10 страхотни екстри към къмпинг оборудването ви за легендарни приключения в планината

10 страхотни екстри към къмпинг оборудването ви за легендарни приключения в планината

Колко прехода, успешно преодолени планински маршрута и нощи под открито небе имате зад гърба си? Как бихте определили нивото си (защото във всеки вид човешка дейност има степени на придобит опит и усъвършенстване), разглеждайки обективно туристическите си умения? Смятате ли, че притежавате всичко необходимо, за да извлечете максимума от приключенията си сред природата, като оставим настрана личностните качества?

В случая става дума за друг също толкова съществен компонент на планинарството като спорт, хоби и страст, а именно – екипировката. И ако на този етап не сте съвсем сигурни какъв отговор да дадете, разполагайки с предоставената в следващите редове информация бихте могли да установите какво ви липсва и най-важното – от къде можете да си го набавите само с няколко клика, пазейки силите си за планината!

Тъй като сме в разгара на лятото, този топ 10 има за цел да попълни "инвентара" на всички вас, които планирате изкачване и пребиваване в планината в топлия сезон. Да, поне откъм дрехи, между най-дългият ден през годината и есенното равноденствие багажът олеква, но ако искате да се оборудвате по най-добрия възможен начин, редуцирането на обема и теглото му наполовина не би трябвало да е отправната ви точка, когато се готвите за лятно приключение.

И все пак, малките размери и минималното тегло са сред отличителните характеристики на почти всички продукти, които ще ви предложим в следващите минути...


1,2 или повече – няма риск да вземете повече фенерчета, отколкото са ви необходими, още повече ако не разполагате с такова, което да работи без батерии. С тегло от едва 28 грама и механичен начин на захранване с енергия (чрез динамо), Geonaute е незаменим инструмент, който на практика няма да усетите, че носите със себе си.

Купи фенерче с динамо Onbright 50² Geonaute от ТУК


Да имате повече от един спален чувал също е опция, още повече ако очаквате дъждовно време и вашият мултифункционален и лек спален чувал (тегло <1 кг) може да се използва и като възглавница. Arpenaz 20° Basic е компактен и бързосъхнещ, осигурявайки комфорт при температури около и над 20 градуса.

Купи спален чувал за къмпинг Arpenaz 20° Basic от ТУК


… и да го комбинирате с Forclaz M200 – почти наполовина по-лек дюшек от пяна с алуминиев слой, предпазващ го от пробиване. Удобството от поставянето на такъв под спалния ви чувал не подлежи на съмнение, а качественият сън, по време на който тялото релаксира пълноценно, е нещо, с което не бива да правите компромис.

Купи дюшек от пяна за преходи Forclaz M200 Quechua от ТУК

Освен за удобството на съня е добре да помислите и за комфорта си по време на хранене. Вариантът да вземете със себе си къмпинг сет от маса и столове отпада тогава, когато смятате да се предвижвате на дълги разстояния пеш, носейки пълното си "бойно снаряжение" на гърба си. Трябва ви нещо леко, практично, предлагащо достатъчно голяма площ както за сервиране на храната, така и за удобно позициониране покрай нея. Да, разбира се, и за партия табла, бридж-белот и прочее настолни и/или хазартни забавления.

Тази тъкана постелка Arpenaz Quechua е право в целта, още повече, че след като се сдобиете с нея, ще можете да я използвате за пикници в парка и плажни сиести, възползвайки се от предимството на непромокаемото й покритие.

Купи тъкана постелка Arpenaz Quechua от ТУК

 


С капацитет от 750 мл и удобна дръжка за захващане, тази туристическа манерка ще ви осигури жизненоважната хидратация в продължение на часове, като ви позволява да следите оставащото количество вода благодарение на мерителните линии. Тя е направена от полипропилен (без съдържание на вредни вещества, каквито има в оргомен процент от изделията за съхраняване на храна и напитки) и празна тежи малко над 100 гр.

Купи бутилка за преходи Quechua от ТУК


А защо не вземете две? Ще им намерите място в двата странични мрежести джоба на тази 20-литрова раница, с която е хубаво да разполагате като допълнителна или основна тогава, когато поемате на по-кратки преходи (с продължителност от няколко часа до един ден). Заедно с цената и теглото й, другото й голямо предимство е проветривият й гръб с вентилираща система Air Cooling.

Благодарение на него можете да забравите за "сауна" ефекта на обикновените раници, след чието носене, особено в топло време, човек олеква, губейки течности откъм кожата на гърба си.

Купи раница Forclaz 20 Air от ТУК


Говорейки за дрехи, не бихте искалите да тръгнете за където и да било без яке с Novadry технология за предпазване от вятър и влага. Базовият вариант за мъже Rain-Cut осигурява максимална защита срещу минимална инвестиция и е може би най-лекото и компактно яке (сгъва се и се прибира в специален джоб), което ще откриете на пазара.

