Wildstar: Да, WoW, имаш причини да се притесняваш!

Wildstar: Да, WoW, имаш причини да се притесняваш!

Жанр: MMORPG Година: 2014 Разработва: Carbine Studios Издава: NCSOFT Платформа: PC

При все, че Wildstar е дебютната игра на сравнително младото (основано през 2007 година) студио Carbine Studios, зад нея далеч не стоят дебютанти. Хората, замесени в това изключително обещаващо MMO заглавие, са работили по престижни проекти като Diablo II, StarCraft, Metroid Prime, Fallout, Everquest, City of Heroes, Half Life 2 – все впечатляващи игри, чийто успех говори в достатъчна степен за таланта на авторите им.

В този ред на мисли Wildstar е интересен жанров експеримент. От една страна, този проект твърде малко се отклонява от класическите ММО канони и по-специално абсолютния Opus Magnum в това отношение – легендарния World of Warcraft. Общото между двете заглавия се вижда буквално с просто око: от шарения, анимационен и веселяшки арт стил на Wildstart до структурата на куестовете и системата за развитие на героите.

От друга обаче, Wildstar е много, много повече от клонинг на култовия WoW – не само по отношение на история и декори, но и що се отнася до умелото комбиниране на различни повече или по-малко класически MMO елементи в изумително оригинална смес от добре познато и креативно ново.

Да, Wildstar не е Guild Wars, при това в нито един възможен аспект.

Това е игра, в която привидно основната сюжетна структура се върти около двете фракции – The Exiles (Изгнаниците) и The Dominion (Доминиона) и техните безкрайни сблъсъци в свят, наречен The Nexus – изумително място със свои собствени закони, криещо тайните на мистериозна древна раса и нейните фантастични технологии.

Доминиона е силният в този конфликт (или поне така предполагат уводните щрихи, които ще ви нахвърля интродукцията на играта), но не се оставяйте да бъдете заблудени – Изгнаниците, макар да изглеждат разединени и прокудени, са намерили в Нексуса достатъчно воля и ресурс за да се изправят срещу отколешния си враг и да го поставят на мястото му – при това не веднъж.

Макар, така предадена, историята да предполага доста скован и линеен път на развитие, след като веднъж приключите с няколкото уводни мисии, целящи да ви запознаят с някои основни правила на играта, ще можете да поемете свой собствен, изумително разклонен път в изследване на създадения с много въображение свят на The Nexus.

Достъпните за игра раси са цели осем – по четири за всяка страна в конфликта, а всяка от тях може да избере допълнително измежду шест "Пътя" за развитие (специализации), което прибавя екстра слой от разнообразие – гаранция, че дори и след 100+ часа светът на Wildstar няма лесно да ви омръзне.

Абсолютният притегателен център на играта обаче е споменатият вече неколкократно Nexus – огромен MMO свят, състоящ се от близо дузина безкрайно разнообразни зони, подобни на континенти, но обикалящи около едно централно небесно тяло.

В него ще откриете смайващо изобилие от приключения, предизвикателства, врагове и скрити секрети, а що се отнася до дизайна на всяка от локациите – гарантирано ще останете безкрайно очаровани. Буквално всеки склон, всяка структура тук е рампа, която може да ви изстреля в небето; иззад всеки хълм може да изскочи странно разбушувало се торнадо и като Дороти да ви запрати за секунди във вашата собствена версия на Страната на Оз.

Едно е сигурно – в Nexus няма да скучаете и за секунда и това до голяма степен се дължи и на доста оригиналната бойна система, на която разчита играта. Макар специалните умения на избрания от вас герой да са ограничени до скромния брой от осем, възможните комбинации, свързани с тях, са респектиращо много, а ловкото и навременно избягване на противниковите атаки е не по-малко от използването на груба сила – особено при битките с босове.

Ако пък сраженията и изследването на необятния Nexus ви омръзнат, винаги можете да се позабавлявате с уникалната крафтинг система, комбинирайки различни ресурси, които сте открили по време на срастванията си – често с изненадващ и доста удовлетворителен резултат.

А ако и това започне да ви отегчава – посветете се на... строителство. Wildstar предлага изключително оригинална и концептуално дълбока система за строеж на различни сгради. Макар това да не е задължителна част от геймплея и да не е пряко свързано с напредъка ви в играта, строенето ще ви помогне да създавате нови и мощни предмети, да събирате ресурсите, нужни за изработката им, да трупате по-бързо опит и нива и куп други много полезни предимства.

Накратко, Wildstar е изумителен ММО шедьовър на Carbine Studios – едновременно канонично познат, но и достатъчно съвременен, за да не изглежда като поредното слабо копие на недостижим оригинал (WoW). Разнообразен и жив, различен, дори и след достигане на текущия таван за развитие на нивата Wildstar ще продължи да ви радва с нови, интересни изненади и предизвикателства. Накратко казано, ММО игра, която напълно си заслужава (поне за момента) скромните месечни суми за достъп, които изисква.

Да, Wildstar е представител на прогресивно оредяващите игри от този жанр, които изискват месечен абонамент, но предлага толкова много срещу него, че едва ли ще притесни ММО феновете, зажаднели за нещо по-различно, ново и интересно, но на което не е нужно да посветят седмици само за разучаване на комплексната му шантава геймплейна динамика.

Освен това в момента играта предлага и система, наречена CREDD, позволяваща търгуване на игрално време, закупено с истински пари срещу игрална (ingame) валута (злато). Както, разбира се, и обратно. Засега тя е неактивна, но, ако се съди по успеха на подобната като замисъл и концепция PLEX на EVE Online, на един бъдещ етап това може да се окаже спасително въже за Wildstar, ако случайно играта не успее да задържи интереса на достатъчно голям брой играчи и започне отлив на абонати.

Засега обаче подобни признаци не са налице –Wildstar е едновременно забавна, новаторска и интересна, така че, ако сте запален почитател на ММО жанра и разполагате с много свободно време в летните месеци, не бихте искали в никакъв случай да я пропуснете!

Купи WildStar за 79.95 лв. ТУК

Купи WildStar 15 Day Time Card | Карта 15 дни за 14.95 лв. ТУК

Купи WildStar 30 Day Time Card | Карта 30 дни за 29.95 лв. ТУК

Купи WildStar 60 Day Time Card | Карта 60 дни за 49.95 лв. ТУК

Купи WildStar Deluxe Edition за 99.50 лв. ТУК

Бързо търсене за:
 

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

от Методи Константинов | 11.03.2015 | 11:00

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

от Филип Станиславов | 17.12.2014 | 12:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X