"Джурасик свят" - с бебешки стъпки по следите на Изгубения свят

"Джурасик свят" - с бебешки стъпки по следите на Изгубения свят

Jurassic World (Джурасик свят), както се досещате и от името на филма, е поредната част от динозавърската поредица Jurassic Park (Джурасик парк), започнала през далечната 1993 г.

Както много други продукции от 90-те години на 20-ти век, този франчайз също се завърна в опит да спечели парите на киноманите чрез носталгия по обичаните кино хитове. 

На режисьорското място е Колин Тревъроу, когото може да сте чували покрай инди sci-fi драмата от 2012 г. - Safety Not Guaranteed (Безопасността не е гарантирана). В Холивуд се забелязва тенденцията за блокбъстъри по утвърдени серии да се ангажират режисьори на малко популярни, но добре oценени филми. 

Освен това Тревъроу е и голям фен на работата на Стивън Спилбърг. Както можете да се досетите обаче, почитателите на Ван Гог също са много, но да се доближиш до гениалността му е не чак невъзможно, но почти…

Jurassic World сам по себе си всъщност не е лош филм, особено като се има предвид таргет групата му. В компанията на пуканки и голяма чаша безалкохолно, може да ви държи на стола до самия си край. Без наличието на алкохол при това. 

За съжаление, това не е лента в добрите традиции на Jurassic Park и дори The Lost World: Jurassic Park (Изгубеният свят: Джурасик парк). Тук говорим просто за блокбъстър с динозаври.

Историята не е особено заплетена - островът от който всичко тръгна през 1993  г. - Исла Нублар, вече е перфектно разработен лунапарк. Приема хиляди посетители всеки ден, които имат пред себе си стотици възможности за забавление. Динозаврите вече не са нещо невиждано. И точно както се случва с филмите в Холивуд, когато нещо трябва да продължи да печели още пари, хората го извращават до такава степен, че първоначалната идея вече не е същата. 

В случая мениджърите на Джурасик свят решават да създадат нов вид хищен динозавър, който доста очаквано успява да избяга на свобода и да всее паника сред всички на острова.

Денят е спасен от дуото Крис Прат (пълничкият забавник от сериала (Jurassic) Parks and Recreation и от Guardians of the Galaxy) и Брайс Далас Хауърд (The Help и The Village - не, не е Джесика Частейн!). 

Прат отново доказва, че е страхотен актьор за този тип роли - много харизматичен, забавен и доста подходящ за Индиана Джоунс. Хауърд пък е чаровна и прави каквото може, за да спаси всички, включително и филма - при това на високи токчета. 

Двамата са симпатяги и изборът им за ролите е добър. Вероятно те ще са водещите таланти в САЩ през следващите години. Но както се казва, две птички пролет не правят. 

Jurassic World страда от много посредственост и липса на фокус върху динозаврите, науката зад тях или дори главните си герои. Вместо това гледаме историята на две деца и някои други второстепенни персонажи, които спокойно можеше да бъдат отрязани. Ако не беше опитът да се върнем към оригиналния филм от 1993 г.

Дразнещо е също така как още в самото начало на филма, вместо да получим динозаврите, заради които гледаме филма, феновете гледаме обикновени сгради с епичната филмова тема на Джон Уилямс за фон. 

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

И все пак, въпреки слабите си страни, Jurassic World е гледаем филм. Наистина не е шедьовър, не е и пълен провал - истината е някъде в средата. И това по някой път сякаш е по-добре, отколкото да беше в списъка ни с най-лошите филми за 2015 г. 

Със сигурност е стъпка напред в сравнение с Jurassic Park 3 и да се надяваме поне малко по-назад в сравнение със следващия филм във франчайза.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X