The Incredible Adventures of Van Helsing

The Incredible Adventures of Van Helsing

Жанр: Екшън ролева игра Година: 2013 Разработва: NeocoreGames Издава: Steam/NeocoreGames Платформа: PC

Напоследък екшън ролеви игри под път и над път. Или може би е по-добре да кажем – Diablo клонинги под път и над път. Това само по себе си не е особено интересно – в крайна сметка логично е и други гейм компании и студиа да поискат поне частица от успеха на Blizzard.

Любопитното по отношение на повечето Diablo-подобни игри напоследък е, че голяма част от тях са изненадващо добри – толкова добри всъщност, че за някои спокойно можем да кажем, че са по-добро Diablo от самото Diablo (или поне от неговата трета част).

Един от последните и ярки примери в това отношение носи дългото и напоително име The Incredible Adventures of Van Helsing и е дело на едно сравнително малко унгарско студио на име NeocoreGames. Същото стои и зад нелошата King Arthur: The Role-playing Wargame поредица, т. е. за разлика от авторите на Path of Exile (Grinding Gear Games) тук не говорим точно за дебютантски проект.

И това честно казано личи по играта им, тъй като за разлика от споменатата Path of Exile или дори от емблематичния Torchlight, The Incredible Adventures of Van Helsing се отличава с определено ниво на дизайнерска и геймплейна зрялост.

Не ни разбирайте погрешно – това не прави играта на NeocoreGames по добра (или по-лоша) от споменатите два екшън RPG проекта, просто я прави различна и съчетаваща по-умел начин най-доброто от тях.


Ако сте фен на Брам Стоукър и неговите култови хорър романи, името на главния герой в The Incredible Adventures of Van Helsing определено ви говори нещо и вероятно вече знаете какво можете да очаквате от нея.

Ако ли пък не сте - ето за какво иде реч: Ван Хелсинг е човек с уникална професия – ловец на чудовища. За разлика от другия си световноизвестен литературен колега Гералт от Ривия обаче Ван Хелсинг не разчита на магия, за да се справя с ужасяващите създания на нощта, а на наука.

От тази гледна точка жанрово играта по-скоро клони към очарователно стийм пънк фентъзи, отколкото към класическото "меч и магия".

От геймплейна перспектива The Incredible Adventures of Van Helsing си е чистокръвно екшън RPG "one on one" с някои оригинални елементи, които го правят отличаващо се и неповторимо.

Първо и преди всичко, подобно на Torchlight, главният герой в играта си има постоянен спътник (всъщност спътница). Но вместо безсловесен домашен любимец тя е... дух. Да – Лейди Катарина е отдавна починала благородничка, която бащата на Ван Хелсинг е спасил преди много години и оттогава тя е заклета да служи на рода му.

Това обаче не е роля, която Катарина приема драговолно. Аристократичната й природа влиза в рязко противоречие с ролята й на "служител". Това, разбира се, провокира нейното остро недоволство – нещо, което тя не пропуска да сподели със спътника си Ван Хелсинг.

Резултатът e серия непрестанни диалози между двамата, кой от кой по-забавни и изпъстрени с пиперлив хумор, което придава на играта неповторимо очарование, каквото, трябва да признаем, остро липсва на заглавия като Torchlight и Path of Exile.

Друга съществена разлика между домашните любимци в Torchlight и Лейди Катарина се корени във факта, че тя е нещо много повече от просто подвижно разширение на инвентара, която можете да изпращате до най-близкия град, когато ви скимне, за да продава плячката ви и да купува колбички с мана и здраве.

Катарина в много отношения е пълноправен партньор на Ван Хелсинг със собствен инвентар и дърво с умения, които могат да бъдат развивани. Тя може да трупа опит, да използва брони, оръжия и друга екипировка и да прилага различни бойни тактики – да атакува враговете с меле или дистанционнa атака, да защитава Хелсинг или да бъде по-агресивна и да напада настървено противниците наоколо.

Иначе казано, спокойно можете да разглеждате Катарина като някой от членовете на партито в ролевите игри от по-традиционен тип – Baldur’s Gate или Dragon Age например.

