Total War: Rome II

Total War: Rome II

Жанр: Стратегия Година: 2013 Разработва: The Creative Assembly Издава: SEGA Платформа: PC

Древен Рим винаги е бил изключително благодатна почва за серия с дълбоки стратегически корени като Total War и едва ли е изненада за някой, че поредицата се завръща точно към тази историческа епоха след близо 10-годишно прекъсване в новия Total War: Rome II.

Това е едновременно добра и лоша новина. Добра за най-верните фенове на играта, тъй като това им дава достатъчно ясна представа какво могат и какво не могат да очакват. Под лъскавата си нова повърхност Rome II е (ни повече, ни по-малко) Total War игра: все така уникална комбинация от походова сити билдинг стратегия и реалновремеви бойни действия с две основни ярки отличителни черти: динамика и мащаб.

Играчите обаче, които очакват нещо по-различно от новия Total War, вероятно ще останат леко разочаровани от относително дребните промени в общата геймплейна концепция и от наследените недостатъци от предните части на поредицата.

В Rome II, например, системата за микромениджмънт е преживяла видим ъпгрейд. Управлението на провинциите е доста по-просто, лесно и интуитивни отколкото в Shogun 2, да речем, което е плюс, тъй като фокусът в играта се измества по посока на сраженията, които пък, според всеобщото мнение, са солта и пиперът на всеки Total War.

Те, от своя страна, радват с подобрени интерфейсни опции и по-богати възможности за контрол, сред които се открояват две основни новости: повишенията и позициите.

Схемата за повишение на различни бойни формирования, в унисон с историческите реалности на римските легиони, е безспорно интересна, но по-малко полезната иновация. В светлината на факта, че всяка Total War кампания така или иначе е свързана с внимателно планиране и подбор на армията, в която различните бойни формирования се допълват максимално добре, повишенията на бойното поле, отключващи различни специализации, изглеждат малко излишни.

В крайна сметка армията ви така или иначе се състои от тясно специализирани бойни единици (един вид по подразбиране) още преди да влезе в сражение. Иначе казано, място за войска с общо предназначение реално няма, респективно няма нужда от допълнителна специализация "в движение".

Виж, позициите имат повече смисъл и наистина реално практическо приложение. Например ако искате да достигнете бързо до най-отдалечения край на империята си, логично ще заповядате на легионите си да движат в "марш на скок", а ако преминавате през вражеска територия, логично е да искате от тях да препускат в галоп, за да не привличат вниманието на чуждата армия.

С напредване на играта ще ви правят впечатление и други дребни, но натрупващи се с времето недостатъци. В опитите си да вкарат колкото може повече съдържание в Rome II, Creative Assembly сякаш леко са се престарали и играта прелива от безсмислени политически и тактически задачи без реално отражение върху геймплея.

Ако например изгубите доверието на Сената и избухне гражданска война, в крайна сметка при победа ще ви се даде възможност за избор: дали да запазите Републиката или да превърнете Рим в Империум.

Това изглежда като сериозен, значим и драматичен избор, но в крайна сметка се оказва, че след него играта продължава с абсолютно същото темпо, а единствената видима разлика е в начина, по който се нарича вашата държава – Римска република или Римска империя...

Подобни елементи, вкарани сякаш на принципа "да има", не пречат да се насладите на играта, но леко дразнят – особено в серия с вече близо 13-годишна история зад гърба си.

Това, което безспорно ще ви впечатли в Total War: Rome II, определено ще е новата визия на играта. В това отношение Rome II изглежда по-ослепително и реалистично от всякога, а нивото на детайл, особено по време на сраженията, е направо изумително.

В този си аспект играта определено изглежда като гейм заглавие от 2013 г. и е отличен пример за това какво ниво на качество би трябвало да предлагат всички конкуренти в жанра, а и на пазара изобщо.

Накратко, ако сте фен на Total War серията, то Rome II е задължителна за вас. Ако пък просто искате да си опитате късмета с едно от най-уникалните жанрово хибридни заглавия, Rome II определено има с какво да ви изкуши – просто трябва да се запасите с малко повече търпение и да преглътнете някои дребни недомислици на авторите й.

Бързо търсене за:
 

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

от Методи Константинов | 11.03.2015 | 11:00

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

от Филип Станиславов | 17.12.2014 | 12:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X