The Best Offer - Джузепе Торнаторе, Джефри Ръш и истината за фалшификатите в един оригинален филм

The Best Offer - Джузепе Торнаторе, Джефри Ръш и истината за фалшификатите в един оригинален филм

Новата лентата на италианския режисьор Джузепе Торнаторе (Giuseppe Tornatore) безспорно е една от най-добрите оферти в киносалоните това лято. Колкото заради прекрасния актьорски състав начело с Джефри Ръш (Geoffrey Rush) и Джим Стърджис (Jim Sturgess), толкова и заради завладяващата си атмосфера.

Ако сте гледали филмите на Джузепе Торнаторе (Giuseppe Tornatore), едва ли има нужда някой да ви убеждава, че си заслужава да отделите време за The Best Offer (Най-добрата оферта). В случай че лентата е първият ви допир с творчество на италианския режисьор, тя най-вероятно ще провокира интереса ви към останалите му филми.

Торнаторе е добре познат на киноманите с филми като отличения с "Оскар" Nuovo Cinema Paradiso (Ново кино "Парадизо"), L'uomo delle stelle (Човекът със звездите), изключително успешния Malèna (Малена) с Моника Белучи (Monica Bellucci) и Baarìa (Баария).

The Best Offer (La migliore offerta) беше отличен с няколко награди "Давид ди Донатело" (David di Donatello Award), включително за режисура, за най-добър филм и за музика. Композитор на музиката към филма е Енио Мориконе (Ennio Morricone), с когото Торнаторе работи и в някои от предишните си проекти.

Лентата залага на изпитано успешното съчетание между силен актьорски състав и оригинален сюжет, поднесен по подходящ начин. Това, което прави The Best Offer особено интересен, е неговата цялостна странност.

Нетрадиционните персонажи, заплетени в история, в която няма нищо ежедневно и традиционно, и завладяващата атмосфера на един свят, изпълнен с произведения на изкуството, съвсем не оставят усещането за нагласеност или липса на реалистичност, което често се промъква в подобни сюжети.

Изкуство, антики, търгове и оферти, които изглеждат изгодни дори когато съвсем не са такива. С това е изпълнен животът на ексцентричния собственик на аукционна къща Върджил Олдман (Джефри Ръш).

Той е известен търговец на антики и безпогрешно разпознава оригинални произведения на изкуството от фалшификати. Теорията му, че всеки фалшификатор се изкушава да промени поне малко творбата, която копира, за да остави собствения си отпечатък върху нея, е колкото убедителна, толкова и вярна.

Освен това господин Олдман знае как да я използва в своя полза.

На търговете, които той организира, често присъства неговият приятел Били (Доналд Съдърланд) - неуспял художник, който купува на безценица картините, набелязани от Олдман за собствената му колекция.

И двамата знаят, че експонатите са много по-ценни, отколкото е обявено, а добре работещото споразумение помежду им е осигурило на Олдман немалко истински съкровища.

Освен с Били и с личния си секретар Олдман общува единствено с талантливия млад инженер Робърт (Джим Стърджис), който има собствена работилница. Докато един ден получава странно телефонно обаждане, от което е колкото ядосан, толкова и заинтригуван. Мистериозна млада жена (Силвия Хьокс) го моли да оцени картините и старинните мебели, които е наследила.

Срещата с нея изправя Олдман пред емоции и препятствия, с които никога преди не се е сблъсквал. Изненадващо, той не е склонен да се вслуша нито в чуждите предупреждения, нито в собствените си предчувствия и се впуска в една връзка, която напълно ще промени живота му.

Вниманието към детайлите е един от основните акценти в The Best Offer. Не само във визията на филма, но и в цялостното отношение на Олдман към изкуството. Както и в безумната му, но съвсем реална неспособност да забелязва именно детайлите, когато става дума за младата дама, в която, неочаквано за самия себе си, се влюбва.

Ролята на Върджил Олдман е поверена на носителя на "Оскар" Джефри Ръш, когото повечето от вас вероятно свързват със заглавия като Shine, Shakespeare in Love и The King's Speech. Партнират му Доналд Съдърланд (Donald Sutherland), Джим Стърджис (Cloud Atlas) и Силвия Хьокс (Sylvia Hoeks).

 

Avtora препоръчва

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

Зуко 103 пред Avtora.com: Българската публика определено е емоционална

от Avtora.com | 05.09.2017 | 13:13

За пореден път холандската група "Зуко 103" се връща у нас, за да се срещне с българската публика.

Винаги има какво да се научи в брейка

Винаги има какво да се научи в брейка

от Мария Иванова, Avtora.com | 31.08.2017 | 15:31

Интервю с Трендафил Кръстанов от "Electric Force Crew"

Татуистите на звездите

Татуистите на звездите

от Наталия Енева, Avtora.com | 21.08.2017 | 14:00

Както вече всички знаем, от белег за затворници, моряци и престъпници татуировките се превърнаха в изкуство, красящо кожата. Виждаме ги навсякъде и със сигурност на всеки от нас му се е случвало да мечтае да се докосне до този свят на тайнство и красота....

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

от Елена Фучеджиева | 15.07.2017 | 00:00

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко...

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

X