Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

Като много стари гейм поредици, Resident Evil напоследък също позагуби своята идентичност и Capcom се опитва да намери формулата, която ще върне старите ѝ фенове, но в същото време ще се окаже достатъчно атрактивна, за да привлече нови такива. Очевидно за японската компания отговорът се крие в един нов и интересен епизодичен формат, който става все по-предпочитан от много издатели и разработчици.Вместо да залагат всичко на едно цяло издание, те разпръскват съдържание под формата на отделни епизоди, които съставят един цял сезон. В случая с Resident Evil: Revelations 2 пускат нов епизод всяка седмица. Така погледнато, формулата наистина изглежда интересна – приключението хем свършва на ключов момент и ви кара да искате още, хем следващата му част не се бави прекалено и събитията са пресни в главата ви, когато тя излезе.

Ако не сте играли на оригиналната Resident Evil: Revelations, няма защо да се притеснявате, тъй като Resident Evil: Revelations 2 е напълно самостоятелна игра. Очевидно е, че тя е създадена изключително с идеята за ко-оп геймплей, но ако нямате с кого да я споделите, това също не бива да ви притеснява, защото изкуственият интелект в играта като цяло се държи на високо ниво и не ви предава.Първият епизод, наречен Penal Colony, ни предлага няколко стари и добре познати на феновете на серията лица, както и няколко нови. Техните съдби се преплитат в един злокобен остров, където, все още неизвестно защо, се извършват зловещи експерименти с хора. Първата двойка се състои от Клеър Редфийлд, която помним от много предни Resident Evil заглавия, и Мойра Бъртън, чиято фамилия сигурно ви подсказва, че е свързана с небезизвестния Бари Бъртън. Именно баща ѝ тръгва по следите ѝ, за да я спаси, като на него самия помага едно мъничко момиченце, което е най-беззащитно в битките, но пък има почти свръхестествената способност да усеща враговете много преди да се появят пред очите ви.

Ако играете сами, смяната между героите става в движение и всъщност си е задължителна, тъй като целият геймплей е базиран на идеята да си помагате и да споделяте уменията и оръжията, с които разполагате. Независимо дали до вас е приятел или компютърът, ролите винаги се поделят на силен и поддържащ клас. Клеър и Бари са онези, които боравят добре с огнестрелните оръжия, докато Мойра и малката Наталия могат да откриват скрити из нивата предмети и да помагат с ръкопашен бой. Това е в пълен контраст с Resident Evil 6, където и двамата играчи можеха с лекота да повалят десетки врагове; тук геймплеят е много по-предпазлив и бавен, което само засилва усещането за надвисналата опасност.Координацията между играчите е задължителна и се вижда в пълна сила при Клеър и Мойра – Клеър може да повали някой противник с точен изстрел, след което Мойра има умението да довършва падналите на земята врагове с един финален удар. 

Resident Evil: Revelations 2 определено набляга на стрелбата от разстояние, отново за разлика от масовката в Resident Evil 6. По-добрият вариант е да разполагате с точен мерник и да поваляте (или поне значително да омаломощавате) враговете с прецизни изстрели, като тук Мойра и Наталия отново могат да помогнат, заслепявайки ги с фенерче или търсейки слаби места.

Във втория епизод към тази четворка се присъединяват още няколко оцелели, но няма съмнение, че именно тези са героите, които ще определят най-силно развитието на сюжетната линия. Втората част, наречена Contemplation, затяга мистерията около тайнствения остров и неговите гротескни обитатели още повече и очевидно, като в един истински интерактивен сериал, ще трябва да изчакаме до финалния епизод, за да разберем какво всъщност се случва.Изиграването на всеки епизод отнема около два часа, но имате достатъчно причини да се задържите пред монитора или телевизора дори след това. От една страна, ако се чувствате наистина подготвени – или пък просто мазохисти – може да се пробвате да минете кампания отново в т.нар. Invisibility Mode, когато враговете са невидими, освен ако Мойра или Наталия не ги идентифицират.

Черешката на тортата обаче е Raid Mode, който ни дава доста допълнително съдържание под формата на повече от 50 мисии на епизод, които отново може да изиграете сами или с приятел. Тук имате възможност да развиете героите си напълно самостоятелно от кампанията, влагайки спечелените точки в нови умения, оръжия и муниции като например куршуми, които замразяват временно жертвата. В комбинация с най-различните задачи, които трябва да изпълнявате във всяка мисия (да избиете всички, да оцелеете за определено време, да стигнете до изхода и т.н.), Raid Mode определено е режим, който заслужава внимание и допълва по един отличен начин основната игра.

Стряскащи, пълни поравно с ужаси и екшън, първите два епизода на Resident Evil: Revelations 2 са повече от обещаващо начало на сезона. Ако той продължи да се развива по този начин, със сигурност шефовете на Capcom могат да бъдат доволни от новия формат, който избраха за иначе поизмъчената поредица.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

от Филип Станиславов | 17.12.2014 | 12:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X