Scuba гмуркане в Ситония – морското приключение, за което винаги сте мечтали!

Scuba гмуркане в Ситония  – морското приключение, за което винаги сте мечтали!

Щом четете тази статия, вероятно знаете отлично какво е скуба гмуркане – разновидност на това изключително и с нищо сравнимо преживяване, при която дишането под водата е възможно благодарение на поставения на гърба на водолаза кислороден апарат. А опитвали ли сте някога? Не отлагайте повече!

В случай, че темата отдавна ви вълнува и не бихте отказали да поемете още малко информация, по-нататък ще задоволим и вашия интерес, и нашето непреодолимо желание да запалим колкото се може повече хора по гмуркането. Просто защото без субективизъм и уговорки това e едно от най-хубавите неща, които могат да ви се случат. Преди това обаче ще насочим вниманието ви към конкретно предложение, свързано с този атрактивен, набиращ все по-голяма популярност спорт.

Офертата на Sport Skills, която можете да видите ТУК, е ексклузивна с условията, които предлага – 5 дни с 4 нощувки в Elea Village 3 в ситонския град Никити, където се намира реномираният Diving Center Nikiti на Atlantis Diving Center – най-високо квалифицираният и модерно оборудван леководолазен център в региона, в който се обучават както деца и новобранци, така и опитни гмуркачи, желаещи на усъвършенстват уменията си.

Какво означава PADI? Това е най-търсеният и престижен сертификат по скуба гмуркане в света, сравним с TOEFL във владеенето на английски език, например. Без значение в коя точка от световния океан искате да се гмуркате – имайки PADI ниво, за вас няма да има ограничения и ще можете да се потопите не просто в морските или океанските води на желаната дестинация, но в общността на PADI водолазите, които са направили същия избор като вас. Да тренират с най-голямата и най-високо квалифицирана организация по скуба дайвинг в света.

Курсовете на PADI са структурирани така, че едновременно да развиват практически умения, дават нужната теоретична основа и забавляват от първата до последната минута. Под ръководството на вашия професионален PADI инструктор, вие ще придобиете увереност и ще изградите рефлекси, така че гмуркането не само да ви носи удоволствие, но да бъде максимално сигурно и безопасно.

Изберете вашия курс за гмурканe в открити води в Никити – за начинаещи или напреднали – и направете вашата резервация още сега ТУК!
Защо гмуркане, защо скуба, и защо в Гърция?

В миналото, днес, а вероятно и за вечни времена, освен ако в еволюционното си развитие по една или друга причина човекът отново не придобие хриле, гмуркането си остава най-непосредствената и пълноценна интеракция на нашия биологичен вид с подводния свят. Приказно красив, причудлив и непроучен свят (изследвани са само около 5% от световния океан), който ще ви плени в мига, в който го зърнете през очилата за първи път, докато се опитвате да овладеете вълнението от факта, че също като рибите дишате под водата. Очила, които, впрочем, са изобретени от самия Жак-Ив Кусто, на когото до голяма степен дължим и аквалангът.

Днес използвано като термин, понятието scuba всъщност е абревиатура (SCUBA), която произлиза от Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Самостоятелен апарат за подводно дишане). Става дума за кислородните контейнери на гмурците на американската армия (фрогмените) по време на Втората световна война, изобретени от Кристиян Ламбертсен.

За разлика от историята на свободното гмуркане, чието начало се крие още в античността, тази на скуба гмуркането е сравнително нова. Най-същественият напредък в нея идва през XVI век, когато хората започват да използват камери за гмуркане (т.нар. камбани поради сходството във формата), за да изпомпват въздух от повърхността.

Въпросните камери са един от най-ранните видове екипировка за подводно изследване и дейности (а вероятно и една от най-клаустрофобичните). Описани са още от Аристотел през IV в. пр.н.е. Франц Кеслер може да се счита за един от пионерите на гмуркането под вода, тъй като в началото на XVII в. значително подобрява устройството на камбаната, позволяваща на гмурците да дишат под водата кислорода, останал като "тапа" вътре в камерата при потапянето й.