Като изключим тази малка подробност, във всяко друго отношение The Incredible Adventures of Van Helsing, както вече споменахме, си е чистокръвна екшън ролева игра. В нея ще се изправите срещу орди от чудовища, като бързо ще ви направи впечатление, че тук те наистина са орди – на по-високите нива на трудност и с напредването на играта понякога ще ви атакуват по 30-40, че и повече гадини едновременно.

Съответно битките ви дават плячка (под формата на случайно генерирани предмети) и опит, при все че той може да се трупа и от изпълнение на куестове.

С други думи, в това отношение The Incredible Adventures of Van Helsing не е особено оригинална игра и макар да прибавя малко от себе си към жанра, не се отклонява много от канона на оригинала Diablo.

Неповторимото, уникалното в тази игра обаче е страхотната и оригинална атмосфера, която тя предлага. Декорът на фона, на който се развива историята, е толкова типично брам стоукърски, готически и мрачен, толкова очарователно "трансилвански", че бързо ще се влюбите в него.

Огромна заслуга за уникалното излъчване на играта имат и двамата главни герои, които не са просто безсловесни машини за избиване на чудовища, а самобитни характери. Безкрайните пререкания между Катарина и Ван Хелсинг не само ще ви забавляват с непрекъснатите си дрязги в стил "стара семейна двойка", но и ще ви помогнат да се потопите още по-дълбоко в атмосферата на играта.

Накрая и най-добрата новина – подобно на конкурентите си Torchlight и Path of Exile (и за разлика от прословутото Diablo III) The Incredible Adventures of Van Helsing си е направо без пари – играта се предлага под формата на различни пакети, като най-евтиният струва смешните 15 долара и макар да е най-базовият, по никакъв начин няма да ви ощети от гледна точка на геймплейно преживяване.

Ако го закупите още сега, ще имате пълен достъп до затворената бета на играта, т. е. ще имате възможност да изиграете целия първи чаптър на The Incredible Adventures of Van Helsing и да се забавлявате с нея, докато дойде датата за официалното й излизане – 22 май.

 

Avtora препоръчва

10 от най-очакваните игри до края на годината

10 от най-очакваните игри до края на годината

от Avtora.com | 04.10.2016 | 00:00

Всички най-интересни заглавия от следващите месеци на едно място!

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

Топ 10 на най-популярните игри сред българските геймъри за 2016 година

от Avtora.com | 18.07.2016 | 17:46

Специализираната верига за продажба на компютърни и видеоигри Pulsar Games разреши всички спорове сред геймърите за това кои са най-популярните игри, публикувайки собствена класация на най-продаваните гейм заглавия у нас от началото на 2016 година.

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

Resident Evil: Revelations 2 – ужасите пак ни радват

от Методи Константинов | 11.03.2015 | 11:00

Производител: Capcom Издател: Capcom Жанр: Сървайвъл хорър Платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

от Avtora.com | 14.01.2015 | 15:00

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо...

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

Lara Croft and the Temple of Osiris – забавна най-вече с приятели

от Методи Константинов | 08.01.2015 | 14:00

Платформи: PC, PS4, Xbox One Жанр: екшън приключение Производител: Crystal Dynamics Издател: Square Enix

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

Game of Thrones: Fire from Ice – играта, която феновете очакваха

от Филип Станиславов | 17.12.2014 | 12:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: приключение Производител: Telltale Games Издател: Telltale Games

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?

от Avtora.com | 13.12.2014 | 20:00

Малко повече от месец след дебюта на Warlords of Draenor Blizzard ще направи поредната реформа в геймплея на World of Warcraft, премахвайки рестрикциите за придобиване на уникалния клас герои Death Knight. Въведен с Wrath of the Lich King през 2008 година,...

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

Assassin's Creed: Rogue – по-добрият избор тази година

от Методи Константинов | 27.11.2014 | 11:00

Платформи: PS3, Xbox 360 Жанр: Екшън приключение Производител: Ubisoft Sofia Издател: Ubisoft

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

от Методи Константинов | 10.11.2014 | 11:00

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

от Методи Константинов | 21.10.2014 | 14:30

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

X