Купи мъжко яке за дъжд при преходи Quechua Rain-cut от ТУК


Макар да е предназначено за бягане във ветровито време, поради което има и светлоотразителни елементи, Running Ekiden ще свърши отлична работа на момичетата, потеглили на планински преход или дори само на къмпинг, при това без да натежи нито на гърба ви, нито на бюджета ви.

Купи дамско ветроустойчиво яке Running Ekiden от ТУК


Нанесете три пъти педята си по права линия, а сега очертайте кръг по така маркирания диаметър. Грамофонна плоча с малко по-голям от обичайния размер? 2 seconds XL 0 изглежда точно по този начин, когато е свит, за да се трансформира по-добре и от аутобот в чудесен заслон с височина в предната част 110 см и широчина 150 см.

Добавете тези 1,5 кг към багажа си, за да си осигурите защита от слънцето, вятър или слаб дъжд навсякъде и по всяко време кажи-речи с едно щракване на пръстите – да, познахте, тези "2 секунди" се отнасят за времето, необходимо за разпъването на заслона.

Купи заслон Quechua 2 Seconds 0 от ТУК


Подобно на фенерчетата, с които започнахме този списък, челникът има много приложения не само в планината и след като го добавите към инвентара си с полезни вещи, единственият въпрос, който бихте си задали, свързан с придобиването му, ще е защо не сте го направили по-рано. ONnight 50 Geonaute идва с 2 батерии AA-LR06, осигуряващи до 30 часа захранване на светодиода от 17 лумена с достъпност на осветяване 15 метра.

Купи челник Geonaute Onnight 50 от ТУК

Акцентирайки още веднъж върху високата ефективност и минималните обем и тегло на дотук изброените пособия, с които ще издигнете планинските си приключения на следващо ниво, не ни остава нищо друго, освен да ви предложим ултимативния подслон. Той е с капацитет четирима души (максимално удобство за трима), непромокаемост 200 мм ВС/час и изключителна здравина на конструкцията.

 

Arpenaz Family 4.1 впечатлява както с обема си – близо 6 кв.м, или почти колкото прочулия се в социалните мрежи миниатюрен апартамент от 8 кв.м в Париж, така и с бюджетната си цена. А ако не искате да заемате излишно място от палатката с багажа си, ето ви още едно добро приложение на споменатия по-горе заслон.

Купи палатка Quechua Arpenaz Family 4.1 от ТУК

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

9 от най-мистериозните места по света, чиято енигма ще ви подлуди

от Емил Антонов, Avtora.com | 19.10.2016 | 11:00

Всеки обича мистериите, но не всеки е готов да се изправи срещу тях. По света има много загадъчни места, които продължават да ни карат да се чудим какво, по дяволите, се случва там.

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

Защо Free Walking Tour трябва да е задължителна част от следващото ви пътуване?

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 12.10.2016 | 18:06

Виена, Мадрид, Будапеща, Берлин и още много други големи европейски градове имат нещо общо. И вие ли си мислехте за огромните маси от туристи от цял свят, заливащи популярните градове като лавина? Двадесет и първи век е по-мобилен от всякога, но и доста...

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

от Avtora.com | 04.10.2016 | 13:37

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

От връх Ком до нос Емине – предизвикателство на високо ниво

от Александра Цанкова | 01.10.2016 | 11:00

Маршрутът Ком-Емине е най-дъгата непрекъсната туристическа отсечка на територията на България. Двете крайни точки на маршрута са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара...

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

10 леснодостъпни хижи през зимата в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 30.09.2016 | 09:00

Зима наближава, навън ще вали сняг, а сърцето ни ще прескача лудо за природа, тишина, спокойствие и белоснежна чистота. Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що...

Това не е поредната туристическа статия за Виена

Това не е поредната туристическа статия за Виена

от Ангела Йонкова, Avtora.com | 05.08.2016 | 08:00

Шницел, щрудел, принцеса Сиси и Виенската филхармония? Това ли изниква в съзнанието ви, когато чуете името на столицата на Австрия?

5 приказно красиви язовира в България

5 приказно красиви язовира в България

от Жанета Митрева, Avtora.com | 14.03.2016 | 14:00

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

5 причини да посетите град Габрово

5 причини да посетите град Габрово

от Александра Цанкова, Avtora.com | 03.03.2016 | 14:00

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

10 бюджетни романтични дестинации в България за месеца на влюбените

от Жанета Митрева, Avtora.com | 10.02.2016 | 14:00

Представяме ви 10 места в България, където ще се насладите на романтиката и свободата.

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

8 неща, които трябва да знаем, преди да тръгнем на зимен поход в планината

от Жанета Митрева, Avtora.com | 27.01.2016 | 14:00

Зимната планина е красива като приказка, но също така може да бъде опасна, ако не сте подготвени добре за нея. За тези от вас, които имат екстремен дух, сме подготвили 8 важни неща, които не трябва да се забравят, когато се подготвяте да се впуснете в...

X