За разлика от асистираното гмуркане, свободното гмуркане е практикувано откакто свят светува по всички краища на света от древните племена и култури за набавяне на храна и ресурси като гъби и перли, както и за "плячкосване" на потънали ценности, а в последствие и за военни цели. Остров Калимнос в Гърция се превръща в основен център за гмуркане за гъби.

Използвайки тежести за ускоряване на спускането, водолазите са слизали до 30 метра под морската повърхност, за да "берат" гъби, разчитайки единствено на поетия преди това въздух. Максималният им престой е бил около 5 минути. Червени корали, най-различни видове редки риби и миди, и перлите, заради които японските жени-Ама се гмуркат вече повече от 2000 години, са сред останалите "ловни трофеи" на този тип гмурци.

Пак в Гърция, и по-точно в Каламата, са поставени световните рекорди за свободно гмуркане с тежест до най-голяма дълбочина както при мъжете (Алексей Молчанов), така и при жените (Наталия Молчанова). Отново там Наталия успява да се гмурне на цели 91 метра без тежест.

Ако не го правите за спорта, вероятността да откриете интересен артефакт на морското дъно в гръцките морета е изключително голяма, и именно по тази причина до 2006 година гръцките власти следваха рестриктивна политика спрямо издаването на разрешителни за гмуркане. Разбираемо – обратното е като да обявиш "вход свободен" за Тракийската гробница, да речем.

Ако сте гледали Octopussy с Джеймс Бонд, ще знаете какво имаме предвид. Само че от този и филмите на Кусто оставаме с впечатлението, че Егейско и Йонийско море отдавна и задълбочено са проучени и че съкровищата, открити там, са извадени и експонирани в музеите в Атина. А нещата не стоят точно така.

Така че, ако имате за цел да правите именно това – да търсите съкровища, били те антични съдове и ценности от далечни епохи и потънали кораби, или тези на майката природа, чиито водни проекти са може би едни от най-зрелищните, без съмнение вашият избор No.1 е скуба гмуркането. Само по този начин човек получава времето и свободата да проучва, изследва и наблюдава подводния свят.

В тази връзка ще изтъкнем още едно огромно предимство на гмуркането пред много други вдигащи адреналина дейности. А именно – неговата екологичност. Пълната противоположност на карането на джет, например, при това много по-достъпна и смислена алтернатива, говорейки за водни спортове и разходите по тях.

Глобалната мрежа на PADI си е поставила за абсолютна цел да развие у гмуркачите съзнанието, че освен за себе си, трябва да запазим многообразието и неописуемата красота на морските дълбини за поколенията след нас.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.10.2016 | 11:00

Всеки обича мистериите, но не всеки е готов да се изправи срещу тях. По света има много загадъчни места, които продължават да ни карат да се чудим какво, по дяволите, се случва там.

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 12.10.2016 | 18:06

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста...

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

от Avtora.com | 04.10.2016 | 13:37

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

от Александра Цанкова | 01.10.2016 | 11:00

Маршрутът Ком-Емине е най-дъгата непрекъсната туристическа отсечка на територията на България. Двете крайни точки на маршрута са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара...

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 30.09.2016 | 09:00

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що...

Това не е поредната туристическа статия за Виена

Това не е поредната туристическа статия за Виена

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 05.08.2016 | 08:00

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

5 приказно красиви язовира в България

5 приказно красиви язовира в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 14.03.2016 | 14:00

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

5 причини да посетите град Габрово

5 причини да посетите град Габрово

от Александра Цанкова, Avtora.com | 03.03.2016 | 14:00

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

от Жанета Митрева, Avtora.com | 10.02.2016 | 14:00

Представяме ви 10 места в България, където ще се насладите на романтиката и свободата.

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

от Жанета Митрева, Avtora.com | 27.01.2016 | 14:00

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в...

X