравнително малка, около 145 метра, но с уникално красиви образувания, които не трябва да пропускате. Температурата й е постоянна (около 6 градуса). Снежанка е богата на сталагмити, сталактони, сталактити, драперии и синтрови езерца. Има няколко красиви зали, а в центъра й са разположени кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. От снежнобелия синтър идва името на пещерата.

Деветашка пещера

Разположена е на 15 км североизточно от гр. Ловеч, на източния бряг на река Осъм. Дължината на пещерата е 2442 метра с височина 60 метра. Сводовете на входа са, меко казано, внушителни. Влизаш вътре и имаш усещането, че се губиш в дълбочината. Освен с археологическите находки, пещерата е известна и с многото си и разнообразни обитатели, а през летните месеци е затворена заради размножителния им период. Тя е дом на 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, 34 вида бозайници и 15 вида прилепи. Внушително, нали?

Съева дупка

Пещерата се намира на 11 км западно от Ябланица. Общата й дължина е 210 метра при надморска височина 510 метра. Постоянната температура на въздуха е 7-11 градуса. Образувана е преди повече от три милиона години от тектонски варовици. Наричат я "Подземната перла", защото е една от най-красивите пещери на територията на страната. Прекрачвайки входа й, имате усещане, че сте попаднали в прекрасен сън или нереална приказка. Ако искате да избягате от реалността, това е вашето място.

Проходна          Една от най-известните пещери в карстовия регион край гр. Карлуково. Пещерата е дълга 200 метра и от нея може да се види прекрасно Искърското дефиле. В пещерата има естествено осветление, тъй като в резултат от ерозия на тавана й са се образували дупки, известни като "Очите на Бога". Интересен факт е, че в Проходна са заснети сцени от филма "Време разделно". Ако пътувате по маршрут София - Плевен или обратно, не пропускайте да разгледате тази пещера. 

Влизайки в "подземния свят", се пренасяш в друго измерение – абсолютна тъмнина, тишина или грохот от подземни реки и водопади. На такова място човек губи чувство за време, а невероятните образувания, разноцветни и блещукащи като съкровища, те оставят без дъх. Определено си струва да прочетете тази приказка!

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.10.2016 | 11:00

Всеки обича мистериите, но не всеки е готов да се изправи срещу тях. По света има много загадъчни места, които продължават да ни карат да се чудим какво, по дяволите, се случва там.

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 12.10.2016 | 18:06

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста...

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

от Avtora.com | 04.10.2016 | 13:37

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

от Александра Цанкова | 01.10.2016 | 11:00

Маршрутът Ком-Емине е най-дъгата непрекъсната туристическа отсечка на територията на България. Двете крайни точки на маршрута са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара...

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 30.09.2016 | 09:00

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що...

Това не е поредната туристическа статия за Виена

Това не е поредната туристическа статия за Виена

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 05.08.2016 | 08:00

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

5 приказно красиви язовира в България

5 приказно красиви язовира в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 14.03.2016 | 14:00

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

5 причини да посетите град Габрово

5 причини да посетите град Габрово

от Александра Цанкова, Avtora.com | 03.03.2016 | 14:00

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

от Жанета Митрева, Avtora.com | 10.02.2016 | 14:00

Представяме ви 10 места в България, където ще се насладите на романтиката и свободата.

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

от Жанета Митрева, Avtora.com | 27.01.2016 | 14:00

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в...

X