5 начина да се качим до връх Ботев през есента

5 начина да се качим до връх Ботев през есента

Връх Ботев (2376 метра) е най-високият връх в Стара планина и се намира на територията на национален парк "Централен Балкан". До него водят няколко маршрута с различна степен на трудност, като повечето са подходящи за начинаещи планинари и през есенните месеци на годината.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin fenix 3 – Кралят на ръчните GPS тракери

Тази част на Стара Планина може би е една от най-живописните. Скали, зъбери, тучни пасища, джендеми, райски пръскала, прохладни гори, поточета - с една: дума рай. А пътят до рая всъщност не е толкова тежък и със сигурност ще ви направи по-добри.

Калофер – хижа "Рай" – връх Ботев

Това може би е най-популярният маршрут през всички сезони, като изключим зимата. Изходен пункт е местността "Паниците", намираща се на 7 километра северно от Калофер. До хижа "Рай" се стига след около 3-4 часа ходене в зависимост от темпото. Минава се през божествена гора, връх Малък Купен, след което се открива невероятна гледка към хижата и към Райското пръскало.

От тук до връх Ботев се стига за около 3 часа през панорамната "Тарзанова пътека", която е по-скоро вертикална, отколкото стръмна. А при ясно време ще станете свидетели на уникални гледки към Южен Джендем.

Карлово – хижа "Равнец" – връх Ботев

Пътеката тръгва от карловската местност "Бешбунар", лъкатуши на север по стръмен склон през хижа "Равнец", набира височина и достига до високопланинското плато на Кочмара и Равнец. От там продължава на север през тясната билна седловина Дюза, където пресича пътеката от хижа "Васил Левски" за хижа "Рай" и продължава на север, следвайки зимната маркировка през "Башмандра", заслон "Ботев" и води до връх Ботев.

Карлово – хижа "Васил Левски" – връх Ботев

Популярен, живописен и лек маршрут. Изходен пункт е град Карлово, след което се редуват хижите "Хубавец", "Балкански рози" и "Васил Левски". Преходът до хижа "Васил Левски" през есента е, меко казано, очарователен. Минава през гора покрай Стара река.

Самата хижа е сгушена на много китно място, от което при ясно време има изглед към връх Купен и към скалите южно от връх Костенурката. Съветвам начинаещите планинари да останат за нощувка в хижата, защото до връх Ботев има още 4 часа преход.

Априлци – хижа "Плевен" – връх Ботев

От квартал "Видима" на град Априлци се тръгва на юг по шосе към ВЕЦ "Видима", където е изходният пункт за хижа "Плевен". Следва много стръмно изкачване през букова гора, което продължава до самата хижа. За не повече от час ще сте там и ще имате възможност да пиете по един топъл билков чай. Пътят към връх Ботев минава през ски пистата до хижата, през рядка гориста част, след което следва широка и открита площ, която ви води по зимната маркировка към връх Млечния чал. Едно почти екстремно изкачване. След около час ще стигнете билото на Стара планина и, ако времето е ясно, на изток ще видите връх Ботев. След около 30 минути ще сте в заслон "Ботев", а финалната част от този маршрут вече е буквално на една крачка разстояние. Предстои ви изкачване по западния склон на връх Ботев и след 40 минути ще имате изключителната възможност да се насладите на прекрасни гледки (ако няма облаци, разбира се).

Хижа "Тъжа" – връх Ботев

Хижа "Тъжа" се намира югоизточно от връх Русалка. До тази хижа може да се стигне както от север, така и от юг. Пътеката от хижа "Тъжа" към връх Ботев тръгва в посока запад - югозапад и се изкачва по северните склонове на високата билна заравненост Русалийски гробища. Следва връх Юрушка грамада, седловината Пилешки полог, връх Параджика, заслон "Маринка" и връх Ботев.

Има и друг вариант - през хижа "Добрила", но това вече е следващо ниво, за което ще ви разкажа друг път...

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.10.2016 | 11:00

Всеки обича мистериите, но не всеки е готов да се изправи срещу тях. По света има много загадъчни места, които продължават да ни карат да се чудим какво, по дяволите, се случва там.

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 12.10.2016 | 18:06

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста...

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

от Avtora.com | 04.10.2016 | 13:37

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

от Александра Цанкова | 01.10.2016 | 11:00

Маршрутът Ком-Емине е най-дъгата непрекъсната туристическа отсечка на територията на България. Двете крайни точки на маршрута са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара...

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 30.09.2016 | 09:00

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що...

Това не е поредната туристическа статия за Виена

Това не е поредната туристическа статия за Виена

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 05.08.2016 | 08:00

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

5 приказно красиви язовира в България

5 приказно красиви язовира в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 14.03.2016 | 14:00

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

5 причини да посетите град Габрово

5 причини да посетите град Габрово

от Александра Цанкова, Avtora.com | 03.03.2016 | 14:00

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

от Жанета Митрева, Avtora.com | 10.02.2016 | 14:00

Представяме ви 10 места в България, където ще се насладите на романтиката и свободата.

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

от Жанета Митрева, Avtora.com | 27.01.2016 | 14:00

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в...

X