Saving Mr. Banks - Ема Томпсън и Том Ханкс в приказка за пораснали деца

Saving Mr. Banks - Ема Томпсън и Том Ханкс в приказка за пораснали деца

Saving Mr. Banks (Спасяването на Мистър Банкс) е едно от първите премиерни заглавия за годината у нас и едновременно с това един от най-значимите филми, създадени през миналата 2013 година. Освен с брилянтните изпълнения на Ема Томпсън (Emma Thompson) и Том Ханкс (Tom Hanks) лентата на Джон Лий Ханкок (John Lee Hancock) впечатлява и с изключителния си емоционален заряд.

Има филми, които успяват да се докоснат до сърцата на зрителите без излишна сантименталност, без да преминават деликатната граница между трогателното и ненужно драматичното. Опасност, която (няма как да не признаем) е особено голяма, когато става дума за филми, базирани на истински случаи. Сред предстоящите заглавия тази година има доста такива ленти, но можем само да се надяваме, че всички ще успеят да постигнат това, което са успели да направят създателите на Saving Mr. Banks.


Когато Уолт Дисни (Walt Disney) обещава на дъщерите си, че ще направи филм по любимите им книги за Мери Попинз, той дори не подозира колко време ще му отнеме това. Въпреки всичко обаче през 1964 година първата екранизация по романите на П. Л. Травърз (P. L. Travers) е факт. Филмът печели пет награди "Оскар" и се превръща в истинска кино класика. Ролята на Мери Попинз е поверена на Джули Андрюс (Julie Andrews) и остава една от най-значимите в кариерата й и единствената, донесла й наградата на Академията.


Ако никога не сте чели романите на П. Л. Травърз и не сте гледали филма на Disney, ще ви бъде малко по-трудно да разберете и да оцените Saving Mr. Banks Това обаче съвсем не означава, че познаването на литературния оригинал е задължително условие. Напротив! А ако по някаква причина никога досега не сте се докосвали до очарователната история на Мери Попонз, този филм със сигурност ще провокира интереса ви към нея.

За онези от вас, които не само познават, но и обичат персонажа на вълшебната бавачка, Saving Mr. Banks е прекрасна възможност да я видят в една съвсем нова светлина. Една от основните теми във филма е отношението на автора към произведението, на създателя към творението. П. Л. Травърз (чието истинско име е Хелън Гоф) е сред авторите, които се отнасят изключително ревниво към произведенията и персонажите си. Или поне такава е представена в Saving Mr. Banks. Факт е обаче, че на Уолт Дисни му е отнело двадесет години да я убеди да продаде правата за екранизация по книгите си.


Като повечето филми, Saving Mr. Banks има своите дребни несъвършенства, но те съвсем не са дразнещи. Всъщност може дори да не ги забележите, защото на фона на качествата му те са почти невидими. Освен с брилянтна актьорска игра и съвършен подбор на актьори Saving Mr. Banks се отличава и с наистина добър сценарий. Режисьорът на филма Джон Лий Ханкок (The Blind Side), който е добре познат на киноманите с работата си и като сценарист, този път е отстъпил на две дами - Кели Марсел (Kelly Marcel) и Сю Смит (Sue Smith), а резултатът е прекрасен.


Марсел и Смит успяват да се справят с няколко нелеки задачи. Освен че стъпват върху реални личности и събития, с които трябва да се съобразяват, те разказват едновременно две истории, които са колкото свързани помежду си, толкова и различни. Изграждат ярки, запомнящи се персонажи и създават завладяваща атмосфера.


Заслуга за всичко това, естествено, имат и актьорите. Ема Томпсън (Pirate Radio, Beautiful Creatures) едва ли ще спре да ни удивява с това колко различна може да бъде, а и определено не е сред актрисите, които се плашат от ексцентрични роли. Образът на П. Л. Травърз в Saving Mr. Banks е поредното й блестящо превъплъщение. Прекалено сдържана, трудна за общуване и абсолютно безкомпромисна, тя съвсем не е склонна да остави любимия си персонаж в ръцете на Дисни и екипа му.


Оказва се, че личната й представа за Мери Попинз няма нищо общо с начина, по който останалите възприемат бавачката и това е много неприятна изненада за авторката на романите. Освен това не е възхитена и от непринудения, склонен към фамилиарност Уолт Дисни (Том Ханкс), който е готов на всичко, за да спази обещанието към децата си и да получи каквото иска.


Том Ханкс (Captain Phillips) също се справя брилянтно с ролята на създателя на Мики Маус. Макар симпатичният мишок отдавна да не е първото, за което се сещате, когато се спомене името на Дисни, той е изключително важен за създателя си и е основната причина Дисни да проявява разбиране към привързаността на П. Л. Травърз към персонажите й.

Към актьорският състав на Saving Mr. Banks се присъединява и Колин Фарел (Colin Farrell), на когото е поверена ролята на бащата на писателката. Фарел е харизматичен както винаги и определено е приятно да го видим в нещо различно от екшън роля.


В каста на лентата не липсват и други интересни имена, сред които са Брадли Уитфорд (Bradley Whitford), Рут Уилсън (Ruth Wilson) и Пол Джамати (Paul Giamatti). Смешно-тъжен, много искрен и много истински, Saving Mr. Banks е вдъхновяващ филм, който напомня на зрителите, че зад всяка фантазия се крие по малко истина.

 
Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X