Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Комбинацията между Game of Thrones и Telltale Games изглежда като перфектна симбиоза, предначертана от звездите на гейм индустрията. Сериалът на НВО по романите на Джордж Р.Р. Мартин се радва на небивал интерес, а едва ли има по-подходящо студио, което да се заеме с неговото претворяване във видеоигра от Telltale.

Създателите на The Walking Dead знаят много добре как се прави адаптация по сериал, който залага на завладяваща история, емоции и насилие. Зомби поредицата на Telltale бе един от хитовете на последните години, затова изглежда повече от естествено студиото да се заеме с Game of Thrones. Всъщност, ако трябва изобщо да се питаме нещо, то това е защо тази комбинация трябваше да се осъществи чак сега?!Важното обаче е, че тя е факт, а нейният първи плод се нарича Fire from Icе – първият епизод от общо 6-серийния сезон, наречен Game of Thrones: A Telltale Game Series.

Историята започва към края на трети сезон на сериала на НВО, и по-точно в навечерието на Червената сватба. Студиото е предпочело да не ни дава контрол върху някои от известните герои в сериала, а вместо това да прокара собствена история на фона на познатите ни събития. В резултат във Fire from Ice ще се запознаем с рода Форестър – предани васали на Старките, които освен това притежават един ценен природен ресурс, към който всички останали се стремят.

За нас важни са двама Форестър – Итън, който след смъртта на бащата си става лорд, макар да е още хлапе, и сестра му Мира, която е изпратена в Кралски чертог като придворна дама на лейди Марджъри. Както Итън, така и Мира са доста малки, но светът на Game of Thrones не е за малки деца и разглезени хлапета, затова и на двамата ще се наложи бързо да развият умения за оцеляване, за разплитане на интриги и за взимане на трудни решения.Към тях трябва да добавим и Гаред – предан прислужник на стария лорд Форестър, който губи семейството си и също остава съвсем сам и притиснат от надвисналия конфликт между Форестър и алчните съседи, водени от Рус и Рамзи Болтън.

Ако написаното по-горе не ви говори много, то вероятно сте се досетили за основния недостатък на Game of Thrones – познаването на сериала и книгите не е задължително, но помага адски много за успеха в играта. Вселената на Джордж Р.Р. Мартин е достатъчно комплексна и объркана и сами може да си представите какво е да ви пуснат в средата на някаква сложна и заплетена история, без да имате особена представа какво се случва.

Извън това Fire from Ice протича в запазения за Telltalе Games стил, като геймплеят редува диалози, завършващи с важни реплики и решения с екшън сцени. Всъщност екшънът е доста малко и се изчерпва още в началото, но в това няма нищо лошо, като се има предвид факта, че силата на игрите на студиото е именно в развиването на причинно-следствените връзки и умението за взимане на правилните решения под натиска на обстоятелствата и времето. Хубаво ще е в следващите части да видим и някои интересни пъзели, тъй като в първия епизод те практически отсъстват.Ако се притеснявате, че работата с такава популярна интелектуална собственост като Game of Thrones ще направи Telltale Games по-консервативно в подхода си, можете да бъдете спокойни. Историята е умело развита, героите са интересни и много бързо се научавате да им съчувствате, най-вече защото и трите персонажа, които управлявате в първия епизод, са невръстни тийнейджъри без каквито и да било супер сили или качества, освен че са попаднали на неправилното място в неправилното време.

Почитателите на сериала, които очевидно са основната аудитория за играта, ще се радват да научат, че познати лица като Церсей, Марджъри и Тирион се повяват и тук, а още по-хубавото е, че те са озвучени от съответните актьори.В техническо отношение трябва да отбележим, че играта не е особено добре оптимизирана и понякога действието се накъсва от неприятни задавяния на софтуера, дори при покрити изисквания. Това не е фатално по никакъв начин, но не е желателно, особено като се има предвид, че Game of Thrones изобщо не е тежка игра и не би трябвало да затруднява хардуера.

Може би най-голямото предизвикателство, пред което се изправя Telltale Games, е да отговори на обвиненията, че Game of Thrones всъщност не е нищо друго освен The Walking Dead в средновековна обстановка. Началото е обещаващо, макар и малко плахо, и можем да очакваме, че в следващите епизоди студиото ще развие още повече историята, ще вкара повече познати от екрана герои и ще ни накара да вземем още по-навътре случващото се на основните герои. По всичко личи, че Iron from Ice е първата стъпка в едно мащабно и емоционално пътешествие, което феновете на сериала отдавна очакват и заслужават.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

от Методи Константинов | 11.03.2015 | 11:00

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X