3 изненадващи ползи от студения душ

3 изненадващи ползи от студения душ

Студен душ – това е последното, което би ви хрумнало, нали? Особено в този период на годината.

И все пак си заслужава да се замислим дали пък да не го правим от време на време. Разбира се, в името на здравето. Ако мисията ви се струва невъзможна, може би ще успеем да ви амбицираме с факта, че всъщност топлият душ е само екстра, с която през по-голямата част от човешката история хората не са разполагали...

Ако и това не е достатъчно силен аргумент да се откажете от топлия душ поне веднъж седмично, тогава просто редувайте топла със студена вода - ефектът е почти същият.

Вижте трите чудеса, които студената вода прави с тялото ни.

Изгаря мазнини

В тялото ни има два вида мазнини - бяла и кафява мастна тъкан. Бялата е тази, която всички искаме да елиминираме. В случаите, в които приемаме повече калории, отколкото тялото ни може да изразходва, те се съхраняват именно под формата на бяла мазнина. Тя най-често се трупа в областта на талията, врата и бедрата.

Задачата на кафявата мастна тъкан е да генерира топлина, която поддържа телесната температура. Тя се задейства при силен студ и изгаря калории, за да стопли тялото, а това от своя страна води до сваляне на излишните килограми. Според последни проучвания в областта ниските температури увеличават до 15 пъти скоростта на метаболизма на кафявата мастна тъкан.

Понижава риска от възпаления след тренировка и вдига тонуса


Хората, занимаващи се активно със спорт, често вземат леден душ след тренировка, за да понижат риска от възникване на възпаления. Естествено, не е нужно да сте атлети, за да се възползвате от тази практика. Ще се почувствате значително по-добре, ако след усилена физическа дейност през деня или след енергична тренировка, подарите на тялото си студен душ. Когато той облее тялото, дишането става по-дълбоко, защото тялото се опитва да се стопли чрез приема на повече кислород. В същото време се учестява и сърдечната честота, а ускореното движение на кръвта засилва тонуса ви, благодарение на което ще се почувствате ободрени и освежени.

Поддържа здрави и красиви косата и кожата ни

Според дерматолози горещата вода изсушава кожата, а студеният душ ограничава появата на акне, свива порите и в същото време ги предпазва от запушване. Ефектът върху косата също е изключителен – студената вода затваря кутикулите, а това предпазва скалпа от бързо замърсяване.

Първите няколко пъти само променяйте температурата на водата – сменяйте от топла на студена на всеки 20 секунди.

Бързо търсене за:
Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

от Мария Иванова, Avtora.com | 21.08.2017 | 10:00

Всичко, което трябва да направим, е да си създадем въображаем "дворец на спомените".

Илюзия ли е свободната воля?

Илюзия ли е свободната воля?

от Avtora.com | 19.08.2017 | 18:17

Теорията за детерминизма на Исак Нютон казва, че всичко в живота ви е отдавна заложено, дори прочитането на този материал. Вие нямате свободна воля, говорим за една илюзия!

9 начина да спрем главоболието без хапчета

9 начина да спрем главоболието без хапчета

от Avtora.com | 13.08.2017 | 11:42

Научете какви са различните типове главоболие и как лесно и без хапчета можем да се преборим с тях.

Как кучетата ни правят по-здрави?

Как кучетата ни правят по-здрави?

от Avtora.com | 05.08.2017 | 14:24

Има безброй начини, чрез които кучето прави живота ви по-приятен. То е верен приятел, забавлява ви, прави запознанствата по-лесни и дори може да подобри здравословното ви състояние.

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

от Avtora.com | 13.10.2016 | 16:21

Как да поддържаме идеално тегло и как да се предпазим от неусетното залитане в крайности...

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

от Лина Филипова, Avtora.com | 03.10.2016 | 09:00

Денят се познава от сутринта и това как оползотворяваме утрото си до голяма степен показва как ще протекат и следващите часове.

6 начина да преодолеем стресови ситуации

6 начина да преодолеем стресови ситуации

от Лили Иванова, Avtora.com | 03.05.2016 | 14:00

Забързаното ежедневие, проблемите вкъщи, задълженията в работата... Когато всичко това ви се струпа на главата и сякаш не издържате на напрежението, най-доброто решение е отделеното време за почивка и спокойствие. Ето 6 лесни "оръжия", с които ще преборите...

Диета и алкохол - възможно ли е?

Диета и алкохол - възможно ли е?

от Лили Иванова, Avtora.com | 08.04.2016 | 16:00

Както се казва: "Няма начин да няма начин". Всеизвестно е колко полезно, лечебно и вдъхновяващо е виното. И макар всички познати диети да изключват приема на алкохолни напитки, то винената диета е ефективна и изхвърля излишните течности от организма.

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

от Цвет Бонева, Avtora.com | 05.04.2016 | 16:00

Пролетта дойде, а с нея и пресните салати, билки и зеленчуци. Пазарите са отрупани с цветове и всичко е свежо и колоритно. За да се вталим за лятото, а и да се погрижим за организма си, е добре да се възползваме от зеленчуковото разнообразие.

5 нискокалорични напитки за детоксикация

5 нискокалорични напитки за детоксикация

от Теодора Желязкова, Avtora.com | 25.03.2016 | 14:00

Акнето и лошият дъх са само част от последствията, предизвикани от прекаленото количество токсини в тялото ви. Диетите за детоксикация включват набор от упражнения и прием на плодове и зеленчуци, както и друга нискокалорична питателна храна, която помага...

X